|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
betilly Član

Pridružen-a: Tor 29 Sep 2009 12:09 Prispevkov: 37 Aktiv.: 0.19 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 3:55 pm Naslov sporočila: Audio jačevalnik |
|
|
Doma imam doma narejen ojačevalec. Ko na vhod ojačevalnika priklopim signal iz racunalnika in dam v windowsih na najglasneje, mi zvočniki igrajo kot morajo. Problem pa je ko na vhodni signal priklopim signal iz mp3 predvajalnika, na največji glasnosti, pa zvočniki ne igrajo kot bi morali. Verjetno je signal ki pride iz racunalnika bolj ojačan kot pa iz mp3 predvajalnika, zato pride verjetno do razlike v glasnosti. Predvidevam da bi moral signal iz mp3-ja priklopiti na predojačevalnik in ga ojačati, da bi potem na vhod mojega ojačevalca pripeljal signal z večjo amplitudo. Ali morda kdo ve za kakšen preprost predojačevalnik, ki bi rešil moj problem. Zanima me pa tudi kako bi lahko izvedel nastavitev glasnosti s pomočjo potenciometra, kam bi ga postavil v vezje, ker do sedaj sem nastavljal samo glasnost na računalniku in mp3-ju.
Hvala za pomoč
lp
Tilen
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napiši na google preamplfier. In predojačevalnik ima tudi nastavitev glastnosti.
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
To se mi zdi čudno, načeloma imajo MP3 playedrčki vsi po vrsti lepo "našponan" izhod. Kakšna pa je vhodna impedanca tvojega ojačevalca, da ni prenizka?
LP, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
@mucek, ni nujno, do sedaj se mi je to zgodilo že velikokrat, rešil sem pa tako, da sem uporabil aktiven predojačevalnik.
_________________ Lep pozdrav!
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
betilly Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
betilly Član

|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
@start, katerega pa si uporabil, imaš mogoče kakšno shemo ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59 Prispevkov: 2392 Aktiv.: 11.67 Kraj: Eindhoven, Nizozemska
|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, je že davno od tega. Takrat, si še nisem znal sam zrisati tiskanine in sem dobil od kolega "KIT komplet", tako da nimam sheme. Vezje mora biti zabasano nekje v delavnici. Mislim pa da je šlo za aktivni predojačevalnik z LM386 ojačevalnikom (ali nekaj podobnega, bilo je v DIL8 ohišju), kar pomeni da je bil preprost ojačevalnik z zelo majhnim ojačanjem. Jakost zvoka pa si nastavil s potenciometrom.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
betilly Član

|
Objavljeno: Sre Maj 16, 2012 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se pravi da bi lahko uporabil kar spodnjo shemo iz datasheeta lm386, katerega ojačanje je 20. S potenciometrom pa potem nastavljaš ojačanje. Kako pa je potem s popačenjem samega zvoka?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
19.6 KB |
Pogledana: |
2 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
start Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 8:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kakšno ojačanje je primerno za aktivni predojačevalnik. Sklepam pa, da nekaj več kot 1. Zaporedno vezanim ojačevalnikom se moč množi in ojačanje sešteva. Tako, da sklepam da bi bilo dovolj imeti ojačanje med 1 in 2.
Kajti, če boš na vhod drugega ojačevalnika pripeljal prevelik signal, bo konec z njim. Poleg tega, se zna zgoditi, da bo sam ojačevalnik prešel v nasičenje.
Če želiš imeti "vrhunsko" zadevo, poglej na internetu za aktivnimi predojačevalniki, tisti imajo zagotovo še dodane filtre, da se zvok ne popači. Vendar se ti cenovno bolj izplača vzeti LM386 ali kaj podobnega, saj sam signal pošiljaš iz računalnika, ki pa ni neka audiofilska zadeva, ne?
Ne vem kakšno akustično opremo imaš, a popačenja ne boš zaznal, tudi če bo THD nekaj procentov.
Če imaš vrhunsko opremo, pa se ti seveda izplača vložiti še nekaj dinarčkov v predojačevalec.
Aljaž T. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
betilly Član

|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, uporabljam bolj za domačo rabo nič kaj posebnega. Ampak če prav razumem lahko z lm 386 nastavljam ojačanje samo od 20 pa do 200, kar pa je za moj primer preveč. Potem bi bil bolj primeren kakšen predojačevalnik z operacijskim ojačevalnikom (lm 741) ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
elson2k Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09 Prispevkov: 1660 Aktiv.: 8.68 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Čet Maj 17, 2012 3:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za predojačevalce se je bolj koristil LM387 (dual low noise pre-amp) kot LM386 (1W ojačevalec).
Nadomestkov (in načrtov) je pa kar precej, odvisno od proizvajalca.
_________________ As every cat owner knows, nobody owns a cat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.95
|
Objavljeno: Pet Maj 18, 2012 7:43 am Naslov sporočila: |
|
|
386 je ojačevalec in ne predojačevalec. Vzemi kaj drugega.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni