|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Mihko Član

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45 Prispevkov: 75 Aktiv.: 0.43 Kraj: Zagorje-Maribor
|
Objavljeno: Pon Maj 28, 2012 8:15 pm Naslov sporočila: senzor obratov brezkrtačnega motorja (ventilator) |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me merjene obratov pri brezkrtačnem motorju akasa dfs501012m (ventilator pri računalniku). ta motor naj bi imel senzor obratov že vgrajen. Naloga je namreč pripeljati informacijo na vhod mikrokrmilnika msp 430. kakšno prilagoditveno vezje je potrebno za merjenje obratov in kakšne narave bo signal? v primeru da je rešitev preveč zapletena sem imel namen narediti nekakšen induktivni senzor z magnetkom na lopatici ventilatorja... prosim za konkretne odgovore, ker sem začetnik v elektroniki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.98 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2012 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tretja žica (rumena) je tacho out na ventu in se jo veže ponavadi preko cca.5kOhm upora na +5V in se iz tacho out- pobira impulze za dalje (štetje)
Kako sem jest to čaral in slike iz datashetov imaš na drugi strani http://freeweb.siol.net/jerman55/HP/fanStuff1a.htm ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihko Član

Pridružen-a: Čet 17 Feb 2011 14:45 Prispevkov: 75 Aktiv.: 0.43 Kraj: Zagorje-Maribor
|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2012 3:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala lepa se bom malo poglobil ko bo čas
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2011 20:09 Prispevkov: 47 Aktiv.: 0.27 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2012 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam imam problem pri odčitavanju obratov ventilatorja. Kupil sem 4pin ventilator, da PWM signal ja ne bo motil tacho out signala, a ga kljub 4pin ventilatorju dobim na izhodu.
Zna kdo razložiti zakaj, in kako naj se tega rešim?
lp
Opis: |
PWM signal na tachometer izhodu |
|
Velikost datoteke: |
79.79 KB |
Pogledana: |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2012 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
pikoli je napisal/a: |
Zna kdo razložiti zakaj, in kako naj se tega rešim? |
S filtrom.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa sploh do tega pride? Hallova sonda ima ves čas napajanje, tako da mi ni ravno logočno zakaj pride to tega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaN Član

Pridružen-a: Sre 17 Avg 2011 15:40 Prispevkov: 91 Aktiv.: 0.54 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 7:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Mene precej spominja na napačno nastavljen osciloskop, ko je frekvenca vzorčenja osciloskopa prenizka glede na frekvenco PWM-ja. Tako je najbrž napačen samo prikaz, signal pa je po vsej verjetnosti čisto v redu.
Teoretično razlago tega pa sta razvila Nyquist in Shannon (http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem)
Lp, Mitja
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 9:39 am Naslov sporočila: |
|
|
pikoli, pripel si nekakšno slikco ne pa oscilograma.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli Član

|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 11:44 am Naslov sporočila: |
|
|
po pravici povedano, osciloskopa nimam, tako da signal zajema kar zvočna kartica in ker je frekvenca vzorčenja 44100samplov/sekundo, sem posebej za to uporabil PWM z zelo nizko frekvenco - 440Hz. Sicer imam PWM nastavljen na 31kHz. V tem primeru, pa na "osciloskopu" ni na tacho signalu PWM signala.
Bom malo več razložil, kaj v osnovi je sploh moj problem:
Na microcontroler imam priklopljen ventilator, ter potenciometer. Z potenciometrom je premosorazmeren Duty cycle PWM signala, ki skrbi za obrate ventilatorja. Med drugim tudi berem obrate ventilatorja, tako de štejem čas med dvema impulzoma.
če je frekvenca PWMja 32kHz, zadeva deluje solidno. Problem je samo v tem, da ko Duty cycle pade pod 18-17%, dobivem zelo čudne čase med impulzi. Npr, ventilator se vrti z 450 obrati, izračunane vrednosti pa skačejo med 1500-46000 obratov. Prva stvar na kar sem pomislil, je bila da je pwm prisoten na tachout izhodu. Ko pa sem zmanjšal frekvenco, sem pa nekaj podobnega opazil tudi na mojem zimproviziranem osciloskopu.
Sicer pa, bom jaz to probal čim prej na enem pravem osciloskopu pomirit.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.09 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 2:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Normalno je, da PWM pride ven tudi na taho izhodu, ker napajanje ni povprečeno oziroma filtrirano. Kot je že Darko omenil uporabi filter. Še najbolj enostavno bi bilo, da taho izhodu vsporedno vežeš ustrezen kondenzator in boš dobil koliko toliko čiste impulze s pravo frekvenco. Tisti paketki PWM naj bi se spremenili v približno pravokotne impulze.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli Član

|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Samo, ali ni ravno to fora 4pin ventilatorjev, da je napajanje na sondi fiksno? Pri 3 pinskih razumem, samo pri 4 pinskih pa imaš pine 12V,GND,PWM signal, ter tacho out.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2012 4:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kako si zadevo povezal. Taho izhod je običajno odprti kolektor ali ponor MOSFETa. Delovni upor mora biti povezan na enosmerno in ne na PWM. Mogoče delovnega upora sploh nimaš in vse kar vidiš na "slikci" je par mV motenj. Kdo bi vedel.
Tu so specifikacije za ventilator s 4 pini in PWM napajanjem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pikoli Član

|
Objavljeno: Ned Jun 03, 2012 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič sem se potem odpeljal do prijatelja z osciloskopom in ugotovila sva, da ko duty cycle pade pod okoli 20%, se začnejo dogajati "čudne reči". Namesto da bi bili prehodi tacho pulza lepi, se pri tako nizkem duty cyclu pri prehodu pojavljajo motnje, ki so "premosorazmerne" z PWM pulzi. Je možno da se to dogaja zaradi previsoke frekvence PWMja (31kHz), saj v linku ki ga je postal bober, piše da naj bi bila frakvenca med 25-28kHz ?
zvezano pa mislim, da imam pravilno. delovni upor imam vezan na 5V.
|
107.38 KB |
0 krat |

|
|
83.09 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni