|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jaka Član

Pridružen-a: Pon 04 Avg 2008 12:52 Prispevkov: 25 Aktiv.: 0.12 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 8:53 am Naslov sporočila: napajalnik za hladilno torbo |
|
|
Pozdravljeni,
zanima me če je že kdo poskusil laufati 12V hladilno torbo na napajalnik od računalnika (300W-370W)? Potreboval bi jo namreč za tedensko kampiranje.
LP Jaka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 9:00 am Naslov sporočila: |
|
|
Za eno torbo je en napajalnik brez posebnih predelav povsem dovolj, če je potrebno, na 5V linijo daš eno odsluženo H4 žarnico 12V, dolga luč 60W, da 5V linijo tako obremeniš s približno 2A in na 12V liniji dobiš nekje okoli 12V ali malce manj. Napajalniki, ki to zmorejo so lahko tudi samo 200W ali 250W, če je močnejši pa toliko bolje. V ohišje lahko vgradiš "cigaretno" vtičnico...
Sistem preverjeno deluje, vendar za 2 ali 3 torbe je nekoliko nerodno vlačiti toliko napajalnikov, tako da imam sedaj že 2 leti narejen napajalnik z dovolj močnim transformatorjem in le malo glajeno napetostjo in mi tako zelo dobro služi pri kampiranju v kampu. Napajalnik lahko uporabim tudi za napajanje zračne črpalke, kompresorja in polnjenje akumulatorja, za kar pa računalniški napajalnik ni bil primeren zaradi prenizke napetosti, za kompresorček pa je preslaboten.
_________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
No super, potem se bom pa danes lotil ustvarjanja
Usmernik z primerno močjo imam tudi sam, samo je res velika in težka škatal.
hvala za hiter odgovor
in LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5820 Aktiv.: 24.56 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Nič nisi napisal, kakšno porabo ima tvoja hladilna torba. Za mojo je dovolj 6A napajalnik (switcher), ki je po gabaritih 3X manjši od klasičnega računalniškega napajalnika.
Seveda pa lahko uporabiš računalniški napajalnik, le malo velik je za nosit s seboj.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 9:19 am Naslov sporočila: |
|
|
poraba je tam okoli 7A.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozsu Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11 Prispevkov: 412 Aktiv.: 1.74 Kraj: MB - Šentjur
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 9:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj takšnega te reši marsikatere težave, mogoče za naslednjo leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
Klasične hladilne torbe imajo nekje okoli 4A ali malce več porabe, seveda pa obstajajo tudi večje in z močnejšim peltierjevim elementom.
Stikalni napajalnik za LED razsvetljavo naj bi sicer zadostoval, takega za 20A sem nabavil in testiral na razne načine in mu pasivno hlajenje ne zadošča pri večjih obremenitvah.
Osebno sem se raje odločil za veliko težji in tudi večji napajalnik s klasičnim transformatorjem predvsem zaradi robustnosti in posledično tudi zanesljivosti, saj si ne želim piti toplega piva, ko sem na dopustu
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozsu Član

Pridružen-a: Sre 16 Feb 2005 9:11 Prispevkov: 412 Aktiv.: 1.74 Kraj: MB - Šentjur
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 10:31 am Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Osebno sem se raje odločil za veliko težji in tudi večji napajalnik s klasičnim transformatorjem predvsem zaradi robustnosti in posledično tudi zanesljivosti, saj si ne želim piti toplega piva, ko sem na dopustu  |
Kakšna je cena takšnega 12V vsaj 10A transformatorja?
Saj jaz ne vidim nobenega problema priključiti navadni 12V računalniški ventilator za par evrov na ta 12V napajalnik, če bi prišlo do pregrevanja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ledo Član

Pridružen-a: Čet 03 Jan 2008 14:43 Prispevkov: 238 Aktiv.: 1.12 Kraj: Vir pri Domžalah
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je kdo podiral kako hladilno torbo. Kakšnih dimenzij pa je Peltier-jev element?
_________________ LP Roman |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Cene transformatorjev so odvisne, kje transformator kupiš ali pa dobiš starega rabljenega ... tako da so cene od drobiža pa do nekaj deset eur
Dodajanje ventilatorja narejenemu stikalnemu napajalniku bi verjetno rešilo težavo, hkrati pa priporočam dodatno ohišje, saj je original ohišje mehko in z luknjami in je namenjeno stacionarni montaži v omarico. Če bi tak napajalnik vgradil v ohišje in dodal napajalnik, vtičnice, stikalo, ... bi dobil verjetno zelo dobro napajalno enoto. Lastnost teh stikalnih napajalnikov je tudi, da imajo potenciometer za fino nastavitev izhodne napetosti in gre tja preko 13V, kar je seveda dobro
Velikost peltierjevih elementov je običajno okoli 40x40mm za običajne cenene hladilne torbe 48W, seveda obstajajo tudi večji in močnejši.
Sam sem lansko leto kupil 8 peltierjevih elementov za solidno ceno, ker sem nameraval narediti hladilno torbo večje dimenzije, vanjo bi vgradil vse elemente za večjo hladilno moč, seveda pa sem ugotovil, da bi na topli strani moral uporabiti konkretno hladilno rebro in ventilator.
Zaradi pomanjkanja časa sem potem projekt opustil in naredil kompakten napajalnik za moje tri hladilne torbe, ki so že tri leta zapored dobro opravljale svojo nalogo na dopustu, delovale neprekinjeno 24/7 cel dopust, napajalnik pa zaradi robustnosti in ventilatorja samo mlačen.
Pri hlajenju se ustvari kar nekaj kondenzirane vode, kar je včasih nadležno, saj je v hladilni torbi na dnu luža, ampak za pločevinke in podobno embalažo nič ne moti. Pri hladilniku lastne izdelave bi imel enak problem, če bi naredil v obliki skrinje, ali pa bi moral narediti drugače, mogoče celo narediti luknjo za odtekanje vode. Kakorkoli, zaenkrat se je izkazalo, da hladilne torbe dobro opravijo svoj namen, pivo se sicer mora hladiti kar precej ur, najbolje celo noč in tako dalje. Če je pivcev veliko, lahko nastane težava, ker sprotno hlajenje najbrž ne bo uspelo.
Hlajenje s peltierjevimi elementi je energetsko potratno in slabo učinkovito zaradi majhnih moči, rešitev je uporaba več elementov, kar pomeni še večjo porabo, kar sicer ni problem, ampak je težava v odvajanju ustvarjene toplote in velikosti sistema zaradi hladilnih reber, ventilatorjev... Velika pozitivna lastnost pa je seveda dolga življenska doba in nobenega vzdrževanja, razen čiščenja notranjosti in občasnega čiščenja prahu iz ventilatorja zunaj, saj je v sušnih obdobjih v campu lahko kar nekaj rdečega prahu.
Napajanje naj bo preprosto, robustno in kompaktno, ker bo verjetno tako tudi najbolj zanesljivo in to zanesljivost prav gotovo potrebujemo za tak namen, ker nedelovanje hladilnika lahko tudi malo zagreni dopust.
Predelava računalniškega napajalnika je dobra rešitev, ker je ohišje večinoma dovolj kompaktno, ima euro vtikač za napajalni kabel, običajno je vgrajeno stikalo za vklop (ki ni nujno potrebno), ima prostor, da lahko vgradimo "cigaretno" vtičnico in/ali 4mm puše. S primerno močnim napajalnikov verjetno ne bo težava zagotoviti 7A toka na 12V liniji brez posebnih predelav napajalnika. Za vse običajne hladilne torbe 48W, bo dober vsak računalniški napajalnik.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bojan_z Član

Pridružen-a: Pet 16 Maj 2008 20:28 Prispevkov: 256 Aktiv.: 1.23 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Avg 07, 2012 6:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko je že tema tukaj o hladilnih torbah.
Imam manjšo hladilno torbo , poraba po specifikaciji naj bi bila 4A.
Imam pa problem z napajalnikom. Zraven je originalni napajalnik za to torbo.
Coleman euro converter 230v na 12 v.
Ker ni deloval, sem pogledal, kaj je narobe. Zamenjal sem mosfet in končna kondenzatorja.
Ker nisem imel 25V kondenzatorja sem dal 35V.
Zadeva deluje, roblem pa je v tem , da se po, cca 15 min. precej greje, selo se segreje dioda 8TQ100, je sicer na hladilnem rebru pa je tako vroče, da ga ne moraš prijet.
Segreje se tudi mosfet in trafo.
Kja bi lahko bilo še narobe.
Meril sem izhodno napetost pri obremenitvi, ko je bila priklopljena torba
pa počasi raste v začetku je bila 12,5 v z obratovanjem pa je prišla na 13,18v.
Tok, ki ga torba povleče iz switcha pa je 4,5A.
Se je kdo srečal s podobno težavo.
Prosim za nasvete, kaj naj preverim.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
1.61 MB |
Pogledana: |
3 krat |
![20120807_180207[1].jpg](files/thumbs/t_20120807_180207_1_.jpg)
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Peter123 Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34 Prispevkov: 1441 Aktiv.: 7.21 Kraj: Lj.
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Segrevanje je povezano z izgubami. Izgube so pa večje pri slabem materialu, ki ga vgrajujejo zaradi nižje cene.
Pomeri vhodno moč in izhodno moč pa si izračunaj koliko W moči gre v segrevanje. Mogoče bi lahko uporabil scotki diodo namesto obstoječe. Pri transformatorju se ne da skoraj nič razen če ga greš sam ponovno navijat. Za fet je pa vprašanje če ne boš še poslabšal zadeve z menjavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 15.99
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: |
Hlajenje s peltierjevimi elementi je energetsko potratno in slabo učinkovito zaradi majhnih moči, rešitev je uporaba več elementov, kar pomeni še večjo porabo, kar sicer ni problem, ampak je težava v odvajanju ustvarjene toplote in velikosti sistema zaradi hladilnih reber, ventilatorjev... |
Vem, da sledeče ni izvedljivo vedno, najmanj na dopustu, ampak- na vikendu imam 48W element vgrajen v 50l končar skrinjo skozi zadnjo steno. Element mi hladi tekoča voda, gor sem naredil alu blok s priklopi za vodo. Voda samo malo curlja skozi, temp. vode je max. 15°C, učinek elementa pa fantastičen. Celo skrinjo mi termostat izklaplja na 4°C.
Znotraj imam rebro in dodan ventilator (motorček je zunaj), ker drugače je bilo rebro en velik kos ledu, učinek pa slabši.
_________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
monca.si Neznanec

Pridružen-a: Sob 04 Jan 2014 12:21 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.03
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Energetik-m Član

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:16 Prispevkov: 1392 Aktiv.: 7.36 Kraj: Zagorje
|
Objavljeno: Sob Jan 04, 2014 2:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rabiš:
Varianta A:
kompresorsko hladilno torbo, npr. Ezetil EZC 25 in sončno celico 80W ter regulator polnjenja akumulatorja
Varianta B:
termoelektrično hladilno torbo (katerokoli poceni torbo), dodaten akumulator 12V 135Ah (poltrakcijski), sončno celico 250W in regulator polnjenja
Varianta A ti bo brez sončne celice delala 24 ur, s tisto s tvojega linka pa en teden, če jo daš na streho
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni