|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bbf Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 08, 2012 11:48 am Naslov sporočila: Diak kot fotosenzor? |
|
|
Pozdravljeni!
Nekaj me bega. Popravljal sem sesalec in ugotovil, da je krmilno vezje občutljivo na svetlobo! moram povdarit, da ni nobenega fotoelementa ali kake podobne funkcjonalnosti sesalca, ki bi bila pogojena s svetlobo. Preprosto, ko posveti svetloba na vezje, se obrati povečajo! Če potenciometer za hitrost obrnem na minimum, lahko obrate reguliram od nič do polno samo s svetlobo, poleg tega pa je možno, da ostane vkopljen in ga s svetlobo resetiram (glej posnetek) . Kolikor sem lahko svetil po vezju, je diak tisti, ki je občutljiv na svetlobo. To še nisem nikjer drugje zasledil, je kaka logična razlaga?
posnetek: http://www.youtube.com/watch?v=TxOPZ_xeAsQ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 08, 2012 11:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Seveda je. Če je diac v steklenem ohišju, potem je polprevodnik izpostavljen svetlobi in se obnaša kot fotocelica. To je lastnost praktično vseh diod v steklenem ohišju. Saj večinoma to ni problem ker je elektronika v zaprtem ohišju, kjer ne pride svetloba zraven. Če pa ni je ena izmed variant da ga pobarvaš črno barvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bbf Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 14:34 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 08, 2012 12:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
je moder, ampak verjetno prepušča nekje. saj ni težava, ker je zaprto vse, samo opazil sem zanimivost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jun 08, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
hihi....
včasih, ko je bila še Yuga in ni bilo materiala sem se igral s foto vezjem, za "fototranzistor" pa je bila dioda 1N914, kasneje sem to "posodobil" z odžaganim BC107  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Pet Jun 08, 2012 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali z odžaganim 2N3055 -deluje že nekaj let brez problema
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni