www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Foto tranzistor
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.67
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 10:44 pm    Naslov sporočila:  Foto tranzistor Odgovori s citatom

Zdravo!

Že nekaj ur se mučim in ne dojamem zakaj mi vezje ne deluje.
Spodaj je priložena shema po kateri sem zvezal. Dokler imam foto tranzistor brez tistega upora vezje še nekako deluje, ko pa emitor foto tranzistorja povežem prek upora na maso, ta ne deluje več. Lahko streljam vanj z IR svetlobo kolikor hočem, CE napetost se ne premika od nule. Sem poskusil dati LED direktno na foto tranzistor in kljub temu, da je bila napajalna napetost 12V in sem vanj posvetil s "polno svetlobo" je LED komaj zasvetila. Potem sem odstranil LED in pogledal na osciloskopu kaj se dogaja, tedaj deluje kot mora. Brick wall Ko pa zvežem po shemi, pa ne deluje.

Kje je trik?
Foto tranzistor pa sem uporabil tale -> http://www.soselectronic.com/a_info/resource/pdf/king/L-53P3C.pdf

Hvala za pomoč! Pray

Opto tranzistor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  35.46 KB
 Pogledana:  0 krat

Opto tranzistor.jpg

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.93
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 10:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče to, da ima fototranzistor podan največji tok pri vklopu 0,5mA, ti pa bi rad skozenj spravil par mA...
Zakaj imaš tako majhne vrednosti uporov?
Zakaj sploh potrebuješ R4?
R3 bi tako čez palec lahko bil tudi ~1k Omega .

lp

start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 10:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Te sem imel pri roki. R4 je predupor LED diode.
Še nekaj vezav sem našel:
http://homepage.ntlworld.com/g.knott/elect453.htm
in tale v priponki.

Grem še enkrat počasi vse skozi. Bom povečal vrednosti uporov.
Pa še tole vezavo iz priponke bom sprobal.

phototransistor.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.38 KB
 Pogledana:  6945 krat

phototransistor.gif

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.93
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem!

V mislih sem imel R2.
Sploh razumeš, kaj to vezje dela?

S fototranzistorjem(v nadaljevanju fototr.) želiš vklapljati drugi tranzistor. Z R2 samo obremenjuješ fototr.
BC546 ima najmanjše določeno ojačanje ~100. V skrajnem primeru, da skozi kolektor teče tok 100mA(največji dovoljen), pomeni to bazni tok največ 1mA.
Kakšne barve pa je LED?
V skrajnem primeru recimo, da je modra(Uf~=3,3V), ostane na uporu R3 napetost 12V-3,3V-0,7V=8V. V kolikor je Uce npr 1V, je torej na R3 7V. Pri 470 Omega znese tok zkozenj ~15mA, kar je precej več od najslabšega primera.
Z R2 pa ti vsiljuješ fototr. dodaten tok 11V/470 Omega =~23mA.
V podatkovnem listu fototr. je določen tok skozi kolektor ~0,5mA.
Na kratko: Preobremenjuješ fototr..

lp

start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 02, 2012 11:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem še enkrat zvezal in zadeva nekoliko deluje. Le da LED rdeča 2.5V 20mA, sveti zelo slabo. Vmes si ti poslal tvoj post. Bom poskusil še odstraniti R2.

EDIT:

Sem zaenkrat rešil zadevo.
Hvala Sorta. Bom jutri dodal še napetostni delilnik pred bazo tranzistorja, ker se mi dogaja da LEDica čisto malo sveti.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa si vezal LED2 v emitorski tokokrog? veži jo raje v kolektorski tokokrog zaporedno z uporom R4, emitor pa direktno na maso. Povečaj bazni upor na vsaj 4K7 enako R2, lahko ju povečaš tudi preko 10K, malo eksperimentiraj. Da bazna napetost ne bo tako nizka, lahko zaporedno z bazo dodaš 3V3 zener diodo in pull-down upor direktno na bazo vsaj 10K.
Tako vezje je dokaj nestabilno, oziroma zahteva precej stabilne pogoje delovanja kar se tiče vpliva zunanje svetlobe...

Tole vezje je najbolje sestaviti na testni plošči brez spajkanja Wink zelo enostavno, IR LED in fototranzistor naj bosta nekaj cm narazen in obrnjena skupaj, tako da za prekinitev žarka uporabiš nekakšno zaslonko, roko, kos pločevine, kartona, ... potem pa preizkusi vezje še tako, da boš IR LED in fototranzistor obrnil v isto smer in tako vezje preizkusil kako deluje na odboj, recimo belega lista papirja.

Za boljšo zanesljvost bi raje uporabil modulirano IR svetlobo in ustrezen hibridni IR sprejemnik, saj tvoje vezje deluje le v temi in ga močno moti zunanja svetloba, razen če je tvoj fototranzistor na videz črne barve ki je v bistvu filter, ki prepušča samo IR.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim da imaš obrjeno logiko fototranzistorja. Fototranzistor veži tam,kjer imaš R2,R2 pa tam kjer imaš fototranzistor,ter naj bo vrednost okoli 10k,ta deluje kot pullup upor. Ledico veži zaporedno z R4, tam kjer imaš pa ledico pa direktno na GND, saj boš tako odprl tranzistor. Če bi poznal osnove tranzistorja, bi videl, da potrebuješ na bazi določeno napetost, katero jo dobiš z BC,ampak ker imaš še diodico, se ta ne odpre, ker preveč pobere dioda. Za bazni upor bi dal, okoli 1k upor. Lahko pa probaš samo z R2 in fototranzisotrjem, ter meriš napetost, pa boš videl, da ko ga posvetiš bo 0V, ko pa ni osvetljen pa 12V.

Vidim, da me je reber že prehitel. Smile

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej primer še mojega svetlobnega stikala,ki sem ga naredil pred časom.

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=13983

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.96
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Fant (start) ima kar dosti izkušenj s senzorji in LED, ne vem pa zakaj tukaj ne uporabi svojega znanja. Rolling Eyes

Aljaz_elektronik-16.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Aljaz_elektronik-16.pdf
 Velikost datoteke:  1.5 MB
 Downloadano:  31 krat

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta fototranzistor, ko je "polno" osvetljen spusti kolektorski tok reda 100 do 500uA. To pa je dovolj samo za bazni tok tranzistorja na katerega je priključen.
Kot so že predlagali, fototranzistor veži med +12V in bazo tranzistorja. Tranzistor naj ima emitor na masi in LED veži v kolektorski krog.
Če te bo motil temni tok fototranzistorja in Ice0 naslednjega tranzistorja, spelji par uA iz baze na maso.

Nazadnje urejal/a borber Pet Avg 03, 2012 9:58 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
....
Tranzistor naj ima emitor na masi in LED veži v kolektorski krog.

Dopolnilo: s preduporom!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 9:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja to pa menda že ve.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 10:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sigurno ve, vendar "ziher je ziher"!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je, ker je še bolj res, da ni prebral datasheeta.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 03, 2012 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če polno odprt fototranzistor zmore 500uA (0,5mA) in je ta tok samo polovično speljan na bazo naslednjega NPN tranzistorja z ojačanjem samo 100, bi to pognalo kolektorski tok 25mA, kar je seveda več kot dovolj za LED in marsikateri rele. Mali signalni tranzistorji pa imajo običajno ojačanje precej večje od 100, tako da tukaj majhen tok fototranzistorja sploh ni problem, ker LED vidno in dobro sveti že pod 10mA, za vklop močnejšega releja pa bi lahko dodal še PNP tranzistor na izhodu... lahko tudi kar tako, da bo dobil željeno pozitivno logiko in LED vezal proti masi Wink
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni