www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

imam eno prošnjo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Nov 2005 16:33
Aktiv.: 0.11

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 25, 2006 8:08 pm    Naslov sporočila: icon_mocker imam eno prošnjo Odgovori s citatom

Najprej en lep pozdrav vsem na tem forumu, forum mi je zelo všeč. Keep up the good work.

Imam eno prošnjo, sedaj v avto montiram električni pomik stekel in me nekaj zanima, če ima kdo, ali ve kako bi naredil vezje, da bi se mi vsako steklo ob pritisku na stikalo samodejno spustilo, do končnega stikala in obratno. Zelo bi bil vesel, če bi kdo našel tako vezje ali pa ga poizkusil narisati Laughing Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
tModCNRD
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Maj 2006 3:15
Aktiv.: 0.16

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 25, 2006 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takšni originalni sistemi uporabljajo dvostopenjsko tipko za vsako smer pomika. Prva stopnja je kot tipka, in pomik deluje samo toliko časa, dokler je pritisnjena tipka. Kratek pritisk tipke do druge stopnje, pa vklopi stalni pomik do končne pozicije.
Večina teh sistemov ne deluje na končna stikala pozicij. Namesto stikal majo elektronsko izveden tokovni nadzor porabe elektromotorčka. Ko v končni poziciji tok motorčka nenadoma naraste do določene meje, ga elektronika izklopi.

Če se boš lotil samogradnje takšnega sistema, upoštevaj še nekaj. Po EU zakonodaji za motorna vozila (mislim da od leta 1997) morajo biti vsi takšni motorizirani mehanizmi stekel, opremljeni s kontaktno - varnostno letvijo na zgornjem notranjem robu okvira stekel, da se preprečijo nesreče. Ta kontaktna - kontrolna letev služi zaznavanju ovir, ki se lahko znajdejo na poti stekla ob zapiranju. V slučaju ovire se mora pomik - steklo takoj ustaviti in spustiti nekaj cm nazaj - dol.
Takšno varnostno zahtevo so proizvajalcem vozil naložili zato, ker je prihajalo do poškodb in nesreč - celo s smrtnim izidom.
Avtomobili, ki te varnostne - kontaktne letve nimajo (verjetno jo tudi tvoj ne bo imel) imajo lahko samodejni - trajni pomik brez stalno pritisnjene tipke, samo za odpiranje - navzdol.

LP
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 9:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je enkrat okno starejšega nissana zgrabilo roko. Če ne bi voznik izklopil okna (meni ni uspelo), ne vem, kaj bi bilo. Kasneje je za test prazno konzervo kokakole v oknu (postavljeno po dolžini konzerve) povsem zmečkalo in zabilo v špranjo. Tudi dno, ki je najtrše. Aluminij je delno tudi pretrgalo.

Glede na možno škodo je pametneje kupiti narejeno napravo. Še bolje, če jo instalira kvalificiran servis.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 12:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za te opombe! ampak to ni tema tega posta.

A pol ma kdo mogoče takšno vezje, ker bi ga zelo nujno rabil.

Mislil se naredit z releji-samodržni kontakt, in stikala. Samo bi potreboval 8 relejev in je to prevelika stvar. Sad Sad
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 12:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za to ne rabiš nobenega posebnega vezja... RS flipflop in izhod na rele. S zvežeš na tipko, R na končno stikalo, in enako za drugo smer. Še bolje bo če daš na napajanje motorčka predupor in meriš tok...
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a bi mi lahko narisal Confused
Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta teden ful težko... nimam časa niti za kosilo Sad Mogoče ti pa kdo drug... Drugače pa google z veseljem pomaga - malo teorije flipflopov nikoli ne škodi Wink
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ti si tud iz Dol-a pri Ljubljani??--me too

Sam jest bi pa to ful nujno rabu!!!

a mi lahko kdo pomaga.

Nazaj na vrh
oversc0re
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na, tu imaš osnovno vezje...

Pomni, da sem tole stvar sestavil takole na hitro in da ni 100%, da dela, poleg tega pa jo je treba fino stestirat.
Poleg tega temu sistemu manjka še emergency stop, za kar vežeš diodo iz tipke za drugo smer na reset.

Zanima pa me še kaj hudiča bi bilo lahko tako nujno da to rabiš v roku par ur?

P5261830.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  65.11 KB
 Pogledana:  93 krat

P5261830.JPG

DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lahko ti tako povem, da zdaj montiram električne šipe in bi rad vse naredil do konca, da mi ne bo treba pol še enkrat razdirat Razz Razz

ps: kakšen RS flip-flop pa dam (oznaka)
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DADO ---1919 je napisal/a:
A ti si tud iz Dol-a pri Ljubljani??--me too

Sam jest bi pa to ful nujno rabu!!!

a mi lahko kdo pomaga.

/* Na forumu obstajajo pravila , ki se jih držimo. Pravilo št. 1 in ukrepi ob kršenju pravil! Zadnje opozorilo! */
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DADO ---1919
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 28, 2006 10:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali je že komu kdaj uspelo narediti dosti podoben izdelek??
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni