|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3406 Aktiv.: 14.93 Kraj: slo
|
Objavljeno: Tor Jul 07, 2009 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
hvala za pojasnilo.
Bom skušal razumeti  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
tudi na tole vprašanje ne najdem odgovora v literaturi:"Zakaj so bile v preteklosti zveze preko parice omejene na 56 kbps, danes pa lahko dosegamo prenosne hitrosti celo do 20 Mbps ?
Kaj nam preprečuje, da bi se te hitrosti še dvigale ?"
Kolikor sem do sedaj našel: modem V.90, kjer lahko preko ene analogne linije znotraj telefonskega kanala 4 kHz dosežemo proti odjemalcu prenosno hitrost do 56 kb/s. Temelji na spremenjeni strukturi povezave, kjer je med odjemalcem in strežnikom samo ena A/D pretvorba.
Nimam pa podatka o 20 Mbps preko parice in zakaj ne gre na višje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 7:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
tudi na tole vprašanje ne najdem odgovora v literaturi:"Zakaj so bile v preteklosti zveze preko parice omejene na 56 kbps, danes pa lahko dosegamo prenosne hitrosti celo do 20 Mbps ?
Kaj nam preprečuje, da bi se te hitrosti še dvigale ?"
Kolikor sem do sedaj našel: modem V.90, kjer lahko preko ene analogne linije znotraj telefonskega kanala 4 kHz dosežemo proti odjemalcu prenosno hitrost do 56 kb/s. Temelji na spremenjeni strukturi povezave, kjer je med odjemalcem in strežnikom samo ena A/D pretvorba.
Nimam pa podatka o 20 Mbps preko parice in zakaj ne gre na višje. |
A mislis da 20 Mbps se vedno tlacijo samo v 4 KHz kanal ?  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
torej, do 56 kbps dela "telefonsko" - preko modema smo poklicali na neko tel. številko, vpisali up. ime in geslo in gremo presnemavat s 4,7 kb/s se mi zdi, da je bil maksimum.
Sedaj, na ADSL, pa samo vklopiš kabel in deluje z 110 kb/s, tu nekje za najcenejši dostop. Recimo, da je to vsaj približni odgovor na prvi del vprašanja.
Kaj nam preprečuje, da bi se te hitrosti še dvigale ? Recimo presluh med linijami, moč šuma in slabljenje signala - vse tri stvari naraščajo s frekvenco. Ampak to je že bil odgovor na eno od prejšnjih vprašanj. Zakaj bi dve vprašanji na izpitu imele isti odgovor ?  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.58
|
Objavljeno: Čet Jul 09, 2009 9:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj z ADSL nic samo ne vklopis kabel, ampak modem poklice drugo stran (DSLAM), se z njo sinhronizira enako, kot se je pri klicni, in sele potem lahko komunicira.
Manj ugibaj in vec  _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PRelek Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Sep 2012 16:32 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
3 letih, se še jaz vključujem v pogovor:)
Imam en problem, noo..problemi so 3-je:)
Učim se za izpit in od celega kupa vprašanj mi jih je ostalo nekaj, na kar ne najdem odgovora in če mi lahko pomogate.
In sicer:
1. Kolikokrat se poveča prenosna hitrost, če lahko zaradi boljših razmer na kanalu uporabimo namesto 16-QAM modulacije, modulacijo 256-QAM?
S katero modulacijo se najbolj približamo Shannonovi teoretični prenosni hitrosti?
Tukaj vem, da pri 16-QAM modulaciji lahko zapišemo 4bite na simbol in pri 256-QAM 8 bitov na simbol, ampak, mi še vseeno povzroča problem
2. Niz želimo kodirati z kodo HDB3. Izek niza je
...10101100000000011001000000101...
Predhodno je bilo po zadnji kršitvi AMI kode 2258 enic, zadnja pozitivna. Zapišite kodiran izek niza?
Vem, da se niz 0000 v HDB3 zapiše 000V oz. B00V ampak to je tudi vse.
Se zahvaljujem za pomoč.
Lep pozdrav, |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2012 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
PRelek, pri kom pa imaš ta izpit ? _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PRelek Neznanec

Pridružen-a: Tor 04 Sep 2012 16:32 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Sre Sep 05, 2012 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zahvaljuem se za vse, izpit narejen z 8...če kdo kaj rabi sem na voljo.
Hvala in lep pozdrav;) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2012 7:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
dobro si se zmazal... jaz sem moral ponovno na predavanja, vaje, pisni izpit in ustni zagovor (kjer se fanatično išče nekaj kar ne znaš, da se ti ocena zniža; tako da če že pišeš 6, kar pripravi 40€ za ponovni poskus), kar mi je vzelo eno leto, ki mi zdaj, ko je Ministrstvo objavilo rok za dokončanje študija po starih programih, zelo manjka. Ta predmet je najprej bil sestavljen iz dveh delov: kabelska TV in sorodne teme ter IP telefonija in sorodne teme. Predavatelj za 1. del, hkrati tudi nosilec predmeta, je redno zamujal vsaj pol ure ali pa ga sploh ni bilo. Na prvem roku sem pogrnil, na drugem me žal ni bilo zraven ko je podelil 6-ke vsem ki so se na izpitno polo vsaj podpisat znali (skoraj dobesedno - dobili so skupno ustno vprašanje o razliki med Yagi in parabolično anteno; najpametnejši je znal povedati, da je parabolična okrogla, Yagi pa bolj taka, rogovilasta), na tretjega sem bil edini prijavljen, čakam frajerja 2 uri, ga seveda spet ni, potem pa da odpoved. Tisto, kar je on predaval, čez noč ne velja več, IP-zadeve se raztegnejo čez cel predmet. Iz tega dela pa sem že imel 7, a mi predavatelj za ta del te ocene ni hotel priznati kot oceno za cel predmet Prenosna elektronika, češ da je bila snov "premalo obsežna". Ok, pa sem poskusil narediti izpit po njegovi "dovolj obsežni" varianti; večina vprašanj je itak bila iz "premalo obsežne" snovi, a že tam s 7 nisem ravno briljiral, dodanih pa je bilo še nekaj računskih hakeljcev, kot jih je navedel PRelek, in sanj o vsaj milostni 6-ki je bilo konec. Potem sem z vprašanji na tem forumu in v tej temi poskusil pridobiti manjkajoče znanje, pa ni šlo. Ponovno na predavanja in izpit iz istega predmeta in iste snovi pri istem predavatelju, kar zdaj, ko krepko zmanjkuje časa za dokončanje šolanja, zelo narobe hodi. Podobno akrobacijo so naredili pri izbirnem predmetu "Industrijska elektrotehnika", ki se mene osebno sicer ne tiče: po koncu predavanj in rednih izpitnih rokih je šel predavatelj v penzijo; tisti, ki pa niso izdelali, se pa znajdite kakor veste in znate. Kot da bi bil predmet na predmetniku samo zato, da je kakšen "zaslužni član" imel udobno delovno mesto do penzije. "Odpadniki" so bili napoteni na Prenosno elektroniko (katere predavatelj se seveda zgolj slučajno in čisto po naključju piše isto kot ravnatelj), ki s snovjo, ki se je predavala pri Industrijski elektrotehniki seveda nima absolutno nobene zveze, zato ponovno na predavanja, vaje, pisni izpit, ustni zagovor. Njim je dovoljena kakršnakoli kombinacija, varianta, akrobacija, ko pa bi bilo treba za kakega študenta niti ne prikrojiti pravila ali podariti oceno, ampak samo s pol celice zdrave pameti delno oceno sprejeti kot celoto, pa je "snov premalo obsežna". Kaj naj zdaj, ko imam čisto brezveze dve oceni (7 in 8) iz istega predmeta in iste snovi pri istem predavatelju, nimam pa več časa za dokončanje po starih programih ? Naj na ministrstvo, šolsko inšpekcijo, protikorupcijsko komisijo, varuhu človekovih pravic, marjanu jermanu, štrasburg in palačo OZN pošljem podroben opis situacije in prosim za podaljšanje roka za dokončanje šolanja ? Največ, kar lahko pričakujem, je odgovor "a še nisi slišal, da vrana vrani... " Te naše šole pač niso ustanove za pridobivanje znanja, ampak za pridobivanje denarja za plače tam zaposlenih. Študenti smo samo "kolateralna škoda". Praktični primer: ravnatelj na informativnem dnevu:"Pri nas se izšolajo kadri za industrijo ! Ko pridejo na delovno mesto, znajo delat !" . Prideš v tretji letnik, ko si vplačal že večino od 3.600€ šolnine, predavateljica za nek predmet je iz kadrovske službe neke večje firme:"Vi, ki pridete k nam iskat službo z diplomo višje šole, vi ste za nas tehniki. Mi vam ne moremo dati dela za inženirje, ker ne-zna-te !" Ja super... To si šole pač lahko privoščijo, ker ni konkurence. Kot včasih Telekom, Mobitel in podobni. Če si hotel kaj od njih, si dobil po njihovih pogojih in za njihovo ceno. Tako da kandidati za raznorazne višješolske inženirje: v šoli boste dobili samo t.i. "diplomo". Znanje boste morali poiskati drugje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni