|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 3:02 pm Naslov sporočila: LED diode z napako |
|
|
Ali je kdo opazil, da vedno pišemo o LED diodah. LED je kratica light emitting diode, zato bi se prejšnji stavek prebral: Ali je že kdo opazil, da vedno pišemo o light emiting diodah diodah. Pravilno bi bilo, če bi pisalo: Ali je kdo opazil, da vedno pišemo o LE diodah. Problem je v tem, da noben ne bi vedel, za kakšne diode gre.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 3:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bomo pisali LE diode, se bo spet našel nekdo, nepoznavalec verjetno, ki se bo vtaknil v ta način pisanja. Če bomo pisali samo LED, bo boljše, še vedno pa je možno da bo nepoznavalec zmeden.
Mislim, da je LED diode kar pravilno, saj le na ta način vsi vemo za kaj gre, poznavalci pa vemo za kaj gre, tudi če pišemo na različne načine.
Ja, LED pa je kratica in pomeni točno to kar si napisal.
Prav tako bi se lahko vtaknil v kratico LCD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.64 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 3:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nimam nič proti pisanju LED dioda....
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjamem, da nimaš nič proti, verjetno pa si želel pojasniti pomen kratice ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.90 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam z Reberjem. Potem bi se lahko pogovarjali tudi o CD diskih in FET tranzistorjih ...  _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri pisemo pravilno, drugi pac ne - kratice se zdalec niso edina stvar, s katero imajo nekateri na tem forumu (konsistentno) tezave. Ko je zadnjic tekla debata o pravilnem pisanju in kako fino da naj bi to bilo, je bil nekdo kar uzaljen (?) ob tovrstni opombi ... nima smisla izgubljati zivcev zaradi tega. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predlagam LED-ike.
Lahko torej govorimo o ledikah. Kaj menite?
Mogoče LED-ice. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 5:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni ni bilo nikoli všeč poimenovanje ledike ali ledice. Najboljše se mi zdi LED diode
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Goto prvo_sporocilo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.30
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
LED dioda je napačno, FET tranzistor je napačno. Nima smisla razpravljati o tem. To je enako, kot da bi se vozili z kolesom.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1715 Aktiv.: 7.22 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Maj 23, 2006 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsak naj napiše tako, kot le ve in more, tako da bo vsem razumljivo, da bomo vsi vedeli za kaj se gre. Konec koncev nismo tukaj slavisti, ampak elektroniki. Tako kot je prav da se NE tolerira internetščine in podobnih skrpucal, in da se potrudimo pisati v neki kvazi slovenščini, saj slovnične napake delamo več ali manj vsi, razen par izjem, vendar se s tem najbrž ne bomo obremenjevali.
Jaz sem Jur-jev post razumel bolj kot zanimivost, kakor pa opzorilo na napačno pisanje.
LP Gorazd _________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.14 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Maj 24, 2006 8:37 am Naslov sporočila: |
|
|
RGorazd je napisal/a: |
Vsak naj napiše tako, kot le ve in more, tako da bo vsem razumljivo, da bomo vsi vedeli za kaj se gre. Konec koncev nismo tukaj slavisti, ampak elektroniki. .....
|
Se strinjam z Gorazdom. Važno je da se razumemo. Sam večinoma uporabljam samo LED, in *FET (brez dioda oz tranzistor) vendar se včasih 'zmotim' in tudi to zraven napišem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Sre Maj 24, 2006 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Joj, kam smo prišli ... od LED do k.....
Meni osebno je vseeno ali se piše LE dioda ali pa LED dioda, ampak ledike mi pa nekako ne "sedejo". Verjetno bo še najbolje pisati samo LED, pa še najkrajša beseda je, je manj za pisat  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Maj 25, 2006 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
RGorazd je napisal/a: |
...Jaz sem Jur-jev post razumel bolj kot zanimivost, kakor pa opzorilo na napačno pisanje... |
Mišljeno je bili točno tako (kot zanimivost). Bral sem nek članek in mi ni padlo v glavo, kaj je to LE dioda.
Glitch je napisal/a: |
... To je enako, kot da bi se vozili z kolesom. |
Jaz se vsah dan vozim s kolesom.
Ledika ali ledica (malo manj čudno) je nekam čuden izraz. LED ali FET ali LCD se mi zdi najbolj ustrezen.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Maj 25, 2006 2:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Mišljeno je bili točno tako (kot zanimivost). Bral sem nek članek in mi ni padlo v glavo, kaj je to LE dioda. |
Škoda ,da se moramo takoj skregati če nekdo na nekaj opozori. Čeprav sem v šoli zasovražil slovenščino (zaradi prfoksov ) , pa me taki članki (posebej od Sokrata in Jur-a) zelo veselijo in moram povdariti, da sedaj mnogo bolj pazim na "svojo" slovenščino .
Nekateri naši člani pa so celo tako prijazni , da se potrudijo in ob angleškem izrazu napišejo še slovenski prevod.Tako nam marsikateri strokoven izraz postane bolj "domač" oziroma "prokužimo" kaj pravzaprav pomeni. Na videz take razprave nimajo veze s elektroniko , če pa dobro premislimo ni temu tako. _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni