www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje elektromotorja MY1016 (24V, 250w)
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
marko1704
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Okt 2009 22:24
Aktiv.: 0.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 27, 2012 8:29 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje elektromotorja MY1016 (24V, 250w) Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
imam motor iz starega električnega skuterja, ki bi ga rad krmilil s PWM. Motor je MY1016, 24V, 250w, Rated current 14A.
Motor sem že preizkušal na 12V, krmiliti sem ga pa želel z dvema vzporedno vezanima tranzistorjema IRLZ44N.
Zdaj pa nastopi problem in sicer, po parih sekundah sta se mi oba tranzistorja skurila..
Sem jaz kaj storil narobe, morda z motorjem kaj ni ok da vleče prevelik tok,..?

Pred časom sem že naredil krmilno vezje za elektromotor 24v, 150w, pa je na en tranzistor delovalo vse brez težav..

Hvala za pomoč in lep pozdrav,
Marko
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pokaži načrt regulatorja , ki si ga skuril.
Ali pa si si ta post zamislil kot neke vrste kviz?
Nazaj na vrh
marko1704
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 10:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, na sliko sem čisto pozabil..
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.25
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 10:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

saj imas dober hladilnik na tranzistorjih a ne ?
poleg tega G pina ne mores krmilit direkt ampak preko upora, ki omeji tok v G pin.
upor je pa odvisen od tega kako hitro zelis da se MOSFET odpira/zapira in od kapacitivnosti GS spoja

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen tok ti zagotavlja "generator"?

Me je (drago) izučilo (hvala, jvolk Smile ), da MOSFET v preklopih zahteva kar velik tok (sicer zgolj "špice"), da preklaplja zadovoljivo - če tok ni zadosten, je čas preklopa precej daljši in posledično se MOSFET nemarno greje (in skuri ...). Poglej za finto z osciloskopom na G pinu, kakšen signal imaš ob preklopu - je lep pravokoten, ali narašča in pada počasi? Če slednje, predlagam, da narediš še en driver z NPN/PNP parom, nekaj takega kot v priponki.

Naj počivajo v miru ... (vsi MOSFETi, ki sem jih skuril ...)

LP, g

httpwww.avrfreaks.netmodulesPNphpBB2filesschematic_740.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  httpwww.avrfreaks.netmodulesPNphpBB2filesschematic_740.png
 Velikost datoteke:  1.8 KB
 Downloadano:  64 krat

transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.13
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 12:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če smem dodati - gre za t. i. "totem pole" vezavo z dvema transistorjema. Pogosto je že vsebovana v raznih driver IC-jih kot izhodnja stopnja za krmiljenje zunanjega MOSFETa, denimo v kakih PWM krmilnikih za stikalne pretvornike.
Nazaj na vrh
marko1704
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
Kakšen tok ti zagotavlja "generator"?

Me je (drago) izučilo (hvala, jvolk Smile ), da MOSFET v preklopih zahteva kar velik tok (sicer zgolj "špice"), da preklaplja zadovoljivo - če tok ni zadosten, je čas preklopa precej daljši in posledično se MOSFET nemarno greje (in skuri ...). Poglej za finto z osciloskopom na G pinu, kakšen signal imaš ob preklopu - je lep pravokoten, ali narašča in pada počasi? Če slednje, predlagam, da narediš še en driver z NPN/PNP parom, nekaj takega kot v priponki.

Naj počivajo v miru ... (vsi MOSFETi, ki sem jih skuril ...)

LP, g

Elektromotor sem pri tem poskusu priklopil na akumulator (napajalnik mi zagotavlja le 3.5A).
Eksperiment meritve signala ob preklopu je pa zaenkrat še težko izvedliv, saj mi prehitro skuri tranzistor (kljub koščku aluminija na vsakem tranzistorju)..
Bom pa kar preventivno naredil NPN/PNP driver, po datasheetu sodeč bo to le koristilo.
Nekje sem prebral, da na Gpinu zadostuje vrednost upora med 5 in 100 Ohmi, tako da bom poskusih s 50 Ohmi, v upanju da bo zdržalo, vsaj da si z osciloskopom v miru pogledam kaj se dogaja v vezju..
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 1:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S čim pa poganjaš zadevo? Mikrokontroler, 555 ...?
Pa glede na datasheet naredi vezavo tako, da boš MOSFET odpiral z 12 V (sedaj s 5).

Lp, g

marko1704
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2012 3:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek je napisal/a:
S čim pa poganjaš zadevo? Mikrokontroler, 555 ...?
Pa glede na datasheet naredi vezavo tako, da boš MOSFET odpiral z 12 V (sedaj s 5).

Lp, g

Zadevo poganja mikrokontroler Atmega32.
Eksperimentiranje se pa nadaljuje v ponedeljek, ko odprejo trgovine z elektroniko..
Nazaj na vrh
marko1704
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 11:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vezje sedaj izgleda takole:

Žal pa še vedno ni prineslo uspeha..
Ko imam Duty cycle na zelo majhni vrednosti je tvar delovala (motor se je vrtil počasi, tranzistor pa praktično nič grel), ko pa sem pa malo povečal Duty cycle, se je pa tranzistor močno segrel in skuril..
Res da sem sedaj uporabil le en tranzistor namesto 2, ampak vseeno bi moral zadostovati.
Imate morda še kak nasvet/ opombo kaj naj spremenim..?
Hvala za pomoč, lp Marko
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.25
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto razumljivo, da ga skuri. Zagotoviti moraš velike strmine impulza na G, kar pa s to vezavo zagotovo ne dosegaš. Ne odkrivaj tople vode in na netu poišči ustrezno vezavo ali driverje.
Nazaj na vrh
transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.13
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 1:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V krmilnem vezju ne vidim poti za učinkovito (hitro) praznjenje naboja iz G-S pri zapiranju MOSFETa, kar je sicer naloga spodnjega transistorja v totem pole vezavi. Če ostane revež MOSFET napol odprt, mu je pa zelo hitro prevroče ...
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 1:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole naredi ...

LP, g

pirpy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57
Aktiv.: 3.26
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 3:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

irlz44n je Logic level gate drive in bi direkten priklop na mikrokontroler moral biti dovolj dober za tvoj projekt, brez vsakega upora ker upor samo poslabša strmino zaradi kapacitivnega obnašanja gate nogice poglej ali imas na mikrokontrolerju izbran pin kot izhod v nasprotnem imas izhodni tok majhen (pullup upor ) povecaj napajanje cipu na 6 V, mogoce imas frekvenco iz mikrokontrolerja nastavljeno previsoko . tranzistor privij na konkreten kos aluminija,dodaj varovalko... saj drugace nemores preizkusat
b
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
marko1704
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 10:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

igor_k je napisal/a:
Čisto razumljivo, da ga skuri. Zagotoviti moraš velike strmine impulza na G, kar pa s to vezavo zagotovo ne dosegaš. Ne odkrivaj tople vode in na netu poišči ustrezno vezavo ali driverje.

Verjetno mi je že uporabnik @mucek dal v priponko to vezavo, vendar še ne spadam pod aktivne člane in žal ne morem odpreti priponke..

Sedaj sem naredil vezje s totem pole vezavo. Dodal sem še 15A varovalko in na tranzistor hladilnik z ventilatorjem.
Ob majhnem duty-cycle deluje sedaj brez težav, izmeril sem pa tudi signal na vhodu na G pin mos tranzistorja:

Se vam zdi čas preklapljanja sprejemliv? Boljšega se verjetno doseže le z drugimi tranzistorji ali pa kakšnim čipom v smislu MC34151 ?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni