|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2004 10:21 pm Naslov sporočila: DRM sprejemnik |
|
|
Že nekaj časa je zasledit članke na temo DRM (digital radio). V zadnji številki revije Elektor pa sem zasledil tudi projekt samogradnje DRM sprejemnika. Zanima me, ali se je kdo s tem mogoče že ukvarjal? Kakšno je vaše mnenje o omenjeni tehnologiji in njeni prisotnosti pri nas. Ima mogoče kdo podatke kaj se sploh oddaja po tem sistemu, ...
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2004 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne bo čisto na to temo (radio) . Samo kot zanimivost po zemeljski digitalni TV mreži (naši sosedje že testirajo ) lahko po enem analognem TV kanalu prenašajo do 8 digitalnih TV kanalov. Do tega razvoja je prišlo zato , ker je prostih frekvenc za prenos zmanjkalo.V ameriki imamo po 200 kabelskih TV postaj . Tako da za vsem stoji biznis. Pri kvaliteti prenosa pa je vse preveč podobnosti z podajanjem moči ojačevalcev in zvočnikov (silni watti in kilogrami nikakor ne gredo skupaj-- sploh pa zmnožek toka in napetosti napajalnika neda niti približka napisanih Watov )
Tega , da digitalni prenos omogoča PAY TV , nebi niti omenjal.
L.P. iskra
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
castro Član

Pridružen-a: Ned 21 Sep 2003 0:19 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.30
|
Objavljeno: Sre Mar 03, 2004 11:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva je vsekakor zelo zanimiva, res pa je tudi, da je izvedba projekta iz Elektorjevega zadnjega članka tudi cenovno precej zasoljena. Odkar je Analog Devices nehal pošiljati brezplačne vzorce odličnih čipov, se je stvar malo spremenila. Zadeva iz Elektorja stane sigurno več kot 15 kSit. res pa je, da se da preprost sprejemnik sestaviti če okrog enega samega mikserja, npr. ne612. Zadeva ti potem lovi le tam okrog 49-50 m valovne dolžine, a zdi se mi, da je vredno poskusiti.
Toliko za enkrat.
Če je še kak interesent za gradnjo, bi bilo morda pametno, da bi skupaj naročili vezja za ta projekt; če ne drugega, je že poštnina cenejša.
LP, Andrej
_________________ Homebrew For Ever! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Castro,
Od praktične izvedbe sem vsaj sam še precej daleč. Priznati moram, da sem v preteklosti sicer zasledil nekaj napisanega na temo DRM, nikoli pa si nisem vzel časa da bi stvar pobliže spoznal. Če prav razumem stvari, naj bi šlo za sprejem digitaliziranega audio stream-a v MP4 formatu, ki ga radijske postaje oddajajo na srednje in kratkovalovnem območju. Prvo vprašanje, ki se pojavi je, kdo sploh oddaja v tem formatu, ali je sprejem pri nas sploh možen, ... Omenjeni projekt - če ga seveda prav razumem naj bi bil sprejemnik, ki se uglašuje preko RS232 porta, izhod pa je neke vrste digitalni signal, ki ga pelješ nazaj na PC. Tu se zadeva šele demodulira in izvede MP4 dekodiranje. Verjetno to tehnologijo poznaš veliko bolje, zato bi bil hvaležen, če lahko o tem napišeš malo več. Mogoče pa gre res za stvar, ki bi jo bilo vredno poskusiti. Če se izkaže za zanimivo, bi bil vsekakor zraven pri nabavi kritičnega materiala.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
... Če se izkaže za zanimivo, bi bil vsekakor zraven pri nabavi kritičnega materiala. ... |
Enako
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 8:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mi tukaj še razglabljamo kako stvar sploh dela, en od naših članov pa že veselo posluša . Branez se je oglasil tukaj na forumu, ne vem pa kam je izginilo njegovo sporočilo. Škoda, ker bi verjetno lahko veliko povedal o svojih izkušnjah s to tehnologijo. Veliko o tej temi je res napisanega na njegovi domači strani, ki jo je rimci navedel. V grobem sem dobil potrditev svoje predstave, kako naj bi stvar delovala. Branez je realiziral tudi to, kar sem sam videl kot možnost v drugi fazi, če bi se odločil za izdelavo. PLL namreč krmili z mikrokontrolerjem, kar je vsaj po mojem mnenju bolj smiselno od Elektorjeve izvedbe.
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Res je tako, vendar preizkušam vse mogoče čim cenejše verzije.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
32.96 KB |
Pogledana: |
90 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 9:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez,
Res pohvalno, zelo lepo narejena spletna stran. Sam sem pri VF -u na zelo "majavih" tleh. Dvomim, da mi bi uspelo kaj takega spravit skupaj.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.03 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Čet Mar 04, 2004 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni tako hudo! Vem da je vsakemu ki se ne bavi z VF problem tuljavice. To se da rešiti s gotovimi tuljavami, vendar so vsi, dobesedno vsi, slovenski trgovci tako nezainteresiran za amaterske količine da to ne moreš verjeti.
Nekdo na tem forumu je vprašal koliko je postaj za poslušati. Moj odgovor je: na stotine na frekvencah od 500 kHz pa tam do preko 20MHz. Postaviti si je treba somo dobro žično anteno in imeti malo pojma ob katerem dnevnem, letnem i.t.d. času so dobre propagacije na določeni frekvenci.
Nazadnje urejal/a Branez Pon Apr 05, 2004 8:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
castro Član

Pridružen-a: Ned 21 Sep 2003 0:19 Prispevkov: 72 Aktiv.: 0.30
|
Objavljeno: Pet Mar 05, 2004 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Ni tako hudo! Vem da je vsakemu ki se ne bavi z VF problem tuljavice. To se da rešiti s gotovimi tuljavami, vendar so vsi, dobeseno vsi, slovenski trgovci tako nezainteresiran za amaterske količine da to ne moreš verjeti.
|
To je za radioamaterje in ostale ljubitelje vf tehnike največji problem. Pri nas ne dobiš te robe praktično nič; še največ izbire imajo v HTE-ju in pa v Čipu v Mariboru. Sam sem se že večkrat zapeljal iz LJ v MB. Obstaja pa ena internet varianta: http://www.xs4all.nl/~barendh/Indexeng.htm kjer pa je potrebno paziti, da te tip ne nategne.
Kar se tiče DRM sam osebno bolj navijam za Brankov projekt, ki je boljši, bolj pregleden, hkrati pa še cenejši.
Mogoče se debata razvije naprej in še kakšno rečemo.
LP, Andrej
_________________ Homebrew For Ever! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2004 6:39 pm Naslov sporočila: DRM |
|
|
LP!
Zelo zanimiva tema (DRM),samo menim da vse ni tako preprosto kot zgleda pri sporočilu "Branez" posebi pa načrt sprejemnika ni tako preprost.
Sprejemnik z TCA440 je res enostaven samo treba je predvideti tudi preklop med področji.Narediti sprejemnik od 100KHz do 30MHz z enim vhodnim in LO sklopom - vprašljivo.Sam sem si pred kakim tednom naredil skener 40 MHz - 880 MHz vendar sem uporabil TV tuner in Atmelčka ki sem ga sprogramiral v Bascomu.Trenutno delam PLL z SAA1057 do 30MHz ,mogoče bo uporaben za to zadevo.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Sob Mar 06, 2004 9:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
A je možno videt ta scaner ki si ga izdelal?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Ned Mar 07, 2004 12:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Nekdo na tem forumu je vprašal koliko je postaj za poslušati. Moj odgovor je: na stotine na frekvencah od 500 kHz pa tam do preko 20MHz. Postaviti si je treba somo dobro žično anteno in imeti malo pojma ob katerem dnevnem, letnem i.t.d. času so dobre propagacije na določeni frekvenci. |
Branez, gledal sem sliko, ki si jo pripel v album na kateri je prikazana aktivnost po frekvenčnem spektru. Zanima me, ali je to realna slika tega, kar loviš na svoji lokaciji? Videti je namreč, da se v celotnem spektru veliko dogaja. Drugo vprašanje pa bi bilo vezano na kvaliteto, ki jo uspeš dobiti iz mp4 streama. Če prav razumem, kako naj bi stvar delovala, bi glede na naravo radijskih komunikacij moralo prihajati do "poškodb" na prenašanem signalu. Koliko je pravzaprav zadeva imuna na to?
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 07, 2004 12:34 pm Naslov sporočila: scaner |
|
|
Lp!
Takole zgleda načrt skenerja ki sem ga naredil od starega VCR tunerja.Kot MF ojačevalec in detektor sem uporabil kar TDA7000.Jaz ga rabim predvsem za nastavitve oddajnikov za daljinsko krmiljenje.Tuner ne deluje v območju 300 do 400 MHz ker je iz starejše zadeve ki ni imela kabelskih kanalov.
V načrtu imam da bi z graf. LCD-jem naredil spektralni analizator.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni