www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Akvarij za izdelavo PCB
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MuadDib
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Mar 2009 2:04
Aktiv.: 0.21
Kraj: Kamnica (MB)

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 7:46 am    Naslov sporočila:  Akvarij za izdelavo PCB Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Imel sem veliko casa razmisljat o svojem zivljenju in kako ga zapravljam za brezveznosti, zato sem se koncno odlocil da se bom zacel posvecat stvarem ki me veselijo!

Tukaj bom predstavil projekt, ki se ga zelim lotiti ko se vrnem v slovenijo. Gre za izdelavo akvarija in seveda razvoj kisline za jedkanje.

Za sam akvarij bom uporabil pleksi steklo, predelan grelec za akvarije in zracno pumpo (saj vem... crpalka je pravilna samo se mi tako cudno slisi Razz). Nisem se se odlocil ali bom uporabil kar lepilo ali pa silikon za leplenje posameznih delov skupaj.

Kar se pa tice same kisline, pa bom uporabil klasicno solucijo HCl in H2O2, kamor bom prilozil nekaj bakrene zice da pridobim CuCl2 kislino, ki bi naj, segreta na 50°C, jedkala nekje v casu 10 minut, hkrati pa kisline ne bom potreboval odvreci, saj se obnavlja z zrakom - zracnimi mehurcki.

Grelec in zracno pumpo bom najverjetneje narocil kar s kitajske, vendar se moram pogledat v nasih pet shopih ce se mogoce najde kaj za nizjo ceno.

No mislim da ste videli ze ogromnov taksnih in drugacnih akvarijev na internetu, vendar zelim predstavit svoj projekt, ki bo seveda izdeloval se mnogo projektov Very Happy

Tukaj je slika iz FreeCADa, da prikazem kako sem si celotno stvar zamislil. Nadalje bom popravljal tale post, da se bo videl napredek izdelave.

Hvala za vaso pozornost in upam da sem dal komu kaksno novo idejo za projekt.

LP, BB

EtchTank.png
 Opis:
Izometricni pogled na akvarij. Ko bom uspel obvladovat CAD program, vam posljem se skotirane ostale dele. Tisto srebrno bi naj bil grelec. Debelina pleksija bi naj bila vsaj 2mm in je akvarij tudi racunan na to debelino. Visina akvarija je natancno 200mm,
 Velikost datoteke:  40.85 KB
 Pogledana:  6 krat

EtchTank.png

Stvar deluje pa noben teoretik ne zna razlozit zakaj...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.21
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 7:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poišči "nanofish" na forumu, da ti bo lažje. Izvedel boš kup koristnih informacij.

Še namig: Zadnjo luknjico za zrak naredi večjo od ostalih, da ne boš kasneje razočaran, da slabo deluje vpih zraka... Wink

MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aljos hvala za kljucno besedo in namig. Skoda da nisem prej opazil da tema ze obstaja, saj bi pisal kar tja Very Happy

Vsekakor se mi pojavlja vprasanje ali je 300W grelec premocan... in kolikor pise v drugi temi se uporablja 35W grelec ?????

Zraven tega pa imam ravno vprasanje cemu sluzi zadnja luknjica vecja? ali gre za to da je cemvecji pretok zraka? No v vsakem primeru bom zadnji dve luknjici napravil 1mm ostale so pa misljene 0.5mm in pa nakup dokaj mocne pumpe Very Happy

LP, BB

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 11:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa je razlika med uporabo banjice in nanofisha? Sem malce prevohal teme, pa nisem dobil zadovoljivega odgovora Think
Nazaj na vrh
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silikon ne bo v redu za akril. Za to obstojajo posebna lepila. Lepo drži tudi sekundno lepilo npr. Loctite.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojzek kolikor sem razumel nanofish, gre pri tem le za mesanje kisline z zrakom in pa uporabo manjse kolicine kisline. Hkrati se zaradi pokoncne tiskanine le-ta bolj enakomerno zjedka in ce se ustvari zracne mehurcke z obeh strani, je temu primerno tudi enakomerno jedkanje dvostranske ploscice.

V banjici moras prelivat kislino sem ter tja, tezava pa nastaja pri vecslojnih ploscicah.

Hkrati pa imamo v nanofishu moznost da sproti vidimo napredek jedkanja, kar je v banjici tezje Wink

Sam sem zjedkal nekaj tiskanin v banjici z razlicnimi mesancami (od minutnega jedkanja pa vse tja do 15 minutnega) in je vsekakor neko pravilo da dalj ko jedka, boljse se zjedka (ce seveda zadeva ne posega tam do nekaj 10 minut ali vec) Very Happy

Upam da ti je to kaj pomagalo!

LP, BB

Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala tomazp!

Sam sem razmisljal o topilu in ostankih pleksija (primer je naveden aceton a koliko vem obstaja se kaj drugega?)

Sem pa videl na neki strani uporabo silikona, zato sprasujem Very Happy

LP, BB

Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MuadDib, hvala za razlago.
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.65
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 1:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pleksi se lepi z mravljično kislino Wink
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

_ID_ odlicno... zanima me pa kaj zaena kislina je to? ima mogoce kaksno anglesko ime? (ant acid???)

Se opravicujem za svojo nevednost a sem iskal ze ogromno stvari v slovenistanu in sem se moral na koncu obracat okrog po avstrijskih in celo angleskih trgovinah Sad

Nazaj na vrh
boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://en.wikipedia.org/wiki/Formic_acid
Nazaj na vrh
Tomazp
Član
Član

Pridružen-a: Sob 02 Feb 2008 13:24
Aktiv.: 2.64
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z mravljinčno kislino se da lepit ker natopi pleksi. Je pa res, da morajo biti stranice idealno ravne. Drugače pušča. Medtem ko sekundno lepilo preverjeno lepo drži in zalije pore.
Problem silikonskega kita je oprijemljivost na pleksi.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm... aj se tale mravljincna kislina ravno tista v kateri ljudje natopijo ostanke pleksija in pol uporabljajo za lepljenje???

Hvala za hitre dogovore!

LP, BB

Nazaj na vrh
bumbar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Okt 2009 20:25
Aktiv.: 0.33
Kraj: Cerkno

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 07, 2012 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem delal zelo podobno: Ker mravljinčne kisline nisem imel pri roki, sem ostanke od pleksija (od vrtanja - važno, da je material čim bolj fin) raztopil v nitro razredčilu - dobiš tako gosto stvar, podobno medu. Pazi, da ne bo preveč redko. Rezultat pa je bil super. Mora pa biti pleksi lepo obdelan.
LP
Nazaj na vrh
MuadDib
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 08, 2012 6:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala bumbar za nasvet!

Kaj pa samo rezanje pleksija? 'Stihzagica' ali je kaksna boljsa tehnika? In pa na vbodni zagi imate osnovni list (za les) ali kaksen drug zagin list?

OT: Ravnokar sem narocil Arduina pa protoboard... da se koncno lotim tudi programabilnih vezij Very Happy

LP, BB

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni