|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
luka1995 Član

Pridružen-a: Sob 17 Apr 2010 21:42 Prispevkov: 614 Aktiv.: 3.31 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 12:34 pm Naslov sporočila: Kako narediti server? |
|
|
Pozdravljeni,
Imam računalnik katerega bi uporabil za server, ampak nevem kaj vse je treba narediti/inštalirati na PC? Rad bi naredil da deluje na domeno in ne na IP?
Prosim, če mi lahko kdo mal razloži in pove kaj več o tem. Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 12:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za zacetek povej ali bo to M$ ali Linux server  _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Čet 06 Maj 2010 20:12 Prispevkov: 1035 Aktiv.: 5.60
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prvo se odločiš kateri operacijski sistem boš uporabljal. Imaš windows server, potem serverske distribucije na linuxu (ubuntu server, debian server, fedora). Potem imaš še različice BSD-ja, ter razni cent OS,...
V tvojem primeru bi se odločil za tistega za katerega dobiš največ dokumentacije.
Sicer nisem točno zastopil kaj si mislil povedati da naj strežnik dela na domeno in ne na IP. Ti boš lepo na strežniku naredil poddomeno in na podlagi te mu lahko potem dodaš še domeno.
Nekaj brezplačnih ponudnikov poddomen:
http://www.afraid.org
http://dns.he.net
Sam osebno uporabljam kar afraid.org. Prej sem uporabljal dyndns, ampak je postal plačljiv.
Drugače pa je bilo kar nekaj povedanega tudi tukaj:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=28221 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luka1995 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi dal gor kar XP?
Imam statični IP, zato verjetno ne bom potreboval dydns?
Ko bom inštaliral MySQL bo potem treba za host upisat IP strežnika?
Jaz bi pa naredil da namesto IPja vedno vpišem domeno? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56 Prispevkov: 1486 Aktiv.: 6.26 Kraj: Yogyakarta
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
luka1995 je napisal/a: |
Jaz bi dal gor kar XP?
Imam statični IP, zato verjetno ne bom potreboval dydns?
Ko bom inštaliral MySQL bo potem treba za host upisat IP strežnika?
Jaz bi pa naredil da namesto IPja vedno vpišem domeno? |
Potem mora tvoja domena kazati na tvoj zunanji IP
ampak ce bo stran tekla na istem strezniku kot mysql bos tako ali tako vedno vpisal localhost
Ce pa zelis da je tudi spletna stran vidna iz tvoje domene moras pa to definirat v konfiguraciji HTTP streznika. Predlagam da namesto IIS-a instaliras kar apache2 streznik ker ga bos lazje skonfiguriral za PHP.
Mislim pa da se dobi ze paket instalacija za windows k ti vse to poinstalira in skonfigurira. isci LAMP instalation on windows _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
luka1995 Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za stran imam gostovanje, tako da bo posebej.
Ta server bo pa samo za bazo, seveda da bo preko domene, ki jo uporablja stran. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ticla Član

Pridružen-a: Sob 15 Dec 2007 22:52 Prispevkov: 440 Aktiv.: 2.06 Kraj: Župečja vas
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
red_mamba je napisal/a: |
Mislim pa da se dobi ze paket instalacija za windows k ti vse to poinstalira in skonfigurira. isci LAMP instalation on windows |
Za windows se ta paket imenuje wamp. _________________ Moja delavnica ni razmetana, je samo taktično urejena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.60 Kraj: KP
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 2:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Predlagam da namesto IIS-a instaliras kar apache2 streznik ker ga bos lazje skonfiguriral za PHP. |
V bistvu je IIS za PHP skonfigurirat otročje lahko. ~3 kliki? Pa še nadaljnja konfiguracija je enostavn(ejš)a. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta server bo pa samo za bazo, seveda da bo preko domene, ki jo uporablja stran. |
To pa ne bo slo
Domena lahko kaze samo na 1 IP naslov in to mora biti IP tvojega ponudnika gostovanja da se bo spletna stran pokazala.
Lahko pa naredis poddomeno mysql.tvojadomena.com in ji nastavis IP svojega novega streznika. V konfiguraciji pa uporabis ime poddomene za mysql streznik _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
saso Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16 Prispevkov: 510 Aktiv.: 2.15 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Avg 02, 2012 4:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali pa paket APPSERV
ki že vsebuje:
Apache 2.2.8
PHP 5.2.6
MySQL 5.0.51b
phpMyAdmin-2.10.3 _________________ LP
Sašo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lamela123 Član

Pridružen-a: Sob 10 Mar 2012 15:15 Prispevkov: 235 Aktiv.: 1.45 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Okt 16, 2012 5:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem svoj server naredil tako:
Poklical siol in zaprosil za statični IP.
Ko sem IP naslov dobil, sem šel na splet in našel najcenejšo domeno (nisem vedel da so tudi zastonj)
Ko sem domeno kupil, sem poklical Siol, in rekel, naj mi povežejo IP naslov z domeno.
Potem sem šel na router in nastavil port forwarding do mojega serverja (npr. 192.168.1.2). Na Windows XP sem naložil IIS in čisto preprosto nastavil nastavitve. (lažje nebi moglo biti).
Stestiral sem vse skupaj preko UMTS aparata-dela odlično.
Preiskusil sem tudi Windows 98SE in takratno verzijo IIS(malo drugače se ji reče), ki je pa še 1000x lažja za nastavit.
Tudi v MS DOS 7.10 sem probal f*p server in dela odlično. _________________ Lep pozdrav! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
martinopresnik Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42 Prispevkov: 213 Aktiv.: 1.19 Kraj: Šentrupert nad laškim
|
Objavljeno: Tor Okt 16, 2012 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš statični IP in ker je to samo za bazo, sploh ne rabiš domene na svoj IP. Preprosto namesto domene vpisušeš IP (to boste delali samo vi, obiskovalci pa sploh ne bodo opazili razlike). _________________ 1+1=10 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
arksi Član

Pridružen-a: Sre 03 Sep 2008 10:19 Prispevkov: 748 Aktiv.: 3.65 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 7:25 am Naslov sporočila: |
|
|
lamela123 je napisal/a: |
...... Na Windows XP sem naložil IIS in čisto preprosto nastavil nastavitve. (lažje nebi moglo biti).
Stestiral sem vse skupaj preko UMTS aparata-dela odlično..... |
Ker sem še bolj "zelen" okoli serverjev me zanima kaj je to "IIS" aplikacija?
A bi do strežnika lahko dostopal tudi, če ne bi imel domene - recimo, samo z vpisom IP naslova?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
red_mamba Član

|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
arksi je napisal/a: |
lamela123 je napisal/a: |
...... Na Windows XP sem naložil IIS in čisto preprosto nastavil nastavitve. (lažje nebi moglo biti).
Stestiral sem vse skupaj preko UMTS aparata-dela odlično..... |
Ker sem še bolj "zelen" okoli serverjev me zanima kaj je to "IIS" aplikacija?
A bi do strežnika lahko dostopal tudi, če ne bi imel domene - recimo, samo z vpisom IP naslova?
LP |
IIS je microsoftov HTTP streznik na windows operacijskem sistemu
da _________________ Bad things happen to good people all the time for no reason!
Blog |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.04 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Okt 17, 2012 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Vidim da je precej vprašanj
Glavna zadeva pri postavitvi strežnika je IP naslov.
Lahko je statični (ves čas enak) ali dinamični (vsakič ko se vzpostavi povezava dobimo drug IP naslov).
Domači uporabniki imaste večinoma dinamični IP naslov.
Za statičnega pa morate zaprositi pri vašem ponudniku internetnega dostopa.
SiOL to naredi zastonj in ni nobenega doplačila pri mesečnem računu.
Za druge ne vem, večina verjetno omogoča dodelitev statičnega IP naslova tudi domačim uporabnikom, ni pa nujno.
Če imamo dinamični IP naslov potem potrebujemo nekaj v smislu DynDNS in usmerjevalnik (router) ki ga podpira.
Preko DynDNS domene lahko od kjerkoli dobimo trenutni IP naslov.
Kaj je DynDNS?
DynDNS je storitev (podjetje) ki omogoča enostavno spreminjanje IP naslova kamor je usmerjena domena.
Brezplačno je možno pri njih dobiti domene tipa:
"mojafirma".dyndns.org
"mojafirma".dyndns.biz
karnekaj.dyndns.biz
...
Seveda obstajajo tudi drugi ponudniki s podobno storitvijo kot je DynDNS.
Zakaj potrebujemo domene?
Ker si človek lažje zapomni www.google.com kot pa http://173.194.35.144/
Poleg tega pa lahko lastnik domene na ta način razporedi uporabnike na več strežnikov. Kako je to narejeno pa presega okvir tega posta.
Če je IP naslov statičen domene (tehnično) ne potrebujemo.
Če pa želimo da naključni obiskovaci pridejo na našo spletno stran,
pa v praksi brez domene skoraj ne gre.
Za povezavo s FTP, RDP, SSH, in podobnimi protokoli moramo poznati le IP naslov in port.
Priporočam da teh servisov na domačih računalnikih ne pustite na privzetih portih (21, 3389, 23, ...) temveč spremenite port na neko številko nad 10000.
Še posebaj če ste v tem postu prebrali stvari ki jih do sedaj niste vedeli.
Če želimo imeti na domačem računalniku spletno stran, potrebujemo spletni (web) strežnik (IIS, Apache, ...).
Ali v tem primeru potrebujemo domeno, je odvisno od nastavitev strežnika.
Če bi želeli imeti več različnih strani na istem IP naslovu potrebujemo "name based web server" ali opcijsko različen port za vsako spletno stran.
Kaj je "name based web server"?
To pomeni da bo isti strežnik (na istem IP naslovu in istem portu) odvisno od tega kaj je vpisano v url naslov vračal "podatke" za različne strani.
Za name based hosting je skoraj nujno da je domena vpisana v DNS strežnik.
Zelo verjetno bo morala biti domena tudi javna, kar pomeni da bo morala biti registrirana in vpisana v nekem javno dostopnem DNS strežniku.
Primer take domene: mopedtuning.dyndns.org
Privatne domene pa so vpisane le v zasebnih DNS strežnikih in jih javni DNS strežniki ne poznajo.
Če želimo uporabljati privatno domeno moramo imeti postavljen tudi svoj DNS strežnik.
Primer take domene: mopedtuning.kar.nekaj
To domeno bodo lahko uporabljali le tisti uporabniki ki bodo uporabljali tudi vaš dns strežnik.
Večinoma se to uporablja za lastne potrebe (recimo razvoj spletnih strani).
Moj post postaja predolg, zato bom zaključil.
Lp, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni