www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Koliko zraka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elsak
Član
Član

Pridružen-a: Čet 30 Sep 2010 22:55
Aktiv.: 3.19
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 2:27 am    Naslov sporočila:  Koliko zraka Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Tisti, ki imate doma kompresorje z 25litrsko ali večjo zračno posdo. Kako vam kaj deluje HVLPpištola, ki potrebuje od 80 do 180l\min zraka? Zadostuje 25l posoda ali se kompresor non-stop vklaplja?

Če moj motro daje 20l\min zraka in če imam 10l posodo. Bo napolnilo v 30sek. ali bo trajalo več časa?

Če potrebujem 130 ali 180l\min izhodnega zraka 3bare:
- Bi hvlp pištola delovala ali bi bolj pljuvala barvo?
- Bi moral dati večjo posodo ali motor, ki proizvede več zraka?

To sprašujem, ker nimam veliko prostor a v stanovanju in tudi ne sme biti glasen kompresor. Imam pa motor, ki je zelo tih in dobro deluje in da okoli 21l\min zraka, pritiska 0-4 bare. Mislil sem ga montirati na zračno posodo. Izhodni zrak mora biti vsaj 130l\min in pritiska 2-3bare. Ne vem, koliko zraka dajejo motroji, ki so montirani z 25-50l posodo.

Hvala za pomoč.

P.s.
Prosim za strokovno pomoč, da bom vedel kako in kaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
poule
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53
Aktiv.: 3.62
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 6:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podatek kompresorja 20l/min je ponavadi podan pri atm tlaku (1 bar). Če 25l posodo polniš na 10 bar je to 250 l oz. preko 10 min... . Če ti potem pištola "žre" 180l/min ti bo posodo s 250l izpraznila v dobri minuti.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.62
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 8:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar pozabi. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 8:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri kompresorju je pomenbno koliko ima pretoka na minuto. Posoda je samo zalogovnik, da kompresor naredi nekaj zaloge stisnjenega zraka. Če boš barval kakšno malenkost, bo vsak mali kompresor uredu in imel boš veliko časa za pivo. Če pa hočeš resno barvati, pa kompresor pod 400l/ min pretoka ne pride v poštev.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Večina kolegov ma trgovinske kompresorje z 25l posodo in pravijo da je ok. Jaz ne vem, koliko zraka dajejo takšni motorji, ki so na takšnih posodah?
Avtomobila seveda ne bom barval, če potrebujem za v stanovanje. Barval bi akšne police, nosilce, pa z sinom kako maketo, ohišja za ele. in podobno. Največji premer, tam do 1m2. Pištola ima 1.0-1.3mm šobo.

Naj mi odgovori tisti, ki je že delal z hvlp in vekoliko zraka potrebujem.
Nazaj na vrh
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam imam HVLP pištolo, vendar z 0,8mm šobo. S 50L kompresorjem iz bau... dela normalno. Optimalni delovni pritisk naj bi bil okoli 3bare, poraba zraka pa od 3 do 5 cfm (1cfm=28,32l/min). Ponavadi imam nastavljeno okoli 2 do 2,5bara.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem mnenja, da boš s kompresorjem v stanovanju pridobil samo tečne sosede. Sploh pa s tako ropotuljo. Poraba je odvisna od pištole do pištole in od dize.

Pri nas imamo Sato z dizo, če se ne motim 2,2mm in deluje na 130l kompresorju normalno. Možno pa je, da bi bil za barvanje kake zelo velike stvari premajhen. 50l ropotulja se verjetno ne bo najbolje obnesla, za silo pa bo.

Za kakšne makete pa bi jaz raje kupil Airbrash.

Je pa res, da si barvanja s pištolo v stanovanju ne predstavljam. Namreč to ni tako kot je prikazano pri TopShopu, ampak je barva v zraku prisotna povsod.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 12, 2012 11:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam par airbrushov za majhne stvri, če pa delama kako večjo, je pa še 0.5 premajhna. Ko sam delala jadrilico, sma kar dolgo šrpicala z 0.5. One na dizo ne maram, ker ni tako fini nanos kot pištola z iglo.
Ta kompresor je malo bolj glasen, kot oni od hladilnika.
Z tako šobo k imaš ti, bi lahko komot avto lakiral ali barval. Onega iz trgovine, ki ima 50l posodo, kot ti praviš ropotulja, si sploh ne mislim dat v stanovanje. Tam bi že potreboval slušalke. Jaz potrebujem eno tiho zadevo do 50db.

Jaz delam na hodniku, tako da ves hodnik zamaskiram z polivinilom in zgleda kot ena komora.

Izkušenj z hvlp še nimam, ker [slovenščina je zame španska vas] najprej kompresor/zrak poštimat, pol bom pa videl kako to gre. Malo sem si na netu ogledal in gre kar lepo in ne dela megle. Rad bi dobil čimveč informacij, preden dokončno kaj nabavim.
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2012 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če na maketah ne delaš detajlov potem se strinjam gre z navadno pištolo.

Ja diza je precej velika, ampak se da z nastavitvami stvar precej zožati.

Jaz bi gledal v smeri kakega kompreosrja npr. Festo, ki je dejansko zelo tih. Samo cena ne bo prijazna.

Splača s kupit malce boljšo pištolo. Vse ostalo pa je stvar nastavitev pištole in viskoznosti barve, kar se pa drugače kot z delom in raznimi polomijami ne da pridobit.

Sicer jaz z Airbrush nisem delal, vendar si ne predstavljam, kako bi jaz s tistim barval namreč tam je nastavitev barve in zraka odvisna od pritiska s prstom. Pri pištolah pa te zadeve prej nastaviš. Potem imaš pa samo še komando zrak ali zrak in barva. Kar me je motilo pri ceneni pištoli je to, da je prehod med zrakom in zrakom z barvo precej trd in ga je na prstu precej čutiti. Pri Sati in verjetno večini boljših pištol pa tega skoraj ni čutiti.

kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.75
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2012 10:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom pa še jaz vprašal. Katera kombinacija membranskega kompresorja in HVLP pištole bi bila še najbolj blizu idealni?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elsak
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 13, 2012 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy PZUFIC, tudi sam sem bil istega mnenja ko sem prehajal iz starterja na profi.

Vem o čem govoriš. To kar imaš ti, je single action, ona druga je pa double action. Single je samo barvanje, double je pa za retuširanje, in lahko reguliraš debelino in snop barve z prstom. Pri single pa sam nastaviš velikost snopa in barvo.

Jaz zelo slabo vidim in mam probleme z double action. Ker če premakneš prst nazaj ali naprej, se takoj spremeni nanos barve in lahko zaliješ. Večinoma uporabljam single action, ker mi je bolje da samo nastavim pred barvanjem velikost snopa in samo pritisnem. Tam lahko delaš brez skrbi, da bi se kaj premanilo. Je pa res, da z single ne moreš med samim bavanjem delati pikic ali črt.

Jaz sem prvo delal z pištolco, ki je imela dizo in spodaj barvo. Barval sem makete, kot da bi jih kupil fabrško narejene. Vedno sem imel na čisto majhen snop, da ni zalivalo. Pri pištoli z dizo je vse ok, samo velikost kapljice je večji. Tam kjer je igla, je tako tenka , da sploh ne more biti kapljice, ampak gre kot prah ven, kar je posledično da je treba barve zelo redčit.

Lahko ti povem, da me je zelo prst bolel po dolgo trajnem barvanu z dobule action, ker moraš skoz na istem mestu tišat gumb. Pa pri double action so največ šobe do 0.35, ker so namenjen za delikatne zadeve. Single so pa od 0.2 in napreje.
Pri double action lahko vzadaj malo iglo ven potegneš in ni treba gumb nazaj vleč, amapak samo pritisneš.

Za take stvari bi lahko imel predelan 0.5 svinčnik in posodo zraven, pa bi šlo. Tud pritisk je minimalen od 0.5-2bara.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni