www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kateri AVR programator in/ali development board?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
skyflyer
Član
Član

Pridružen-a: Tor 11 Jan 2011 22:35
Aktiv.: 0.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 10:55 am    Naslov sporočila:  Kateri AVR programator in/ali development board? Odgovori s citatom

Zivjo!

Kar se tice AVR programiranja nimam nobenih izkusenj, poznam pa kar dobro platformo Netduino. Sedaj bi se lotil se tega, pa me zanima kaj je dobro izbrati v zacektu za programiranje AVR-jev?

Srednjerocne potrebe za AVR projekt so LCD, SD kartica in klasicni senzorji/gumbi, kasneje morda Ethernet, Wifi. (AVR zato, ker se mi *zdi* da je najbolj primeren in ima dobro podporo -- morda se motim? Bi bil PIC boljsi?)

Vidim da se uporablja Megapin, EasyAVR in ostalo. Mi lahko kdo svetuje, morda napise prednosti slabosti:

* Megapin
    * EasyAVR6
    * STK600

Ali naj nabavim samo nek genericen programator in si ne belim glave z development boardom? Bi bilo pa zazeleno, da je mozno softver debugirati.

Hvala,
Miha.

ps: zazeleno je, da zadeva deluje tudi v OS X / Linux okolju; sam imam namrec Windowse zgolj virtualizirane preko vmware Fusion.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz lahko napišem moje izkušnje z Megapin in EasyAVR6:
- Megapin nima DIP stikal, ampak jumperje. Dobro, ker jih je enostavno zamenjati (DIP stikala se lahko uničijo, menjava pomeni lotanje), slabo mogoče ker je lažje prestaviti DIP kot pa jumper.
- Megapin ima obratno logiko: logična enka pomeni ugasnjeno LEDico. Ko se navadiš je OK, na začetku ti lahko dela težave.
- EasyAVR ima tipke za vse porte, pri megapinu moraš s kablom spojiti na željeni port/pin.
-EasyAVR ima sicer on-board priključek za DS1820, trimer za ADC, GLCD, LCD, ampak je vezan na fiskni port (ADC in DS ima izbiro 2-4 porte). Če želiš priklopit drugje, moraš dati LCD na breadboard in priklopiti na porte.
-EasyAVR ima dva USB-ja - en za programiranje, drug za komunikacijo. Slabo, ker rabiš dva USB porta, dva kabla....dobro, ker pri uporabi komunikacije ne rabiš prestavljati jumperjev.
-megapin ima možnost 3V napajanja, EasyAVR ima samo 5V
-megapin ima SD konektor, EasyAVR ne (mislim da ga je možno posebej na kartici nabaviti)
-ena verzija megapina ima debugger vgrajen, EasyAVR ga nima, če prav vem (ima konektor, gor lahko priklopiš zunanji debugger, jaz imam itak darkotovega, ker sem imel "beta" verzijo mege in še ni imela te funkcije).
-Easy je velik (kar je dobro ali pa slabo, odvisno od prostora na mizi)

Ko sem uporabljal Mego, me je par stvari motilo, zdaj ko uporaljam EaysAVR me tudi par stvari moti...sicer skupaj z breadboardom in kupčkom vezic je zelo uporabno orodje.
kaj bi danes kupil, če ne bi imel nič? Huh...težka, ampak po moje da EasyAVR.
pa še kaj sem pozabil...

kaj deluje na linuxu pa ne bi vedel, poglej na njihovih spletnih straneh.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
skyflyer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala protoncek! Torej v splosnem je boljse imeti razvojno plosco kot samo breadbord in programator?
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 14, 2012 12:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hja, bolje....jaz bi rekel da ja. Seveda ne gre brez breadboarda, saj hitro prideš do situacije, kjer ga rabiš. Samo utripanje LEDic na plošči ni dovolj. Vso pripadajočo periferijo (ki bo itak del projekta) zasilno zvežeš na njem, povežeš in gasa v testiranje...
normalno da gre tudi brez, samo si kot eno priklenjen na vsakično povezovanje osnovnega - napajanje AVR-ja, kristal, pripadajoči 22pF...potem če na sredi projekta ugotoviš da je AVR premajhen ga zelo enostavno zamenjaš, na breadboardu to ni tako enostavno.
Programator je sicer že vgrajen v razvojno ploščo, imeti pa moraš seveda tudi zunanjega, da lahko programiraš v narejenem projektu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47
Aktiv.: 24.56
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 16, 2012 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

skyflyer: kaj je pa z Arduinoti in ostalimi Duinoti narobe. IDE je zastonj , za Linux imaš 32 in 64 bitno verzijo. Za vse tisto kar želiš imeti poleg že obstajajo knjižnjice, programiraš lahko v Cju, ne potrebuješ programatorja.......
Glede na to, da poznaš NetDuino, bi bil po moje to še najlažji začetek.

skyflyer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 9:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
skyflyer: kaj je pa z Arduinoti in ostalimi Duinoti narobe

Jaka, nic ni narobe. Pravzaprav se mi zdi Netduino/Arduino odlicna platforma za razvoj in prototipiranje! Stos je v tem, da bi sedaj rad nacrtoval nekaj bolj kompaktnega in cenejsega za izdelavo. Zato sem mislil da bi bili AVR-ji boljsa izbira. Se motim?

Miha
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 10:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm - ja.
Arduino je ravno tako na Atmel AVR platformi (torej - cena mikrokrmilnika je ista), gre le za drugačen compiler. Ti lahko na vsako "arduino" ploščo direktno programiraš tudi npr. z Bascomom, sigurno gre tudi obratno.

Lp, g

RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.23
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 10:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja potem si si že sam odgovoril na vprašanje.

Nabavi si programator, ki ti podpira SPI, TPI in PDI (tako imaš pokrito celotno družino AVRjev od tiny do xmega). (VolkD ima ravno takega)

Potem si izberi en mikrokontroler, ki ustreza tvojim pričakovanim kriterijem, izmisli si, kaj bi rad imel od periferije in kako (meni so izkušnje pokazale, da se na testno ploščo ne splača dajati nobene periferije razen pin headerja ali pa phoenix sponk). Vsak kos periferije ki bi ga potem rad naknadno preizkusil (zanj napisal knjižnico za nadaljno uporabo) priključiš naknadno na tiskanino. Na tiskanini je smiselno imeti še en FTDI za USB komunikacijo s PCjem (pride izredno prav za razhroščevanje), izbiro različnih izvorov takta (za kristal lahko daš kar 3 pine od IC podnožja) in tako lahko menjavaš kristale po potrebi. Napajanje pa narediš preko USB za majhno porabo, predvidiš pa tudi zunanje napajanje (vmes daš jumper, da ločiš USB napajanje z zunanjim, da se nebi kje kaj pokadilo) za kak večji porabnik (kak VFD display je recimo kar velik porabnik). Na plati se splača imeti še kako tipko (ali pa rotacijski enkoder, ki ima tipko vezano na prekinitev). Lahko pa to narediš ločeno in priklopiš samo če rabiš. Isto je s kakim LCD displayem, ne splača se ga fiksno priklopiti, ker naslednja aplikacija ki jo boš delal, bo uporabila točno tiste pine, na kateri imaš zvezan display, poitem pa preklinjaš, če ga imaš na žičkah, lažje balinaš s priklopom. S kako mega32 lahko tole realiziraš v enemu popoldnevu na protoboardu. To je moje mnenje, ki je lahko različno od tvojih želja in te ne obvezuje k ničemer. Podal sem ti samo svojo izkušnjo.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko že omenjaš darkotov programator - misliš novega? Sem kaj zamudil, namreč še nisem zasledil da bi objavil načrt. Zadnjič ko sem bil pri njemu sem nabavil ploščico, če sem prav razumel bo načrt v naslednji reviji elektronik... Think
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek: ja tega sem mislil. Sicer sem se takrat najavil pri Darkotu za nabavo ploščice, vendar je višja sila hotela drugače. Sedaj sem za silo pokrpal UsbASP in mi dela tudi pod win7/64bit tako da sem z AVRji pokrit, rad bi pa preizkusil xmega, čeprav polagam veliko upov na ARM seminar Wink

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko berem odgovore, kaj naj bi ta protoboard imel, vidim, da opisujete Arduino.

mucek je napisal/a:
.....Arduino je ravno tako na Atmel AVR platformi (torej - cena mikrokrmilnika je ista), gre le za drugačen compiler.

V osnovi je prevajalnik kar AvrGCC, ki mu malo Java pomaga. Program je lahko napisan v Cju, brez Arduino definicij. Nisem pa vedel, da Bascom (novejše verzije) tudi podpira Arduino, dokler mi tega ni @Tiger povedal.

RGorazd je napisal/a:
Potem si izberi en mikrokontroler, ki ustreza tvojim pričakovanim kriterijem, izmisli si, kaj bi rad imel od periferije in kako (meni so izkušnje pokazale, da se na testno ploščo ne splača dajati nobene periferije razen pin headerja ali pa phoenix sponk). Vsak kos periferije ki bi ga potem rad naknadno preizkusil (zanj napisal knjižnico za nadaljno uporabo) priključiš naknadno na tiskanino. Na tiskanini je smiselno imeti še en FTDI za USB komunikacijo s PCjem (pride izredno prav za razhroščevanje), ..........LP G

In imaš Arduino ploščico in ne potrebuješ programatorja, oz. lahko kar ta Arduino postane programator.

RGorazd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaka57 je napisal/a:
Ko berem odgovore, kaj naj bi ta protoboard imel, vidim, da opisujete Arduino.

In imaš Arduino ploščico in ne potrebuješ programatorja, oz. lahko kar ta Arduino postane programator.

A ni tako, da če hočeš programirati iz Arduino platforme, moraš imeti na čipu ustrezen bootloader (Arduino bootloader) ?

LP G

._|
Nazaj na vrh
skyflyer
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 3:30 pm    Naslov sporočila:  Kako pa je z debuggiranjem? Odgovori s citatom

Hvala za vse nasvete!

Kako pa je z debuggiranjem? S samim programatorjem ni mozno debuggirati, kot razumem. Kaksne so potem variante za debuggiranje? (ali ga vecina sploh ne uporablja?) Moja izkusnja na Netduinotu je bila, da mi je debugger prisel prav, zelo prav. Se posebej ko sem razvijal komunikacijski stack za GSM modem.

Ena izmed moznosti je torej Atmel Dragon. Kot pa razumem, ima tudi ta programator ze vgrajen? Je potem to smotrna izbira? Hkrati s tem pa je verjetno potrebno kupiti se kaksen kabel za povezati uC in Dragona, ali kako to gre?

LP,
Miha.
Nazaj na vrh
Jaka57
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 17, 2012 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

RGorazd je napisal/a:
A ni tako, da če hočeš programirati iz Arduino platforme, moraš imeti na čipu ustrezen bootloader (Arduino bootloader) ?

Seveda, 512B (STK500 protokol).

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 01, 2012 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eno podvprašanjce: ker se nameravam malce ukvarjati s Tiny10, bom rabil izklopiti reset pin. Če sem pravilno preštudiral zadevo je razika med normalnim in HV programiranjem samo v tem, da na reset pin pošljemo 12V namesto 5V, drži? Namreč na netu sem našel neke sorte adapter, katerega priključiš med programator tiny, ki ni nič drugega kot switcher, s katerim dobiš potrebnih 12V ter tranzistor, s katerim kontroliraš reset pin.
Če tole drži, potem mi bo novi Darkotov programator dovolj, saj če se prav spomnim bo podpiral TPI.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni