|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 12:27 pm Naslov sporočila: Daljnogled z kotomerom in izračun razdalje |
|
|
Nekateri daljnogledi imajo v optiko vgrajen križ z črticami, s katerim se lahko oceni kot recimo med temeljem in streho hiše, ki jo opazujemo z daljnogledom. Če pri tem ocenimo še višino hiše v metrih, lahko na osnovi tega izračunamo, kako daleč je ta hiša od nas.
Daljnogled na sliki ima že zraven na obodu enega od objektivov logaritemsko računalo, ki pri tem računu pomaga, a glej, ko sem ta daljnogled dobil, le ta tega nima. Seveda sem poslal email, da naj mi ga zamenjajo s takim, kot ga reklamirajo, a odgovora še nisem dobil.
V kakšnih kotnih enotah je umerjen križ v optiki daljnogleda, kolikšen je kot med 0 in 1 na križu, kdo ve? če bi vedel, bi si formulo za izračun naredil sam.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
130.18 KB |
Pogledana: |
69 krat |

|
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na tak način smo mi računali razdalje na služenju vojaškega roka. Pri tistih daljnogledih so bili razdelki v azimut-ih. 1 azimut je 0,05625 kotne stopinje.
Več informacij o azimutih - tisočinkah
_________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.18 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 2:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha:
Tisočinka (tudi hiljadit ali črtica) je zorni kot, pod katerim vidimo 1 m dolg lok na razdalji 1000 m.
Grem takoj preverit.
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm, sem šel preverit: na daljnogledu sem opazoval objekte, za katere vem, da so kar precej natančno 1 km oddaljeni, a ena črtica na križu daljnogleda bi potem predstavljala 10 m višine.
Hvala, nekako se bom znašel
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem hotel napisati, da je vprašanje če so te črtice res usklajene s povečavo daljnogleda.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Waldo Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 10:50 Prispevkov: 316 Aktiv.: 1.47 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Tisočinka (tudi hiljadit ali črtica) je zorni kot, pod katerim vidimo 1 m dolg lok na razdalji 1000 m. |
Tudi mil.
vilko je napisal/a: |
na daljnogledu sem opazoval objekte, za katere vem, da so kar precej natančno 1 km oddaljeni, a ena črtica na križu daljnogleda bi potem predstavljala 10 m višine. |
Očitno je tvoja črtica na 10 mils in ne na 1 mil.
Mogoče je izračunati velikost objekta, če poznamo razdaljo do njega, ali razdaljo do objekta, če poznamo njegovo velikost.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zrij Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
malci je napisal/a: |
Na tak način smo mi računali razdalje na služenju vojaškega roka. Pri tistih daljnogledih so bili razdelki v azimut-ih. 1 azimut je 0,05625 kotne stopinje.
Več informacij o azimutih - tisočinkah |
Azimut je kot med severom in izbrano smerjo in ni merska enota.
Azimut se meri v kotnih stopinjah, minutah,..., tisočinkah (hiljaditih, črticah).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 6:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premer lune vidimo približno pod kotom 0,5 stopinje.
1 stopinjo velik predmet na razdalji 1km pa vidimo 17,4 m velik predmet.
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borut000 trgovec
Pridružen-a: Tor 15 Nov 2005 23:50 Prispevkov: 229 Aktiv.: 0.97 Kraj: Hraše
|
Objavljeno: Čet Jul 12, 2012 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tisoči so dani tako da pri nemških in ameriških sistemih je poln krog 6400 tisočev pri ruskih pa 6000
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2012 7:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj prav natančno tako ni potrebno vedeti, saj se tudi kot v kotomeru daljnogleda oceni 'na oko', torej če so vhodni podatki 'na oko', ne moreš pričakovati boljšega rezultata, sploh pa sedaj, ko imamo druge naprave s katerimi veliko bolj hitro in natančno izvemo, kar nas tišči, (razdaljo, položaj, etc.,)
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni