www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zvočniki v pripravljenosti šumijo-pomoč
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
papagaj93
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Jun 2011 22:50
Aktiv.: 4.14
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 5:36 pm    Naslov sporočila:  Zvočniki v pripravljenosti šumijo-pomoč Odgovori s citatom

Imam par zvočnikov od stolpa in avtoajačevalec roadstar, 2x 45W.Ojačevalec je OK. Toda sedaj sem vse zmontiral v ohišje ter jih naredil za računalniško uporabo, zvočniki šumijo..kot da bi poslušal tam okrog 50Hz je mogoče da to tolče iz transformatorja? za glajenje sem uporabil na hitro... 150VA 12V transformator, greatz (nimam podatka toda občutno močan), ter kondenzator 40V 2200 mi F

Mislite da bi poleg vzporedno vezanega polariziranega kondenzaorja moral vezati še vzporedno enega manjšega? (kakšnih kapacitet naj bi bil pa nevem kaj naj dam Rolling Eyes )

Mi lahko pomagate rešiti težavo? zadeva je namreč izredno moteča.

LP Rok
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 7:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprostite, verjamem da sem nadležen, toda ima mogoče kdorkoli kakšno idejo kako naj zadevo vsaj spravim do meje neslišnosti?

sedaj bom poskusil napajati samo z akumulatorjem, bom videl če je vzrok pri "usmerniku".

LP Rok
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poskusil samo z baterijo, efekt je isti celo izrazitejši Shocked Shocked sedaj sem priključil drug kabel (3,5mm od računalniških zvočnikov, mogoče je to sam ov moji glavi toda deluje malenkost lepše)

Prosim za pomoč.

LP Rok
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.04
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tvoj problem je brnenje zvočnikov, ne pa šumenje. Brni: brrrr , šumi: ššššš. Confused

iskanje Ključna beseda je: Ground Loop

Tudi na tem forumu je bilo hudičevo dosti napisanega o tem. d'oh!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za napotek pri iskanju! Sem tudi poskusil poiskati toda izgleda d aje ravno šumenje bila beseda ki je zavirala iskanje!

Še enkrat hvala.

LP Rok
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

150/12 = 12,5A.
2*45/12 = 7,5A.

OK, pri neki normalni sobni glasnosti je poraba lahko le nekaj 100mA.

Tako čez palec naj bi uporabil 1000 - 2000uF / A @ 50Hz.
2200uF bi bilo torej dovolj za cca 1-2A.

Druga težava je napetost.
Če usmeriš 12V izmenično napetost (in zanemariš padec na diodah), boš dobil za koren 2 višjo vrednost.
Pri majhni obremenitvi bo napetost še nekoliko višja. Lahko več kot 18V.

Preveri, kolikšna je max. dovoljena napajalna napetost za radio in pomeri napetost tvojega napajalnika.
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preletel sem teme kjer je omenjen Ground loop, toda nikoder ni zastaljene težave ki bi bila podobna moji.

No, naj malce bolj podrobno predstavim kako stojijo zadeve.

Do sedaj sem imel vse skupak (avtoojačevalec+avtozvočnik) montirano na kosu vezane plošče, ki je bila namenjena pod sedež motorja. Vse skuaj pa je napajale baterije 12V 4,5A. vedno je bil uporaljen le en kanal, tako da je drugi miroval. Delovalo je popolnoma super, ko je bil 3.5mm jack priklopljen (GSM, MP3) je bilo popolnoma tiho dokler pač nisi pritisnil play.

Sedaj sem to razdrl ter poskusil uporabiti takole.

Dobil sem dva zvočnika od radio stolpa znamke SONY, oba popolnoma delujoča. Zaželel sem si da bi ta dva zvočnika uporabil kot računalniška, toda potrebno je bilo vgraditi zmoglivejši ojačevalec, ter samo par kablov prevezati, ter izdelati omrežno napajanje. Torej vse sem vgradil v eno omarico od zvočnika. Zadevo sem (98%) popolnoma pravilno priključil, 3.5mm jack sem samo podaljšal, ter namesto svinčenih baterij uporabil transformator z gretzom ter kondenzatorjem.

Takrat se je brnenje začelo, oba izhoda sta brnela, za moje uho je bila frekvenca malce nižja od 50Hz tak oda nemorem trditi da je to. Potem sem priklopil še z svinčeno baterijo ter začuda je zadeva ravno tako brnela.

Vhodna napetost odprtih sponk omrečnega napajanja, prek transformatorja greatza ter kondenzatorja je 14V tako da napajalna napetost naj ne bi bil problem po moje.

Muči me le eno: dokler zadeve nisem razmontiral je delovala, sedaj pa brni Brick wall Think

LP Rok
Nazaj na vrh
Nace
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12
Aktiv.: 3.49
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni tako kot prej. Išči napako pri 3,5mm jacku. Če bi bil brum 50Hz, bi bil problem v usmerniku, kot praviš brni tudi na aku.

LP Nace
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro, bom jutri poskusil z drugim kablom od drugih računalniških zvočnikov.

Gre se pa o ojačevalcu ROADSTAR AD-4020

Zanima pa me še neaj karbi mi prišlo zelo prav!
Da slučajno ne delam jaz kaj narobe. Iz ojačevalnika imam na razpolago kot vhod 3 kable. Eden je črn, ta je najbrž masa, drugi je kot koaksialec, oplet vem da je masa noter signal, drugi je isti kot koaksialec, toda druge barve. (Kako se pravzaprav tem kablom pravilno reče) no, kabel od računalniških zvčnikov pa ima samo dva "koaksialca" z skupno "maso". Kako naj jaz to povežem?

PS. jakost sem imel namen regulirati kar prek računalnika, nimam možnosti potenciometra.
Sedaj sem se spomnil da me je pred dnevi babica pri TV sprejmniku prosila naj pogledam zaka brni, izkazalo se je da je imela na TV-ju glasonost na maximumu, na DIGI sprejemniku pa je poljubno spreminjala jakost zvoka, seveda je bil TV do te mere "ojačan" da je brnelo.

Imam mogoče podoben problem v mojem primeru?

LP Rok
Nazaj na vrh
transalp
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2012 7:08
Aktiv.: 2.14
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi takole in za vsako točko napiši, kaj se je zgodilo:

1. Zvočnika priključena na ojačevalnik, ojačevalnik napajan iz akumulatorja in vklopljen (remote "+"), potenciometer za glasnost na ojačevalniku na minimumu, kabel za povezavo z računalnikom naj bo povsem (fizično) ločen od ojačevalnika. Se kaj sliši?

2. Če je pod točko 1 vse tiho, sedaj ohrani enake pogoje, le počasi odpiraj potenciometer za glasnost na ojačevalniku. Če tja do 75% zasuka potenciometra ni nič slišati, odnehaj in vrni glasnost na minimum, sicer odnehaj že prej in sporoči, kaj se je slišalo ob vrtenju potenciometra in v katerem položaju.

Če je brnelo že pod točko 1, bo treba poskusiti še s kratko sklenjenimi vhodi v ojačevalnik. Postopek napišem, ko bodo znani rezultati zgornjih dveh točk.

Nadaljevanje poskusov s povezavo na računalnik sledijo šele, če oziroma ko ne bo več brnenja brez priključenega vira zvoka.

Glede avdio signalnega kabla: tista dva koaksialna kabla na ojačevalniku sta vhoda v levi (L) in desni (D) kanal ojačevalnika. Žila na sredini kabla prenaša zvočni signal (L oz. D), oklop vsakega od teh kablov je povezan na maso napajanja. Tvoj "računalniški" avdio kabel ima dve notranji žili in en oklop. Povežeš takole:

a) Oklopa obeh vhodnih kablov ojačevalnika povežeš skupaj in na oklop "računalniškega" kabla.
b) Eno žilo "računalniškega" kabla povežeš na srednjo žilo L vhodnega kabla ojačevalnika.
c) Drugo žilo "računalniškega" kabla povežeš na srednjo žilo D vhodnega kabla ojačevalnika.

Na opisani način se ti lahko zgodi le, da bosta L in D kanal zamenjana, kar zaenkrat ni bistveno.

Kaka fotografija ojačevalnika in njegovih vhodnih kablov bi tudi prišla prav ...
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo jutri poslikam ter pripnem slike. Z veseljem bi šel postopoma skozi omenjene korake, samo zatakne se tukaj ker nimam možnosti nastavljati glasnosti s potenciometrom, saj ga ni, so samo kabli.

Bom pa jutri poslikal kolikor se bo s telefonom dalo.

LP Rok
Nazaj na vrh
papagaj93
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omenim lahko še, da sem priklopil tako kot si mi dal navodila po točkah a) b) c ) ter takrat zadeva brni. Z priključenim konektorjem ali odklopljenim, razlika je samo ta da ko je konektor odklopljen in prosto leži, je izredno občutljiv na dotike.

Ojačevalec deluje, v delovanju je brnenje neslišno, ali izgine, tega nevem. Le ko je "v pripravljenosti" se sliši brnenje.

LP Rok
Nazaj na vrh
S53DZ
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Apr 2011 9:27
Aktiv.: 5.52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 08, 2012 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda lahko pomagajo ta vprašanja in komentarji:
Ali je napajanje + in - dobro izvedeno, neposredno na ojačevalnik?
Ali je transformator oddaljen od ojačevalnika, da ni magnetnega 50Hz sklopa (bruma)?
Normalno je, da majhen brum ob zmerni glasnosti navidezno izgine, ker je maskiran z zvokom.
Popolno tišino lahko pričakuješ samo pri sklenjenem oziroma zaključenem in ne pri odprtem vhodu.
Če je napetost napajanja iz 12V AC transformatorja po Graetzu in glajenju samo 14V pomeni, da je mirovni tok (klasa A, AB?) kar velik in izmerljiv. Koliko je?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2012 7:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

papagaj93 je napisal/a:
Torej vse sem vgradil v eno omarico od zvočnika.

Probaj trafo oddaljiti od driverjev in od kablov, kjer gre signal.
Za izvor probaj še kaj drugega, kot računalnik (ta je lahko vzrok brnenja)
Probaj malo čarat z masami.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.77
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 09, 2012 8:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena izmed zadev je tudi 100n keramiko čez vsako diodo v graetzu. Diode lahko povzročajo kar lep brum.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni