www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Stabilizirani usmernik 0-30V 0,002-3A
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 35, 36, 37  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.04
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 10:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Ni rečeno. kaj pa če nameravaš meriti padec napetosti na uporu, ki je v pozitivni veji usmernika, napetost pa ranga 30-40V?
V tovrstne težave zaidejo le izjemno nerodni konstruktorji. Žal potem take rešitve objavljajo kot edine pravilne in referenčne. Za povrh so pa še frajerji, ki so potem uspeli rešiti ta problem na najbolj možno kompliciran način.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...darko, če se prav spomnim tudi tvoj usmernik meri tok v pozitivni veji preko operacijca Dancing sem še jaz nekaj preizkušal tvojo verzijo merjenja.
hotel sem povedati samo to da uporaba mikrokrmilnika ne reši nujno problema.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 12, 2012 11:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
hm...darko, če se prav spomnim tudi tvoj usmernik meri tok v pozitivni veji preko operacijca Dancing sem še jaz nekaj preizkušal tvojo verzijo merjenja.
hotel sem povedati samo to da uporaba mikrokrmilnika ne reši nujno problema.

Zelo slabo!! Moj napajalnik ima meritev toka v negativni veji.

Kupi Bilobil Wink

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, potem sem zamešal. Ampak tudi ta sistem ni imun na slabe strani oziroma na probleme. Poleg tega direktno merjenje na samem uporu itak ni uporabno, ker je pri večjih tokovih premalo natančno, zato si ti npr. dodal operacijca. Jaz pa za to namenjen čip. Torej bi težko rekli, katera verzija je večje kompliciranje...namreč namenski čip ne rabi prav nobebe zunanje komponente, medtem ko za operacijca rabiš nekaj materiala. Poleg tega pri negativnem merjenju rabiš še en merilni upor( še en padec napetosti in vir ogrevanja), medtem ko ga pri pozitivnem ne rabiš ker meriš na kolektorskem uporu.
Če je tvoja trditev malce prej letela na moj usmernik potem te moram žal razočarati, kajti jaz nisem konstruktor tega, originala iz revije ELA pa nimam več, tako da ti tudi priimka odgovornega ne morem dati. Sicer pa - kje pa sem trdil da je to edina dobra rešitev? In zakaj bi menjal design če se je v 30 letih delovanja izkazal za izjemno zanesljivega in popolnoma dobrega zame? V takem primeru bi težko trdil da je design " neroden"...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
OK, potem sem zamešal.

Ja precej.

protoncek je napisal/a:
Ampak tudi ta sistem ni imun na slabe strani oziroma na probleme. Poleg tega direktno merjenje na samem uporu itak ni uporabno, ker je pri večjih tokovih premalo natančno, zato si ti npr. dodal operacijca.

Napak in to 2x.
° Problemi pri uporu so pri majhnih tokovih.
° Opamp pri meni deluje kot primerjalnik vrednosti zaradi omejilnika toka.

protoncek je napisal/a:
Če je tvoja trditev malce prej letela na moj usmernik potem te moram žal razočarati, kajti jaz nisem konstruktor tega, originala iz revije ELA pa nimam več, tako da ti tudi priimka odgovornega ne morem dati. Sicer pa - kje pa sem trdil da je to edina dobra rešitev? In zakaj bi menjal design če se je v 30 letih delovanja izkazal za izjemno zanesljivega in popolnoma dobrega zame? V takem primeru bi težko trdil da je design " neroden"...

Moja trditev se pač nanaša na avtorje takih stvari. Ti pa si se povsem po nepotrebnem čutil prizadetega.
Design se menja zato, ker je bil pred 30 leti sicer čisto v redu, danes pa je z novimi komponentami milo rečeno neroden. Bolje bi bilo zastarel in neuporaben. 30 let je na področju elektronike cela večnost.

xsyt
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 22:19
Aktiv.: 6.48
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meritev v pozitivni veji je nepotrebno zakompliciranje, razen če res ni druge možnosti; da se ne odkriva ponovno tople vode je v slednjih povezavah opis, prednost in slabosti obeh načinov;
Low side
High side

Kakor je tudi omenjeno na eni izmed povezav;
"When to Choose High Side Current Sensing?"
-"When low side sensing is not an option due to the added ground disturbance."

Nazadnje urejal/a xsyt Ned Maj 13, 2012 11:26 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne se prepirati, poglejta sem: KLIK
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil sem dvokanalni tak usmernik, zraven pa še 5V in +-15V. Vse napetosti in tokove sem prikazoval na enem 2x16 LCD, pa še tipke sem dodal za vklop/izklop posamezega kanala. In vsi kanali so bili še vedno galvansko ločeni.
Ne mi rečt, da se ne da Razz
V pretekliku pišem, ker ima sam usmernik par napak. Opampi so redno pokali zaradi previsoke napetosti, z visokonapetostnimi pa se mi ni dalo ukvarjat. Poleg tega je pri grdi obremenitvi napajalnik parkrakt zacvilil (tudi elektrolit na izhodu je razneslo). Sem raje nov usmernik naredil po drugem načrtu.

ICL 7106 je pa nekaj iz prejšnjega stoletja...

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

xsyt, malo si zgrešil. Navodila so namenjena za splošne meritve toka in ne pri stabiliziranih usmernikih.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 11:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neeee,saj nisem "prizadet"... Just checking... Dancing
Design je , zanimivo, več a manj popolnoma enak kot danes...saj dosti drugače niti ne more biti, če se uporablja standardne operacijce. Operacijski, ki primerja nastavljeno napetost z izhodno. Jaz sem samo namesto LM324 dal Mc 33074, ker sem rabil da zdržijo napajanje 44V.
Merjenje toka na uporu je lahko neprecizno, posebej pri 5A ali več. AD konverter ima 1024 stanj, torej zaokrožimo na 1000, kar mi da ločljivost 5mA, kar je sicer dosti malo, lahko pa bi bilo bolje. Bolj je problem ko delaš z majhnimi tokovi ... Npr. če ti pokaže 10, je to od 5 do 15 nekje, kar je 300% razlike...potem je lahko problem šuma pri tako nizkih napetostih na AD- ju...večina dela je, vsaj pri meni, pri majhnih tokovih, večje rabim samo občasno. In NE, ne ljubi se mi vsakič vezati miliampermeter v serijo. Zato imam tega na usmerniku. Sem pač len, kaj čem...
Ja, ena varianta je umetno povečanje ločljivosti. Samo to je ali pa ni natančno...ter odvisno od stopnje šuma in ostale krame na sicer zaželjeno čim bolj gladki izhodni napetosti.
Težko bi rekel da je merjenje v pozitivni veji zastarelo. Če bi bilo to res potem kot prvo ne bi firme izdelovale čipov, ki so namenjeni prav temu.
EDIT: v usmerniku na linku od borberja je v uporabi natanko merjenje na kolektorskih uporih...
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Merjenje toka na uporu ni neprecizno. "Neprecizen" je tvoj 10 bitni A/D. Uporabi 16 ali 24 bitnega pa bo, kar bo, če bo.
Sicer pa so te meritve na stabilizatorjih bolj po načelu "kot mesar na vago".
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 12:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda, saj to sem mislil( in obrazložil)...
Idejo sem imel, da bi uporabil 16 bitnega, ja. Ampak potem bi se še bolj približal "kompliciranju". Tak AD s seboj prinese še več motenj in ostalih problemov.
Nazaj na vrh
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 12:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

V priponki je primer merilnika toka od proizvajalca http://www.lem.com/ ... namenjen je brezkontaktnemu merjenju večjih tokov.

Gre pa za "precej" drago zadevo.

Lp.

Darko

LEM LA55-P - Current Sensor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  84.35 KB
 Pogledana:  2 krat

LEM LA55-P - Current Sensor.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 2:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Profesor Einstein je napisal/a:
Pozdravljeni

V priponki je primer merilnika toka od proizvajalca http://www.lem.com/ ... namenjen je brezkontaktnemu merjenju večjih tokov.

Gre pa za "precej" drago zadevo.

A si ti prebral zadnjo številko naše revije ?

Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.30
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 13, 2012 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo Darko ... priznam nisem prebral zadnje številke.

Vidim da ste izdelali merilnik toka +/-80A s podobnim tokovnim senzorjem.

Trenutno osvajam (nabiram) znanje s področja avtomobilisitčnih zadev tako da zadnje čase podrobno ne spremljam elektronike.

Lp.

Darko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 35, 36, 37  Naslednja
Stran 36 od 37

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni