www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ali bi lahko s 433MHz sprejemnikom

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 7:38 am    Naslov sporočila:  ali bi lahko s 433MHz sprejemnikom Odgovori s citatom

Pozdrav,

Večkrat dobivamo reklame za vremenske postaje z senzorji, ki brezžično oddajajo informacije kot recimo ta:

http://www.conrad.si/websale7/?Ctx={ver%2f7%2fver}{st%2f3ec%2fst}{cmd%2f0%2fcmd}{m%2fwebsale%2fm}{s%2fconrad-slowenien%2fs}{l%2f01-aa%2fl}{p1%2fd73e54006bf97c6df08862f38395a3a2%2fp1}{md5%2f2db66ec2175daa538963891da7b022a5%2fmd5}&act=product&prod_index=646217&cat_index=SHOP_AREA_17192_0510041&otp1=tablink2

Zanima me, ali tukaj obstaja kak standard komunikacijskega protokola, ali bi lahko prestregel tak signal z 433MHz modulom in podatke predal mojemu mikroprocesorju.
Ali je kaj takega komu od vas že uspelo.

Vem, lahko bi se potrudil in sam naredil tak senzor z oddajnikom, a nerad izumljam kolo ali toplo vodo.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bolha95
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33
Aktiv.: 1.38
Kraj: Križe / Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ni podatkov o protokolu je po moje je lažje izdelati senzor, kot pa se iti reverzni inženiring.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s56al
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03
Aktiv.: 3.32
Kraj: JN66SI & JN76TM

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 10:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obstajajo rešitve s programom za PC, za sprejemnik je uporabljen USB DVB-T ključek:

https://github.com/kevinmehall/rtlsdr-433m-sensor/

oz. tukaj:

http://alyer.frihost.net/thn128decoding.htm

...a link žel trenutno ne deluje.

Okoli izrabe DVB-T USB ključka za SDRadio (sprejem) je na Internetu precej projektov. Najbolj so uporabni ključki, ki so zgrajeni s čipoma RTL2832U in E4000 in so v stanju sprejemati signale med nekje 50 MHz in 1700 MHz oz. tudi nekaj več ob slabši občutljivosti. Nekaj na to temo se da prebrati tukaj:

http://www.rtlsdr.com/tag/rtl2832/

... sicer pa Google ali sledi povezavam.
.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 31, 2012 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V moji diplomski nalogi sem uporabil za slave enoto (zunanja enota) kar Mega8, nanjo sem priključil SHT11 (vlaga in temperatura), na INT0 sem vezal reed od merilnika hitrosti vetra, uporabil pa sem tudi RLSov absolutni rotacijski enkoder za smer vetra.
Stvar deluje tako, da Mega8 izvaja 1x na uro meritve temperature in vlage, hitrost vetra meri ves čas, če se zgodi kak ekstrem (sunek vetra) vklopi tudi napajanje za enkoder ter pogleda smer vetra. Vse skupaj je bilo mišljeno, da bo montirano na strehi in bo imelo svoje napajanje realizirano s sončnimi celicami. Tudi 433MHz komunikacijski modul mikroprocesor vklopi samo takrat, ko ima pripravljene podatke (1x na uro) ali neprekinjeno ob kakem vremenskem ekstremu. Stvar sicer ni montirana, zakaj ne nebi tukaj. Notranja enota pa ima MEga128, grafični LCD ter HP03 merilnik temperature in zračnega tlaka. Display prikazuje vse podatke naenkrat. Meri pa tudi število udarov strel v bližini (cca 15km) - to je bilo bolj mišljeno kot "šminka". Notranja enota je trenutno v postopku FW redesigna, ker takrat se mi je za diplomo mudilo in sem določene stvari zelo na hitro spacal skupaj (samo da je) in tisti samo da je, se je kasneje odražal kot zmrzovanje glavne enote.

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni