|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zoki Član

Pridružen-a: Tor 18 Nov 2003 21:50 Prispevkov: 119 Aktiv.: 0.50
|
Objavljeno: Pet Jun 16, 2006 9:59 pm Naslov sporočila: LPT Port kot I/O |
|
|
Zdravo!
Kolega me je vprašal, če se da dobit 4digitalne vhode ter izhode, ki bi bili prikljopljeni na PC. Gledal sem razne kartice, vendar so cenovno predrage za kolega.
Zanima me če ima kdo kakšno shemo o podobni zadevi in mogoče še programje, ker tega se najbolj bojim . V bistvu bi rabil samo vhode, ker bi rad kontroliral vklope v 1-2 sec razmaku, vedar bi vsak signal moral imeti čas kodo, da bi jo lahko uredil v Excel itd.
Za pomoč se lepo zahvalim!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pet Jun 16, 2006 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne razumem točno, kaj bi rad...
Drugače se pa da dobit iz LPT-ja tiste IO-je, ki bi jih želel. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Pet Jun 16, 2006 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če te pravilno razumem bi želel meriti čase 4 digitalnih signalov preko LPT porta. Za to ne potrebuješ dodatnega hardwarea (vsaj ne v osnovi). Lahko pa dodaš bodisi zaščitne upore med IO pine LPT in tvoj izvor signala ali pa buffer.
Na internetu je kar nekaj takega programovja največ pa ga je namenjenega štopanju avtomobilčkov na stezah (slot car).
En zastonj primer: http://www.cleansofts.com/get/64/11451/Lap_Timer_2000.html |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoki Član

|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta laptimer je super, vendar jaz bolj potrebujem števec.
Recimo, da imaš 4.štance, ti pa bi rad vedel koliko kosov so stance naredile.
Ker je tukaj tudi podajanje, ki se včasih zatika, bi lahko iz zaporedja udarcev lahko analiziral zastoje in pa kaj je narobe, z podajanjem ter tudi, kdaj se je štanca zares ustavila (koliko časa traja zastoj). Seveda kolega ni vedno zdraven, tako da le z rač. lahko analiziraš delovanje. Da poenostavim, rabil bi za nadzor delovanja (števec)! Prav bi prišlo tudi za nekoga, ki ima drugačne stroje (plastinektorji itd).
Ps.: opravičujem se za izraz štanca, ker se slovenskega izraza ne spomnim! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sob Jun 17, 2006 5:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta Laptimer je štoparica in števec obenem šteje tudi prevožene kroge, oziroma v tvojem primeru komade. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoki Član

|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat hvala za odgovor! Program sem pogledal, vendar sem spregledal, da šteje tudi kroge!? No sedaj še optično ločim vhode na LPT in stvar mora delovati! Upam, da bo uporabno še za števec, ki ga mislim montirati na napravo za navijanje transformatorjev. Res da je bolj amaterska(Home -made), vendar z tako kontrolo bom mnogo lažje navil trafo. Ja software bo najbrž problem, ker bi potreboval tudi izhod za zaustavitev vretena - se bo že kaj našlo.!? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da je nekdo pred kakšnimi parimi meseci na forum dal en program, ki ga je napisal, ki upravlja z IO na LPT portu. Uporabi iskanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Ned Jun 18, 2006 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izvoli! _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni