www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

I: Pomoč pri popravilu prenosnika

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
yacksy
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Nov 2009 8:27
Aktiv.: 2.63
Kraj: Okolica Šmarjeških toplic

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 04, 2012 10:47 pm    Naslov sporočila:  I: Pomoč pri popravilu prenosnika Odgovori s citatom

Iščem nekoga, ki bi bil pripravljen pogledati (trenutno) mrtvo matično ploščo nekaj let starega Toshibinega prenosnika.

Prenosnik je deloval povsem v redu vse dokler nisem zamenjal napajalnika (pri staremu se je uničil kabel pri konektorju, rabljenega sem dobil preko Bolhe). Z "novim" napajalnikom je prenosnik deloval nekaj ur, potem pa povsem crknil. Ko sem pomeril napajalno napetost "novega" napajalnika, mi je pri meritvi enosmerne napetosti na digitalnem V-metru odčitek dejansko utripal (kaj takega še nisem videl). Poleg tega je "novi" napajalnik tudi začel piskati, torej je na poti v večna lovišča.

Če uporabim drugi napajalnik (od mojega delujočega prenosnika, ki ima enako napetost), Toshibin prenosnik ne reagira na pritisk na gumb za zagon. Prenosnik sem razdrl in kakšnih očinih znakov odpovedi nisem videl. Sumim pa, da je odletel kakšen element na napajalnem delu. Zanimivo je, da napetost "pride" do matične plošče, na pinih kamor se priklopi baterija, pa ni nobene napetosti.

Kakor koli že - sumim, da prenosnik ni še popolnoma za odpis, sem pa z znanjem prekratek, da to popravim. Če je kdo v okolici Novega mesta ali Ljubljane, ki bi se spoprijel z izzivom, naj me prosim kontaktira. Za razdiranje in sestavljanje poskrbim jaz Wink

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.68
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri napajalnem delu poglej če je kakšna varovalka. Lahko da je samo to pokurjeno.
yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2012 11:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, mislim da ni težava v varovalki (sem na hitro premeril vse, kar je sumilo na varovalko ali upor). Bolj sumim, da je prekurilo kakšen tranzistor, samo diagnostika tega že malo presega moje znanje v tem trenutku.
yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 10, 2012 4:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matično ploščo je pogledal en štromar, ki ve kako se stvari streže in tudi on je potrdil moje sume. Gre za napako na napajalnem delu. Bolj natančno za en kratek stik.
Napajalni del računalnika je varovan s SMD elementom, ki spominja na tuljavo, ki trenutno ne prevaja. Ta element se nahaja med pozitivnim polom napajalnega konektorja in ostalim napajalnim delom. Ko sva prekinjeni element "prebrikala" se je konkretno zaiskrilo. Ko sva še malo premerila elemente na plošči, sva ugotovila kratki stik v napajalnem delu, nisva pa uspela najti vzrok napake (se tudi nisva pretirano trudila, če povem po pravici, ker tudi, če bi element našla, vprašanje, če bi ga lahko zamenjala).

Še vedno se mi zdi bedasto, da celoten računalnik zavržem zaradi napake v napajalnem delu. A mogoče kdo pozna koga, ki se ukvarja s takimi kompleksnimi popravili ali bi se tega lotil kdo iz foruma? No strings attached - če se popravi, se popravi, drugače je pa itak za odpis. Seveda ne pričakujem, da bi bila taka usluga zastonj ...

yacksy
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je trajalo, ampak sem zadevo rešil (prenosnik že veselo služi namenu in čaka na nov originalni napajalnik iz Kitajske Wink). Ker na forumu ni niti ene reference, kdo lahko kaj takega popravi, sem se odločil, da priletim povezavo do podjetja, ki mi je prenosnik popravilo. (namen tega ni reklama, ampak možna rešitev za koga s podobnim problemom)
Niso ravno najcenejši, imajo pa znanje in opremo tudi za kompleksna popravila.

V mojem primeru se je izkazalo, da je bilo potrebno menjati southbridge in neki KBC čip. Kot sem napisal, popravilo ni bilo ravno poceni (tudi zaradi dragega čipovja). Ker pa je bila vrednost rabljenega prenosnika okoli 250 EUR, je bilo popravilo ravno še na meji smiselnosti.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mali oglasi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni