|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
stane Član

Pridružen-a: Tor 17 Apr 2007 21:19 Prispevkov: 1281 Aktiv.: 5.77 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Jun 21, 2012 8:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja. Imam idejo.
Sem hotel samo takšen odgovor pustit, pa se moderatorjev bojim!
Okvara je mehanska. Preveri in še enkrat preveri, če je mehansko vse ok.
Če res pričakuješ pomoč, čitaj in tudi ti odgovarjaj!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brodar Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 13:23 Prispevkov: 109 Aktiv.: 0.54 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Jun 23, 2012 7:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Danes sem preveril mehaniko, napaka ni mehanska, saj je vse tako kot je bilo na začetku, ko sem sestavljal stroj. Zamenjal sem tudi koračne motorje, ampak težava je še vedno ista. Motorji v eno smer izgubljajo navor. Ko se vrtijo v smer, ki ne izgubljajo navora je zvok tudi čisto drugačen (tak kot mora biti) v trenutku, ko zamenjajo smer se zvok spremeni, sliši se kot bi nekaj preskakovalo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70623.23
|
Objavljeno: Sob Jun 23, 2012 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brodar Član

|
Objavljeno: Sob Jun 23, 2012 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koračne motorje sem imel odvijačene od samega stroja in se še vedno pojavlja enaka težava.
Saj bi dodal video delovanja koračnega motorja pa ne vem kako.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Ned Jun 24, 2012 1:09 am Naslov sporočila: |
|
|
na Youtube
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.49 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Ned Jun 24, 2012 7:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Probaj na motorjih zamenjat fizični preklop žice. Če se vrti na primer v levo vredu obrneš na eni tuljavi žice, da se bo vrtel v desno. Če bo normalno je motor dober in iščeš napako na elektonskem delu.
LP Nace
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

|
Objavljeno: Ned Jun 24, 2012 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motorje loči od mehanskega dela. Na osi motorjev pritrdi naprimer bakreno žico, vezico, da boš lahko spremljal vrtenje. Poženi vse motorje enega za drugim. Zapiši dogajanje. Motor, kjer se pojavlja napaka odklopi in priklopi na mesto drugega motorja ( zamenjaj dva motorja med sabo ). Ponovno zapiši dogajanje. Nato poročaj kaj si ugotovil.
Kateri program imaš za krmiljenje CNC -ja?
Kako je izveden prenos iz motorja na vreteno - razmerje?
Vzpon vretena?
Nastavitve hitrosti, pospešek, dolžina pulza,.................?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brodar Član

|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2012 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koračni motor imam priključen kot prikazuje slika. Pri sledeči povezavi se je motor dobro vrtel v leto stran. Ko sem zamenjal C in D tunjavi se je vrtel dobro v desno stran. Nato sem še enkrat priključil tako kot je na sliki in sem zamenjal A in A#, nato se je vrtel dobro v desno stran kot da bi zamenjal tuljavi.
Na motor sem pritrdil vezico in opazoval kaj se dogaja. Nato sem ga vrtel levo in desno, pozicija je bila vedno prava. Samo v eno smer je v vseh treh motorjih nekaj pokalo. Tudi ko sem zamenjal motorje je bilo enako.
Nastavitve imam sledeče koraki za vse tri osi so 540, hitrost za x in y 15 za z pa 5, pospešek pa za x in y 20 za z pa 15.
Za krmiljenje uporabljam mach2. Korak vretena je 4mm na obrat. prenos pa je izvršen preko izravnalne sklopke.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tuljava.jpg |
Velikost datoteke: |
10.15 KB |
Downloadano: |
28 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stane Član

|
Objavljeno: Pon Jun 25, 2012 4:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napaka je v nastavitvah Macha.
Kako si prišel do 540? 540 čevljev? Daj napiši enote.
Naprimer, da imaš motor z korakom 1,8 stopinje. En obrat je 200 korakov, ker je prenos 1:1, pomeni 200 korakov 4 mm = 50 korakov/mm. To velja za polnokoračni način. Za polkoračni velja x2 in za četrt koračni x4 korakov/mm. Itd... za mikrokorake. Hitrost imaš verjetno 15 mm/s. To bi za začetek in preizkušanje kar bilo. Pospešek spreminjaj. Mach ti v nastavitvah hitrosti nariše graf iz katerega je razviden pospešek. Iz grafa lahko odčitaš čas, ki je potreben za zagon motorja od nič do polne hitrosti. Odčitaj in nam zaupaj ta čas.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni