www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ATMEGA32 + CVAVR + PWM

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kekec
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 12:17
Aktiv.: 0.17
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:14 am    Naslov sporočila:  ATMEGA32 + CVAVR + PWM Odgovori s citatom

Živjo!

Prosil bi za kakeršen koli namig glede tega kako naj usposobim PWM z omenjenim uC-jem saj se počutim že prav neumnega ko se že pet ur ubadam s tem pa ne gre pa če se..
Sem že en 100x prebral datasheet in ravno toliko krat prepeku cip pa ne dobim nic drugega kot pa DAC na izhodu OC0 pina, rabil bi pa seveda PWM modulacijo.

Hvaležen bi bil za kakeršno koli pomoč.

LP, ožbi

kekec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem sedaj po res da petih urah poizkusil nastaviti prescaler za urin clk/1024 in seveda ugotovil, da je PWM vseskozi delal pravilno in sedaj sem zopet v dilemi.
Imam le multimeter od merilnih inst. in na oko je videti da dioda, ki je priklopljena na OC0 pin utripa s konstantno frekvenco neglede na spremembo OCR0 primerjalnega registra, kar se spreminja je le amplituda napetosti. Ali ni PWM modulacija spreminjanje frekvence in ne amplitude napetosti? Kako naj torej dosežem, da se bo s spreminjanjem OCR0 registra spreminajla frekvenca na izhodu OC0?

LP, ožbi

LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kekec je napisal/a:
Sem sedaj po res da petih urah poizkusil nastaviti prescaler za urin clk/1024 in seveda ugotovil, da je PWM vseskozi delal pravilno in sedaj sem zopet v dilemi.
Imam le multimeter od merilnih inst. in na oko je videti da dioda, ki je priklopljena na OC0 pin utripa s konstantno frekvenco neglede na spremembo OCR0 primerjalnega registra, kar se spreminja je le amplituda napetosti. Ali ni PWM modulacija spreminjanje frekvence in ne amplitude napetosti? Kako naj torej dosežem, da se bo s spreminjanjem OCR0 registra spreminajla frekvenca na izhodu OC0?

LP, ožbi

PWM je pulzno širinska modulacija. Frekvenca je konstantna, spreminja se samo širina pulza, kar pomeni, da se na diodi spreminja efektivna vrednost napetosti. Frekvenco PWM-a pa navadno določimo samo enkrat in je med obratovanjem ne spreminjamo.

Tako, da ti stvar dela pravilno.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 10:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pet ur pravzaprav ni veliko Wink

Tule je izsek kode iz moje zadnje aplikacije s pwm:

Inicializacija:
Koda:

DDRB=0x08;
// Timer/Counter 2 initialization
// Clock source: System Clock
// Clock value: 7372,000 kHz
// Mode: Phase correct PWM top=FFh
// OC2 output: Inverted PWM
ASSR=0x00;
TCCR2=0x71;
TCNT2=0x00;
OCR2=0x00;

Funkcija fade ledico počasi prižge oz ugasne (odvisno od stanja v katerem se trenutno nahaja)... Uporabljeno je bilo za osvetlitev displaya.

Koda:

void fade(void)
{
char i;
signed char way;
        if (OCR2 == 0xFF)
        {
               way = -1;
               i=0;
        } else
        {       
                way = 1;
                i=0xFF;
        }

while (OCR2!=i)
        {
                OCR2+=way;
                delay_ms(4);
        }
}

Lp, M@ic

kekec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 11:31 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej s PWM ne moremo nastavljati željene frekvence temveč le dutycicle in nam služi OCO izhod kot DAC pretvornik, seveda pri predhodno nastavljeni frekvenci?

Kakšne so še možnosti regulacije frekvence poleg I/O + zakasnitve?

LP, ožbi

kekec
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 12:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel odgovor tudi na to vprašanje in sicer z uporabo "Clear Timer on Compare
Match (CTC) Mode"
fclk_I/O
fOCn = -----------------------
2 ⋅ N ⋅(1 + OCRn)

Hvala za pomoč Smile

LP, ožbi

oversc0re
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Sep 2005 15:20
Aktiv.: 1.94
Kraj: Radomlje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 21, 2006 6:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ubistvu, če bi tvoja originalna posta dobro prebral, ne bi kvasil tistih neumnosti, ki sem jih napisal tam gor... mi je kar malo nerodno
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni