|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jun 07, 2006 1:26 pm Naslov sporočila: Čiščenje diskov |
|
|
Slabe performance računalnika velikokrat povzroča zasvinjan disk. Potrebno je pospraviti odvečne smeti in defragmentirati disk.
Veliko svinjarije se nahaja na direktoriju WINDOWS\TEMP. Pobrišemo lahko vse.
Na direktoriju WINDOWS lahko pobrišemo vse datoteke, ki se začnejo na $. To so ostanki windows updata in so odveč. Enako velja za datoteke KB*.* Če je računalnik v mreži in se update redno izvaja, se tega nabere grozljivo veliko.
Na direktoriju WINDOWS lahko pobrišemo vse datoteke .TMP, .LOG, .TXT, .OLD. To so ostanki. Tisti, ki so pomembni se ne pustijo izbrisati.
Naslednja direktorija:
c:\Documents and Settings\UPORABNIK\Local Settings\Temp in c:\Documents and Settings\UPORABNIK\Local Settings\Temporary Internet Files
sta izvor vsega zla. Vsebina se samo povečuje. V prvem direktoriju so ostanki instalacij, v drugem pa ves shiiit iz interneta, ki ga ne potrebujemo več. Zbrišemo lahko oba direktorija. Ni potrebno brisati vsebine, ampak kar del direktorij. Windows bo takoj po potrebi naredil novega. UPORABNIK je lokalno ime, in se nahaja na c:\Documents and Settings\UPORABNIK. Po navadi jih je cel kup, vključno z administratorjem. Počistiti je potrebno vse začasne datoteke vseh poddirektorijev UPORABNIKov.
Po tem poženemo še:
Start>programi>pripomočki>sistemska orodja>Čiščenje diska. Tukaj odkljukamo skoraj vse, razen "stisnite stare datoteke" in morda "office setup files", pa še ti (office files) so v glavnem nepotrebni. Ta čistilec diska ne čisti vsega, zato je potrebno ročno delo.
Potem počistite še svoje odvečne datoteke.
Potem spraznite koš.
Potem poženete defragmentacijo diska (Start>programi>pripomočki>sistemska orodja>Defragmentiranje diska). Defragmentator ni najboljši, zato ga je dobro včasih pognati dvakrat. Tako, da je večina datotek v modri barvi, v enem kosu in skoraj nič rdečega.
V večini primerov računalnik deluje opazno hitreje, če ni bil čiščen v zadnjem letu in je v uporabi.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psic Član

Pridružen-a: Pon 10 Jan 2005 18:03 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jun 08, 2006 11:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Odlični napotki, mogoče bi še omenil opcijo ki jo pozna čistilec diska v windows XP, namreč da zbriše vse razen zadnje t.i. 'restore point'.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jun 09, 2006 10:36 am Naslov sporočila: |
|
|
psic je napisal/a: |
Odlični napotki, mogoče bi še omenil opcijo ki jo pozna čistilec diska v windows XP, namreč da zbriše vse razen zadnje t.i. 'restore point'. |
Ja, če windowsi delujejo stabilno, in če ni bil instaliran noben software ali hardware, se lahko odstrani stare restore pointe.
V nastavitvah Moj računalnik>Lastnosti>Obnovitev sistema se lahko določi, koliko prostora zavzamejo datoteke za obnovitev (v procentih kapacitete diska). To pa pomeni, da lahko obnovitev porabi ogromno diska. Glede na to, da je ponavadi uporabna le zadnja in predzadnja obnovitev, se lahko količino prostora zmanjša.
Internet explorer uporablja tudi precej prostora za začasne datoteke. V internet explorerju>Orodja>Internetne možnosti>Splošno>Nastavitve je določeno, koliko prostora na disku je namenjeno za internetni trash. Običajno je (če se ne motim) 10% kapacitete diska. Pri velikem disku tako disk fragmentirajo gigabajti odvečnih datotek (negativno za hitrost delovanja). Parameter je smiselno zmanjšati na manjši procent ali neko manjšo fiksno dolžino (nekaj 100 MB).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jun 12, 2006 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na priloženi sliki (WIN.JPG) so še dodate možnosti z katerimi lahko upočasnimo/pohitrimo delovanje računalnika. Večina od tega zavira sistem. Uporabno je le glajenje zaslonskih pisav.
Moj računalnik>Lastnosti>Dodatno>Učinkovitost delovanja(Vizualni učinki...)>Nastavitve>Vizualni učinki
-------------------------------
Prikaz fontov na navadnem zaslonu in na LCD je različen. Če uporavljate LCD monitorje, bo cleartype izboljšal čitljivost teksta. Priložena slika CLEARTYPE.JPG.
Nadzorna plošča>Zaslon>Videz>Učinki: Za glajenje robov uporabi naslednjo metodo: Cleartype
-------------------------------
Vprašanje: Ali kdo ve, zakaj nekatere priponke forum nariše kot slike, pri drugih pa je potrebno klikniti download gumb? Obe sliki sta bili naloženi na enak način. Ali je jpg ali bmp nima vpliva, sem poizkusil.
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
win.JPG |
Velikost datoteke: |
55.89 KB |
Downloadano: |
51 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.61 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jun 12, 2006 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
off-topic:
jur je napisal/a: |
Vprašanje: Ali kdo ve, zakaj nekatere priponke forum nariše kot slike, pri drugih pa je potrebno klikniti download gumb? |
Mislim da je vpliv na to velikost (resolucija) slike. Majhno takoj pokaže, veliko je treba posebej naložiti.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jun 12, 2006 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
win.jpg ima 300k in jo pokaže, druga slika ima 60 k in je ne pokaže. To bi pomenilo predogled za majhne slike, kar ni smiselno...
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tihi Član

Pridružen-a: Čet 27 Nov 2003 14:15 Prispevkov: 281 Aktiv.: 1.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 14, 2006 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
V win/temp je shranjena tudi slika za ozadje, tako da če je nočete na novo nastavljati jo pač ne pobrišete. Drugače lahko vse te datoteke pobrišete na enem mestu z System Mechanic-om in še malo več, tako da je treba malo pogledat nastavitve.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Sre Jun 14, 2006 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Tihi je napisal/a: |
V win/temp je shranjena tudi slika za ozadje, tako da če je nočete na novo nastavljati jo pač ne pobrišete. Drugače lahko vse te datoteke pobrišete na enem mestu z System Mechanic-om in še malo več, tako da je treba malo pogledat nastavitve. |
Slika za ozadje je shranjena v direktoriju c:\windows in ne v win\temp.
Obstoja cel kup shareware programov za čiščenje diska. Vprašanje pa je, kaj delajo in kaj naredijo (še posebej tisto, kar se ne vidi). Pri programih iz interneta je potrebno biti previden....
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
limko Član

Pridružen-a: Ned 27 Apr 2003 8:51 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.10 Kraj: NAKLO
|
Objavljeno: Pet Jun 16, 2006 8:02 am Naslov sporočila: Čiščenje - dustbuster |
|
|
Samo moj info ... podrobno postov nisem bral
jaz že kr nekaj časa uporabljam predpotopni programček
dustbaster.exe..
Glede na to da je zelo primitiven opravlja svoje delo odlično.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 18:56 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 1:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Ej svaka čast jur, ne morem povedat koliko si mi pomagal.
Sinoč okrog osmih sem hotel odpreti temo, zakaj mi računalnik dela tako počasi, pa sem videl tole. In glede na to da je sem laik kar se tega tiče, sem poskušal (reskiral) narediti to kar si napisal. Vse kaže da mi je uspelo, računalnik dela noro! Sploh ne morem verjeti! To kar sem do zdaj probal, dela vse brez posebnosti, edino ne upam še koš sprazniti ker ne vem če bo delalo vse.
Mogoče kakšen nasvet kaj naj še preverim, preden spraznim koš?
A je potrebno (potem ko bom koš spraznil) še enkrat počistiti in defragmentirati disk?
Hvala!
hmm... zdaj sem videl da se je koš, po ponovnem zagonu itak spraznil...
_________________ ROCK!
Pa bodimo enkrat za spremembo navadni človečki komu za zgled |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 8:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Pred defragmentacijo je potrebno izprazniti koš za smeti, še posebej če je veliko v njem. Če ga ne izprazniš, boš imel lepo defragmentirane smeti, kar pa ni smiselno, pa še defragmentacija bo trajala dalj časa. Pred praznjenjem koša je za vsak slučaj potrebno pogledati kaj je v košu (morda je kakšna lastna datoteka).
Brisanje prej omenjenih datotek na omenjenih direktorijih ne more narediti nobene škode, ker je to že leta preizkušena in uporabljena procedura, tudi na računalnikih pomembnih živin.
Če ti sedaj računalnik še vedno deluje, pomeni, da nisi pobrisal nič preveč. Ne pozabi na defrag. Ko se je koš spraznil, so ostale luknje na disku.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
For Član

Pridružen-a: Sre 01 Mar 2006 18:56 Prispevkov: 33 Aktiv.: 0.14 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Defragmentiral sem še enkrat ko je koš bil že prazen...
Zdaj me pa zanima kako pogosto je treba to narediti? Koliko dni naj bodo strani shranjene v mapi zgodovina? Kako pogosto naj bi brisali (orodja/internetne možnosti) piškotke, datoteke, zgodovino...?
Pred tem čiščenjem, marsikakšno slikco ni odprl....a ima to kaj skupnega s tem kar sem zdaj naredil?
_________________ ROCK!
Pa bodimo enkrat za spremembo navadni človečki komu za zgled |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jun 20, 2006 12:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
For je napisal/a: |
Zdaj me pa zanima kako pogosto je treba to narediti? Koliko dni naj bodo strani shranjene v mapi zgodovina? Kako pogosto naj bi brisali (orodja/internetne možnosti) piškotke, datoteke, zgodovino...?
Pred tem čiščenjem, marsikakšno slikco ni odprl....a ima to kaj skupnega s tem kar sem zdaj naredil? |
Ni recepta kako pogosto je potrebno čiščenje. Odvisno je od dela in predvsem količine podatkov, ki se predeluje na disku. Vsaj enkrat na mesec je potrebno pri povprečni tajnici, ki tipka in brska po internetu. Trash se nabere hitro.
...Pred tem čiščenjem, marsikakšno slikco ni odprl... nisem razumel. Prej ni odpiral, sedaj pa odpira slike normalo? Ja, to je posledica čiščenja.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihael Neznanec

Pridružen-a: Čet 22 Jun 2006 8:48 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Čet Jun 22, 2006 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Jur lepo napisano dober vodič!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psic Član

Pridružen-a: Pon 10 Jan 2005 18:03 Prispevkov: 66 Aktiv.: 0.28 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 1:46 am Naslov sporočila: |
|
|
For je napisal/a: |
|
Ko sem delal se vse v windows sem defragmentiral vsaj enkrat na teden, večinoma pa bolj vsaki drugi dan. Računalnik imam neprekinjeno prižgan, tako da ni problem zvečer zalaufat defrag pa pustit da dela svoje. Podobno velja za anti-spyware in anti-virus programe.
Brisati piškotke, zgodovino, itd. pa niti ni nujno potrebno, pri Internet Explorerju je bilo itak vedno preveč spyware-a, a pri Firefox-u ga skoraj da ni. Za zgodovino pa lahko nastaviš koliko časa naj se hrani.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni