|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 9:12 pm Naslov sporočila: Stikalni usmernik |
|
|
Danes sem po shemi, ki jo prilagam izdelal stikalni usmernik. Prilagam tudi slike in vezje. Uporabljen je LM2576T-ADJ. Zadeva sicer deluje. Težava pa je v tem, da ko nastavim napetost na cca. 12,5V se ta ob priklopu 12V/21W žarnice sesede na cca. 10V. Hladilnik je malce topel, mostič pa na kakih 40°C. Uporabljen je 6A mostič. Tokovne klešče mi na izhodu 13V/10A transformatorja, na katerega je za test priključen usmernik pokažejo 2,7A. Dušilke so med delovanjem hladne in so navite z odstopanjem +/-1uH. Ko se ga priključi malce klikne kot kak rele ali napajalnik prenosnega računalnika.
V čem bi lahko bila težava?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
28.98 KB |
Pogledana: |
80 krat |

|
|
43.97 KB |
7 krat |

|
|
451.28 KB |
15 krat |

|
|
420.11 KB |
3 krat |

|
_________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slika več pove kot deset besed.
|
18.22 KB |
73 krat |

|
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 9:50 pm Naslov sporočila: Re: Stikalni usmernik |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
V čem bi lahko bila težava? |
Uporaba 100uF gladilnega kondenzatorja za 2,7A toka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
As in any switching regulator, layout is very important. Rapidly switching currents associated with wiring inductance generate voltage transients which can cause problems. For minimal inductance and ground loops, the length of the leads indicated by heavy lines should be kept as short as possible. Single-point grounding (as indicated) or ground plane construction should be used for best results. When using the Adjustable version, physically locate the programming resistors near the regulator, to keep the sensitive feedback wiring short. |
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Slika več pove kot deset besed. |
Bistvene razlike ni. Prvi filter ima malo drugačne vrednosti, drugega pa sploh ni. Tudi moja slika je iz podatkovnega lista. Prilagam podatkovni list v katerem je tudi tvoja shema Branez in sicer na 10 strani, medtem ko je moja shema na 19 strani.
Sedaj sem posumil prenizko vhodno napetost za stabilnih 12V izhodne. Zato sem na hitro ponovno stestiral. Pri isti obremenitvi z žarnico se je pri napetosti neobremenjenega usmernika 5,66V napetost sesedla na 5,11V. Tokovne klešče pa so pokazale 1,8A. Brenčal je pa prav nadležno. Očitno nekaj ni ok, samo kaj?
Bom poskusil z večjim kondijem, samo če je v načrtu tak...?
Prav tako bom poskusil skupaj spraviti boljše vezje zalito z maso, samo kaj bolj tlačiti in bližati skoraj ne morem, edino če tisti upor in priklop za potenciometer prestavim bližje!?
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si prečital zgornji citat? Prevod
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Pa si prečital zgornji citat? |
Sem ja. Bom poskusil spedenat vezje, če bo uspelo. Mogoče kakšni predlogi glede postavitve?
Po drugi strani mene je... sračja gnezda na Electroniclabu s tuljavo za nekaj mA pa normalno delujejo.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa si ziher, da v redu delajo? Papir prenese vse, sploh pa splet.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Bom poskusil z večjim kondijem, samo če je v načrtu tak...? |
Problem je kondenzator za usmerniškim mostičem. Tisti 100uF v načrtu ni mišljen za glajenje usmerjene omrežne napetosti.
Omrežna frekvenca je 50Hz. Ker nimaš velike razlike med vhodno in izhodno napetiostjo, se vhodni in izhodni tok ne razlikujeta bistveno. Potrebuješ dovolj velik gladilni kondenzator, da napetost na Cin ne upade prenizko. V tvojem primeru 12V + min razlika Vin - Vout definirana v specifikacijah čipa.
Imaš step-down vezavo. Vhodna glajena napetost mora biti ves čas pol-periode višja od izhodne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
int47 hvala, na to pa nisem pomislil. Bom jutri zraven testno prilotal 2000uF in poročam, če je razlika. Potem pa sprojektiram novo vezje, ker to ima tako ali tako eno povezavo nadomeščeno z žico. Namreč ko sem popravljal dimenzijske napake sem storil elektronsko napako.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lipa Član

Pridružen-a: Ned 27 Sep 2009 9:39 Prispevkov: 734 Aktiv.: 3.83 Kraj: Lipa Beltinci
|
Objavljeno: Pet Sep 07, 2012 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poskusi breme priklopiti pred izhodni filter, saj je izhodna napetost kontrolirana v tej točki.
_________________ Lep pozdrav!
Boris Z. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2012 7:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Na sliki je primer kako naj bi izgledala tiskanina z uporabo "Single-point grounding" po navodilih, ki sem jih citiral.
|
34.98 KB |
49 krat |

|
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2012 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem dodal kondenzator 2000uF za mostič. Pri 12V in 21W obremenitve se je napetost sesedla za 1V, pri 6V pa le za 0,4V, kar je boljše, samo še vedno po mojem mnenju ni ok. Pa tudi brenči ne skoraj nič pri obremenjen pri 6V, pri 12V obremenjen pa prav nadležno brenči.
Nič kaj drugega kot nova tiskanina z GND v eno točko ali ground plane mi ne preostane.
Bi moral na kaj mogoče posebej paziti pri navijanju dušilk? Žica je ustrezne debeline, navito je kar se da lepo. 150uH dušilka je kot je razvidno iz slik navita na feritni transformator, kjer sta E in I del stisnjena in okoli zalepljena z lepilnim trakom, torej zračne reže ni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70806.89
|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2012 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2012 9:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Tisto sliko sem dal le kot primer. Je pa avtor malo pretiraval.
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni