www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

HHO varilnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matejcek81
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32
Aktiv.: 7.69
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Celica bo, če bo suha. Je potrebno vodo okoli gnati s črpalko ali gre zaradi premikanja plina sama?

Ni važno ali "suha" ali "mokra", plin se dviguje. Z črpalko nisem testiral (po moje ni potrebna). Dosegel sem z 160A pri 12V pretok 20l/min(plina).

PZUFIC je napisal/a:
Ker sem prebral, da je žveplena kislina neprijazna do elektord sem mislil potem uporabiti Natrijev Hidroksid-KOH. Kaj je sedaj boljše KOH ali soda bikarbona?

Jaz sem uporabljal samo KOH, več kot 4 mesece je ista voda+elektrolit v njej in ni spremembe. Čeprav so plošče iz 316L. Priporočajo 316Ti - za morske razmere.

PZUFIC je napisal/a:
Koliko torej pride približno material in razrez?

4 kvadratne metre elektrolizne površine, 32 plošč, 1mm debeline - izrez+material 160€ (sirius mb). Tesnila 80€. Pleksi stranice 40€.

PZUFIC je napisal/a:
Vem, da je plin ekspoloziven, če ga potegne nazaj. Sem tudi to doživel, a je plastičen pokrov posode uspešno pravil nalogo in se tudi vrnil v prvotno stanje. Zaščito sem mislil izvesti z zaščito za avtogeno varjenje?

Zaščita mora bit narejena za vodik. Tiste zaščite za acetilen ne boš moral uporabit. Ker imajo pritisnjen tlak prevelik. Razen če odstraniš vzmet oz. nepovraten ventil.
ZAVAR naredi varovalo (mora bit montirano vertikalno) ki prepušča tudi 100mBAR.

@matejcek81 Lahko poslikaš celico in poveš dimenzije plošče? Imaš to zadevo za varjenje.

Bom jutri.

PZUFIC je napisal/a:
H2SO4 uporabljajo namenski generatorji tega plina za varjenje.

To pa je smrt za plošče, celico.

Sam servisiran vodikove genratorje in nimajo elektrolita. Samo membrano, ki ne prepušča kisika. Pač namenski.

LP

matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.youtube.com/watch?v=E0LQ5gAq8uQ

Takrat prvi test Smile
lp

S56NC
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26
Aktiv.: 1.59
Kraj: Strmca-Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 10:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81@ Se skrijejo vsi amerikanci proti enemu našemu Applause

Lp, S5
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81 je napisal/a:
PZUFIC je napisal/a:
H2SO4 uporabljajo namenski generatorji tega plina za varjenje.

To pa je smrt za plošče, celico.

Sam servisiran vodikove genratorje in nimajo elektrolita. Samo membrano, ki ne prepušča kisika. Pač namenski.

Neka predpotopna (zdaj bi imela najbrž ene 20÷25 letk) zadeva SLO izdelave je delala na to.
Pred ene 8 leti v pokoj poslan Spirflame je imel to.
Trenutni Oxyweld ima to.
Koliko sem zadevo pred leti študiral (nabava zdajšnjega oxywelda) sem večinoma naletel na H2SO4. Ok, obstaja tudi kaj drugega. Tale oxyweld pa je praktično maintenance free, razen izpihovanja prahu iz škatle/ventilatorja. Destilirana voda pa je tako ali tako potrošni material, osnovna surovina, tako kot elektrika.
In ja, kot pravi PZUFIC, je za varjenje (srebrov lot bakrenih dratov).
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.69
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker pravijo, da je dobro imeti čimvečjo površino sem že večkrat pomislil, če bi se to dalo rešiti, kar s dovolj gosto in močno inox mrežo. Se dobi kaj takega primernega za celico?
Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.72
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 6:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
Ker pravijo, da je dobro imeti čimvečjo površino sem že večkrat pomislil, če bi se to dalo rešiti, kar s dovolj gosto in močno inox mrežo. Se dobi kaj takega primernega za celico?

V naši proizvodnji rabimo RF mrežo, križno pletenje, 12 žičk na cm; 0,3mm debelina žice. Material je 1.4571 (316Ti). Lahk ti povem, da pride m^2 približno 50€ Brick wall
Tako da menim da je boljše še povečati površino pločevine...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2012 9:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa volna iz nerjavečega jekla? Bi jo natlačil v posodo, med poloma pa bi dal predelno steno iz pleksija z majhnimi luknjicami?

Sicer so te celice že same po sebi sposobne dovolj za varjenje.

LP

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 19.97

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC:
Nisem pozabil, našel pa podatkov tudi ne, žal...
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.54
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MadMax je napisal/a:
PZUFIC:
Nisem pozabil, našel pa podatkov tudi ne, žal...

Vseeno hvala.

Danes sem v Mavrici vprašal za KOH pa nimajo. Če ne bom kje v bližini dobil, bom pač poskusil z H2SO4.

Se moram pa najprej pozanimati za kake ostanke rostfrei pločevine.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko ti jaz odstopim KOH. Koliko ga pa potrebuješ?
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

matejcek81 je napisal/a:
Lahko ti jaz odstopim KOH. Koliko ga pa potrebuješ?

Toliko, da si recimo naredim kake 1-2l raztopine za testiranje.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2012 2:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam kar nekaj tega. Izračunaj si, koliko rabiš. Ti lahko pošljem.
Tudi po paketkih ti lahko naredim če nimaš precizne tehtnice, za lažje mešanje.

Sporoči na ZS.

LP

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem malo poizkušal z destilirano vodo in KOH in se veliko bolje obnese kot sol. Raztopina ostane taka kot je bila, ko je bila sveža. Spet ni šlo brez eksplozij, tokrat jo je skupil mehurčnik. Ja skrajni čas, da naredim zaščito, da mi ne bo več piskalo v ušesih.

Ni mi pa jasno v čem je smisel nepovezanih plošč. Za moje pojme je to brezveze. Res ne vem kje je smisel, da za inox za suho celico zapraviš 150 in imaš nato priključeni samo dve ploščo. Potem suha celica sploh nima več smisla, poleg tega bi lahko tisti prostor zapolnil tudi s čim cenejšim.V bistvu v tem primeru nastane mokra celica s pretakanjem raztopine.

matejcek81
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 30, 2012 11:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PZUFIC je napisal/a:
Ja skrajni čas, da naredim zaščito, da mi ne bo več piskalo v ušesih.

Ne samo to, KOH ni nedolžna stvar. Zaščita rok, oči in nenazadnje okolice.

PZUFIC je napisal/a:
Ni mi pa jasno v čem je smisel nepovezanih plošč. Za moje pojme je to brezveze. Res ne vem kje je smisel, da za inox za suho celico zapraviš 150 in imaš nato priključeni samo dve ploščo. Potem suha celica sploh nima več smisla, poleg tega bi lahko tisti prostor zapolnil tudi s čim cenejšim.V bistvu v tem primeru nastane mokra celica s pretakanjem raztopine.

Ni ravno tako.
KOH poveča prevodnost (pogoj za elektrolizo).
Optimalna napetost elektrolize bi naj bila 2V/plošči. Več vmesnih plošč razporedi napetost med ploščami, kot uporovni delilnik. Hkrati pa dobiš večjo elektrolizno površino.
Če bi imel samo dve plošči in razmak med njimi večji bi potreboval večjo koncentracijo elektrolita (KOH), da bi zagotovil isti tok skozi celico.

Bistvene razlike med "mokro" in "suho" izvedbo dejansko ni (razen zmanjšane elektrolizne površine pri suhi izvedbi zaradi naležne površine tesnil). Razlika je edino v priključitvi.

LP

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2012 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
http://www.youtube.com/watch?v=E0LQ5gAq8uQ

ok lepo narejeno...vendar po specifikacijah bi moral plamen rezati wolfram , tukaj pa komaj naredi luknjo v aluminijasto piksno Think

plamen je rumen moral pa bi biti belomoder

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni