www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ZAKLJUČNA NALOGA NUJNO
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programiranje embedded sistemov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Miha370
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 24 Avg 2012 20:09
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:21 pm    Naslov sporočila: icon_warning ZAKLJUČNA NALOGA NUJNO Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Imam en problem za projektno nalogo imam sestaviti in narediti robotski sesalnik, torej me zanima ali morda kdo zna razložiti ali pomagati sprogramirati čip s katerim imam največ težav in potreboval bi nujno pomoč ker v sredo imam maturo.

Na žalost pa sem začetnik tega in zato nimam ne izkušenj ne nič, že veliko bi mi pomagalo če mi kdo razloži kako nastaviti izhode.

PROSIM!

Mikrokrmilnik: Arduino Duemilanove 2009 Atmega 328P SCM Board with USB Cable
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj hudiča si se tega lotil tako pozno !!??

Opravljena matura naj bi bila odraz neke zrelosti. Glede na tvoje početje pa mislim, da še ni čas da jo narediš.
Do srede namreč tega nisem v stanju narediti niti jaz, pa četudi mi pol foruma pomaga.

boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.88
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

..... d'oh! se popolnoma podpišem pod Darkotov komentar.....
Nazaj na vrh
Miha370
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabil bi pomoč le pri programiranju vse ostalo bi že nekako uredil, ker programirati pa ne znam in imam veliko težavo vem. Sicer pa sem se tega lotil že prej a nisem vedel kako in kaj bo :S
Nazaj na vrh
David2204
Član
Član

Pridružen-a: Pon 03 Nov 2008 0:01
Aktiv.: 4.93
Kraj: Ljubljana - Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če še tako preproste reči, kot je Arduino, nisi sposoben sprogramirat, potem ti ni pomoči.
No ja, saj boš imel do aprila čas za se naučit.

Miha370
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pisal sem za pomoč ne kritike pač nismo v šoli tega delali in kaj naj sedaj?
Nazaj na vrh
skalpel
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Jan 2012 19:46
Aktiv.: 2.65
Kraj: Šenčur

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda ti ta link kaj pomaga. http://hackingroomba.com/code/micro/
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej si oglej kakšen primere ki so priloženi arduinotu. Sam sicer še nisem delal z njim, ampak pravijo da je enostaven. Pomagaj si z spletno stranjo tega demilianovota, ali karkoli že je itak so vsi arduinoti bolj ali manj isti.

Glede na to da delaš robotski sesalec bi najprej preučil primere za PWM (krmiljenje pogonskih motorčkov), ADC (za kakšne senzorje, sledenje steni, režam v parketu, ...), ter kakšen primer za I/O (vklop izklop motorčka za sesanje).

Ko boš pregledal te primere si približno zamisli kako bo tvoj program delal. Nariši si potek programa na papir.

Potem z kodo ki jo kopiraš iz teh examplov ter jo ustrezno prirediš napišeš uporabni program.

Če si priden in odmisliš zabavo za čez vikend lahko imaš v ponedeljek gotov izdelek.

Pa če se preseliš iz Butal se bo morda kdo javil in ti pomagal.

martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.20
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Njprej moreš vedeti kakšne senzorje boš uporabil, na kak način se boš orientiral po prostoru, kakšni motorčki bodo (navadni DC, servo, ...), itd.
Tega je ko listja in trave skupaj. Potem pa se lahko lotiš programiranja, ker če ne veš nimaš kaj programirat.

Do srede je težko narediti načrt kako NAJ BI vse delovalo, vsaj jaz vem da tega nisem zmožen (3. letnik srednje šole). Potem je potrebno zadevo spravit skupaj, ker pač ne moreš kar tako napisati en program.

Ker pa vidim da uporabljaš arduinota (UNO je le naslednjik Duemilanove) ti lahko tole zelo pomaga.

http://www.youtube.com/watch?v=fCxzA9_kg6s
In kot je že rekel gospod Darko: TOO LATE!

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 8:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sorry miško, prepozno.
Tudi če mi daš jurja, do srede tole ne bi bilo gotovo.
No, za dva pa bi se dalo zmenit (samo 2 uri spanja vsak dan) Rolling Eyes

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Miha370 je napisal/a:
pisal sem za pomoč ne kritike pač nismo v šoli tega delali in kaj naj sedaj?

Miha370, ne gre za kritike, temveč za realno oceno situacije. Prej kot boš dojel, da se v nekaj dneh tega ne da spackat skupaj, bolje bo.

Svetujem ti, da se tega lotiš sistematično del po del. In narediš stvari kot morajo biti. Tu na forumu ti bomo pomagali, naredil boš pa sam.
Za začetek naj ti povem, da je izjemno težko programirati nekaj kar še ni narejeno. Ja vem, lahko se simulira, a je to še bolj zahtevno kot programiranje samo. Torej - najprej napravo sestavi do te mere, da bodo posamezni sklopi delovali.
Nihče se ne more lotiti programiranja, brez da bi imel načrt kam je priključen kateri senzor in kam kateri od pogonov.
Ko bo to definirano pa lahko začnemo tudi s programiranjem.

airwolf
Član
Član

Pridružen-a: Sre 28 Maj 2008 17:17
Aktiv.: 10.69
Kraj: Polhov Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 24, 2012 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Točno tako, kot sem ti že v ZS-ju povedal. Napiši (nariši) si potek programa.
Rekel si mi da senzorjev nimaš. Razmisli vsaj o uporabi običnih taktilnih senzorjev za zaznavanje ovir kot so stene in podobno.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 5:10 am    Naslov sporočila: icon_warning Re: ZAKLJUČNA NALOGA NUJNO Odgovori s citatom

Miha370 je napisal/a:
...že veliko bi mi pomagalo če mi kdo razloži kako nastaviti izhode.

Poglej tukaj poglavje 14.2 Ports as General Digital I/O.
Nazaj na vrh
slavko p
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2010 22:01
Aktiv.: 0.82
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 6:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi naš forumaš Branez ima dosti napisanega o robotih. Ima zelo dobro spletno
stran in razumljivo napisano, seveda je pa potreben čas, da stvari predelaš.

L.p.
Slavko p
Nazaj na vrh
siljo
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Okt 2003 8:08
Aktiv.: 4.37
Kraj: Ribn'ca

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 25, 2012 8:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

potrebuješ nekaj takega:
http://makeprojects.com/Project/Build-your-own-Arduino-Controlled-Robot-/577/1
koda je tudi:
https://gist.github.com/2354277
...priključiš samo še sesalno enoto! Smile

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Programiranje embedded sistemov Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni