www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Operacijski ojačevalci

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
matematik
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Okt 2010 7:56
Aktiv.: 0.30
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2012 8:07 pm    Naslov sporočila:  Operacijski ojačevalci Odgovori s citatom

Izdelujem laboratorijski napajalnik in del za nastavitev omejitve toka je narejen po tej shemi: http://www.brighthubengineering.com/diy-electronics-devices/119294-interesting-small-lm317-enhanced-power-supply-circuits-explained/#imgn_4
Ko sem zadevo sestavil na breadboard-u sem uporabil napisani operacijski ojačevalec LM301A. Ker ima končni izdelek višje napajalne napetosti (+36V, -5V) tega ojačevalca nisem več mogel uporabiti, ker je maksimalna napajalna napetost +-18V. Zato sem na farnell-u izbral drug operacijski ojačevalec (MC33171), ki tako napajanje prenese. Zdaj ko pa sem napajalnik sestavil se je izkazalo da omejitev toka ne deluje.
Vezje sem narisal še v LTSpice in ga preizkusil. Ko sem uporabil operacijski ojačevalec LM301 je delovalo, ko pa sem tega zamenjal z drugim, ki je podoben mojemu s farnella pa zadeva ne deluje več.
Ker se na te zadeve spoznam samo toliko kot preberem na internetu, zdaj ne vem kaj narediti. Katera je tista lastnost operacijskega ojačevalca zaradi katere omejitev toka ne deluje?
V LTSpice sem preizkusil še en drug operacijski ojačevalec, ki je imel Bandwidth podoben LM301 in zadeva še vedno ni delovala, tako da sklepam da razlog za nedelovanje ni v Bandwidth-u.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2012 10:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabi LM301A in če je V+ prevelika, zaporedno veži par navadnih diod pred pin 7, da znižaš napajalno napetost. S pina 7 veži na maso upor 6k2. Lahko pa uporabiš LM201A ali LM101A, ki zmorejo napajanje 44V za razliko od LM301A, ki zmore le 36V. Ostali parametri so praktično enaki.
Obstaja še podobna verzija regulatorja, ki gre od 0V:

Fully adjustable power supply.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Fully adjustable power supply.pdf
 Velikost datoteke:  222.28 KB
 Downloadano:  32 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2012 9:20 am    Naslov sporočila:  Re: Operacijski ojačevalci Odgovori s citatom

matematik je napisal/a:

V LTSpice sem preizkusil še en drug operacijski ojačevalec, ki je imel Bandwidth podoben LM301 in zadeva še vedno ni delovala, tako da sklepam da razlog za nedelovanje ni v Bandwidth-u.

Razlog da zadeva ne deluje, sigurno ni parameter bandwidth. Prej bi rekel, da je v tem primeru pomemben parameter Input Common Mode Voltage range
LM301 ( in tudi npr. TL071 ) lahko na svojih vhodih obdelujeta signale, katerih amplituda sega povsem do višine pozitivne napajalne napetosti. MC33171 tega ne zmore.

LP

matematik
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Okt 2010 7:56
Aktiv.: 0.30
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 22, 2012 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala obema za odgovore, bom poskusil najti kakšen drug operacijski ali pa bom uporabil lm201 kot je svetoval borber. Ker sem gledal input voltage range v datasheet-u samo pod absolute maximum ratings je bil pri obeh enah. Pri tem kar je opisal mi747 pa je v datasheet-u res razlika, je treba očitno biti bolj pozoren.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni