|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 10:45 am Naslov sporočila: pretvorba +- 3,6V v 0-10V |
|
|
klemenko je napisal/a: |
Pozdravljen,
obrnil sem se na Vas ker me zanima, če bi mi lahko pomagali pri neki stvari, ki bi jo želel narediti.
In sicer imam napetost +/- 3,6V, ki bi jo nekako želel pretransformirati v linearno pozitivno napetost.
Se pravi +/- 3,6V v recimo od 0-10V.
Imate mogoče kakšno idejo ali zamisel, na kakšen način to izpeljati?
Lahko priložite kakšno "skico" vezja, v primeru da poznate rešitev?
Zelo bi Vam bi hvaležen za čim prejšen odgovor, za katerega se Vam že vnaprej prav lepo zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Klemenko |
Za takšna vprašanja je namenjen javni forum, kjer lahko več ljudi izmenjuje ideje.
Za rešitev tvojega problema rabiš:
- simetrično napajanje +12V in -12V
- operacijski ojačevalnik za spremembo offseta (seštevalnik)
- operacijski ojačevalnik za nastavitev ojačanja (gain)
in to je to.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding 
Nazadnje urejal/a aly Ned Avg 26, 2012 12:37 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 11:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dobil enako ZS,a z vhodnim signalom +-5V in izhodnim signalom 0...+20V .
Klemenko: sedaj pa se nehaj hecati in prilepi sem rešitev, ki sem ti jo poslal. V nadaljevanju se obrni na forum. Ni problem, če nečesa ne veš/znaš/razumeš/zmoreš/... , samo normalno vprašaj in boš dobil odgovore.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemenko Član

Pridružen-a: Tor 12 Jan 2010 15:22 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.12 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Igo:
Najprej sem imel ti dve napetosti v mislih. Nato sem dobil druge podatke in še nekomu drugemu (aly) poslal podobno verzijo, kot sem poslal Vam Igo, samo z drugimi napetostmi. Za to pot preko ZS sem se odločil da ne smetam tematik po forumu in odpiram novih, v katerih bo 5 sporočil... Meni osebno je to brez veze, ampak vidim da bi MORAL to narediti, za kar se opravičujem!
Igo, Vi ste mi dali slednje:
najprej se +-5V signalu prišteje +5V
+-5V signal)----------[R]----------(-vhod)opamp1
+5V konst.)----------[R]----------(-vhod)opamp1
GND)----------(+vhod)opamp1
(-vhod)opamp1----------[R]----------(izhod)opamp1
nato se dobljen signal invertira in pomnoži z 2
(izhod)opamp1----------[R]----------(-vhod)opamp2
GND)----------(+vhod)opamp2
(-vhod)opamp2----------[R]-----[R]----------(izhod)opamp2
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 2:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ena od možnih rešitev v priponki
Lp
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
AMP_IZ_-5V_do_+5V_NA_0V_do_20V.pdf |
Velikost datoteke: |
34.57 KB |
Downloadano: |
41 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 6:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
@tonko: vezava potrebuje še -10V napajanje, morda bi z -10V napajal tudi opamp.
@klemenko:
Ali bi rad zdaj imel vezje v fizični obliki, delujoče?
-> Kot vidiš potrebuješ (+) in (-) napajanje. Ga imaš na razpolago? Mora biti napajalno vezje na isti tiskanini, kot opamp?
-> Bo zraven v okolici še kaj na isti tisti tiskanini?
-> Bo vezje samostojno, ali mora biti prilagojeno še ostalim vezjem v okolici?
-> Potrebuješ pomoč pri načrtovanju/izdelavi tiskanine?
-> Če nisi povsem prepričan s kakšnimi napetostmi boš imel opravka, bi bilo dobro uporabiti 2 trimerja. Enega za fino nastavitev "offset" napetosti in drugega za nastavitev razmerja za ojačenje. Že zaradi vrednosti in toleranc splošno dobavljivih uporov.
-> @tonko je dodal kondenzatorje, ki povzročijo od frekvence odvisno ojačenje, ti pa nisi nič omenjal maksimalne frekvence vhodnega signala. Kolikšna je?
Daj se malo razpiši. Kot si opazil, bo imela tema več kot 5 odgovorov, če boš v njej lepo sodeloval. Z ZS ne bi nikamor prišel.
@nick_name običajno pomeni komu je nekaj posebej namenjeno. V ostalih primerih je @ brez potrebe
Sem popravil @ v -> , se opravičujem. Pišem s telefonom, pa je @ bolj pri roki kot smeško puščica ali kakšna kombinacija znakov . Opazil sem, da vlečenje posameznih želj ne vodi nikamor in sem pač rabil nekaj za poudarjanje vprašanj že na začetku stavka, saj pritegne pozornost šele na koncu.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor
Nazadnje urejal/a igo Ned Avg 26, 2012 7:36 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
klemenko Član

Pridružen-a: Tor 12 Jan 2010 15:22 Prispevkov: 22 Aktiv.: 0.12 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Ned Avg 26, 2012 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne morem odpreti pdf-datoteke oz. je ne morem prenesiti, ker nisem "aktivni član"...
@igo:
v bistvu imam takole zadevo...Iz merilnega instrumenta, iz katerega dobim signal +/- 3,6V (odvisno od odklona kazalca instrumenta) ga moram vezati na analogni vhod krmilnika LOGO!. Vezje bi načeloma lahko sam izrisal, saj sem po izobrazbi elektronik. Samo pri operacijskih ojačevalnikih mi...malo zmanjka "špage"
Torej vezje bo samostojno.
Glede napajanja je pa takole...enosmerno +24V napajanje načeloma lahko ločim z dvema enakima uporoma, stičišče teh dveh uporov pa bi predstavljala "navidezno" maso oz.- minus. Upora pa bi vezal med napajanjem +24V, tako da potem dobim +/-12V.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni