|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primo Član

Pridružen-a: Sob 26 Jan 2008 11:36 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.22 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 10:25 am Naslov sporočila: Solarni polnilec za mobitele |
|
|
Če koga zanimajo moje iskušnje s solarnimi polnilci.
Jaz sem se zadnje dni veliko posvečal tem solarnim polnilcem. Namreč planiram bolj robinzonski dopust s kajaki okoli otoka Hvara in tako bo bolj problem imet stalno poln mobitel. Najprej sem nabavil tega: http://www.ebay.com/itm/320671026383?ss... . . Če sem ga napolnil preko USBja je še kar delal, ko pa sem ga 2x pustil cel dan na soncu (1x v avtu in 1x cel dan na plaži, obakrat ful sončen dan) pa sploh ni delal. Telefon mi je polnilo kakšnih 30 sekund in že se je polnilec spraznil. Reklamiral sem in so mi vrnili denar. Včeraj sem dobil tega: http://etrgovina.mobitel.si/iskalnik/?q... . Na soncu sem ga pustil okoli 10 ur in mi je dopolnil telefon za cca 9% in se je sparaznil. Potem sem ga polnil na elektriko preko USB in rezultat je bil isti. Torej ta je še slabši od tistega z Ebaya saj ne dela niti če ga polnim preko USBja.
Tudi iskušnje drugih na netu so podobna. Tako da sem prišel do zaključka, da so ti polnilci samo veliko zavajanje kupcev.
Lep pozdrav!
Zdravko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
A ni robinzonski dopost brez mobitela?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.76 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
@primo, sam si ga naredi pa bo verjetmo deloval po pričakovanjih, oz. kupi tistega na dinamo kot ga imajo nekateri prenosni radiji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primo Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 11:12 am Naslov sporočila: |
|
|
Wrecker: imaš popolnoma prav. Toda v moderni dobi je včasih dobro, da si zaradi službenih zadev kdaj dosegljiv. Še najbolj pa sem iskal to rešitev zaradi tega vzroka: na telefonu imaš program Sport tracker, ki preko GPSa beleži tvoje premikanje in to potem naložiš na njihovo stran ali na Facebook, Twiter.. Tako imaš lepo dokumentirano kje vse si bil. In tega ne moreš s praznim mobitelom.
Kobranka: če nisi vešč v elektroniki bi bilo to malo težko.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
facebook, twitter, GPS, Internet, služba....robinzonski?
Če si hočeš spočiti živce, potem je edina pot vzeti s seboj najstarejši možen telefon, ki je sposoben samo telefonirati in poslati SMS, še to samo v slučaju nesreče ali poškodbe. Vse ostalo je brez veze. Tudi glede službe---noben ni nenadomestljiv. To se pokaže takoj, ko ta oseba doživi nesrečo, hudo zboli...
Jaz sem vedno imel izključen telefon na dopustu, pa če sem bil doma ali na morju (hribih...). Samo enkrat me je šef vprašal, kako to da sem skozi nedosegljiv...sem rekel da sem tudi po dvakrat dnevno gledal moj tekoči račun, pa ni bilo prav nobenega nakazila s strani firme, kjer bi pisalo "nadomestilo za dosegljivost na dopustu"... obrnil se je in utihnil.
No, drugače je pa solarnih polnilcev kar nekaj na tržišču, npr. Conrad, celo simobil jih je enkrat imel, če se prav spomnim...pri tistih iz ebaja je po moje največji problem slabi accuji... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primo Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Protoncek, se popolnoma strinjam. Samo razlika j ev tem v kakšni službi delaš. Če si privat in sta zaposlena samo ti in sin je pač situacija drugačna. Kar pa se GPSa in ostalega tiče, zakaj pa ne bi to iskoristil, pa čeprav se greš Robinzona. Se mi zdi pač zanimivo, da imam potem nekje zapisano, zarisano in s slikami olepšano pot, ki sem jo naredil. Se strinjam tudi glede ebaya, vendar tudi to ne drži vedno. Saj sem zapisal da sem v drugo nabavil pri Mobitelu, prepričan, da takšna firma ne prodaja fack izdelkov. Pa je ta slabši kot tisti iz ebaya.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
te čisto razumem. Imam v širši družini takega, kjer sta samo oče in sin. Ampak po dolgih letih smo ga končno prisilili da tisti teden, ko gre na dopust "izklopi", pozabi vse, tudi telefon doma. Ni dosegljiv pa amen. In ---nič se ne spremeni, svet se ne sesuje, posel ne propade. Pač tisti teden odgovarja sin, za večje stvari pa reče naj pokliče čez en teden. Ajd, druga stvar je če imaš firmo, kjer moraš zagotavljati 24/7 podporo, ampak v takem primeru je pa zelo priporočeno imeti še nekoga, ki to zna, saj se to, kar sem že rekel (nesreča, bolezen) lahko zelo zelo hitro zgodi.
Se pa čisto strinjam s tem da, če je na voljo, zakaj ne uporabit GPS itd. Nenazadnje - če se greš robinzona, se kaj hitro lahko izgubiš...z vsaj malce smole ti GPS lahko prav pride.
V bodoče nameravam tudi sam nabaviti NiMH celice za accu vrtalko z Ebaya (rabim pa 30 celic - 2x 18V)...pa oklevam, ker ne vem, kje so dobre in kje slabe. sem že kar nekaj robe nabavil z Ebaya, zaenkrat se še nisem dosti opekel...
Mobitel....hm...po moje je imel made in PRC. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.41
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mobitelov polnilec ima baterijo z 2000 mAH. Če jo polnimo s tokom 500mA 3 ure (3 X 500 = 1500) ali z 100mA 12 ur (12 X 100 = 1200) je baterija polna?
Solarna celica da od sebe 100 mA, zato bi bil potreben rotator, da bi se polnila s tem tokom 12 ur.
Tudi, če uporabimo višje časovne roke, vidimo da ima naprava vsaj 100% izkoristek.
Inšpektorji pa nič... _________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 2:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
pač prepisano iz kitajščine. To je samo en dokaz več, da je celotna zadeva made in PRC. Zadnjič sem bil v kitajski trgovini sem videl prodajajo polnilec NiMH, 4 accuje tipa AA s kapaciteto 4800 mAh!!! ter 4 tipa AAA s kapaciteto 2800 mAh!!! zraven, vse skupaj za 6 evrov. Očitno so kitajci že izumili tako veliko kapaciteto, v evropi je še ni nihče. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tretjic Član

Pridružen-a: Čet 24 Sep 2009 1:19 Prispevkov: 437 Aktiv.: 2.28 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mimogrede, 500mA na USB je po moje mišljeno za izhod...
No ja, od 12eur solarne naprave ne moreš ravno pričakovati čudežev. Kvečjemu si lahko vesel, če sploh dela.
Tehnični podatek 100mA se mi zdi pretiran. Za tak tok pri 4.2V bi morala biti celica velika vsaj 10*5cm (je res tolikšna? ne vem, ker ni podatka)
Pa tudi če velikost drži (in izhajam iz uradnih izračunov za sončne celice) ---> če je celica na idealen poletni dan (brez oblačka) postavljena glede na sonce pod idealnim kotom in je tekom dneva ne premikamo, potem lahko realno pričakujemo POVPREČNO do 6 ur delovanja na maksimalni moči oz. 600mAh. Če je baterija 2000mAh, potem to pomeni polnjenje skozi 3.5 idealne dni pod idealnim kotom. Ker življenje s koti ni tako idealno (še posebej ne na premikajočem plovilu), je realnost 7 dni (če pa dodaš še kakšen oblačen dan, si hitro na 14 dnevih).
Npr. en tak modul, 4 LiFe celice in DC-DC stikalni pretvornik na 5V, pa bo šlo brez problema. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kastaneda Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 11:18 Prispevkov: 459 Aktiv.: 2.41
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 3:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Avstrijci podajajo tudi dimenzije, je pa zato cena višja... _________________ LP
Srečko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 3:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
tretjic je napisal/a: |
...Kvečjemu si lahko vesel, če sploh dela. |
NE!!! NI RES! Cena sploh ni pomembna. Zakon je tukaj popolnoma jasen. Če nekaj prodajaš, mora DELATI tako kot navaja proizvajalec, drugače imaš pravico izdelek vrniti. Če ga prodajajo obupno poceni je to njihova stvar. Zato pa je tako, ker s(m)o ljudje takšnega mišljenja! Trgovec bo goljufal do tam, kjer mu mi kot potrošniki pustimo.
Polnjenje 3-4 ure je v tem primeru napačen podatek, saj je v tem primu baterija polna mo če bi bila idealna:4x500=2000. Že samo to je dovolj dober vzrok da se zadeva vrne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Wrecker Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2011 22:43 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.45
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to da pišeš, da nimaš veliko izkušenj z elektriko je najpreprosteje takole:
Za uspešno polnjenje tvojega telefona rabiš panel s površino vsaj 30cm x 30cm. Nabaviti moraš takega, da nanj lahko priključiš namenski regulator napetosti za sončne panele za 12V. Tega rabiš, da iz panela stalno dobivaš maksimum moči.
Nato na teh 12V priključiš namenski avtomobilski polnilec(ki je seveda switcher) za tvoj telefon in telefon preko njega polniš.
Tako ne rabiš dodatnih akumulatorjev in tudi vezava je noro enostavna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primo Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 5:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kastaneda: ta avstrijski ki ga omenjaš je popolnoma enak kot ta v eMobitel (12 EUR), avstrijski pa 34,90 EUR.
Wrecker: hvala za nasvet glede izdelave. Mislil sem ga uporabljat na kajaku in to kar ti predlagaš bi bilo malo nerodno za na kajak. Vi ki se bolj spoznate na te stvari in imate več tehničnega znanja kaj mislite o teh polnilcih: https://powertraveller.com/iwantsome/primatepower/
Ne vem če so to tudi Kitajci ampak nekateri so s temi polnilci ful zadovoljni. Pravijo da z enim polnjenjem tega polnilca tudi večkrat napolnijo telefon. Seveda so tudi cene precej visoke. Ker se na mA ne spoznam in tudi mi ne gre od pameti preračunavanje koliko kaj rabi, da kaj napolni, me zanima vaše mnenje.
LP
P.S:
protonček: prej si se čudil kapaciteti 4800 mAh. Na zgornjem linku pri powermonkey extreme piše: The powermonkey extreme houses a massive 9000mAh capacity Lithium Polymer battery |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2012 5:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, litij je že v redu, čudi. Sem se taki kapaciteti pri accuju tipa NiMH in velikosti AA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni