|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
janc2 Neznanec

Pridružen-a: Pon 10 Sep 2012 21:18 Prispevkov: 7 Aktiv.: 0.05 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2012 9:51 pm Naslov sporočila: UPS |
|
|
Živjo!
K peči na pelete sem si omislil UPS, da bi v primeru kratkotrajnih izpadov elektrike ohranjal nastavitve in bi peč tudi delovala nekaj časa, dokler se ne bi varno ustavila(da dela samo še ventilator podpiha, brez doziranja pelet in da zgorijo vsi peleti, ki se še nahajajo v kurišču)
Imam Inform guard standby 1000 AP,ki je dovolj zmogljiv.Problem se pojavi na ventilatorju, ko sem simuliral izpad napajanja, se je UPS normalno zagnal, vendar je ventilator prešel v višje obrate in tudi čudno je brnel.V tehničnih podatkih sem prebral, da ima simulirano sinusno frekvenco, ko pa sem povprašal izdelovalca elektronike, ki krmili gorilnik pa je dejal da ima UPS pravokotno izmenično napetost in ne sinusne izmenične napetosti in da je do tega prišlo zaradi tega. Sam ne vem , zakaj prihaja do tega pojava, predvsem me zanima,če ima res pravokoten signal,in ali se ga da kako spremeniti v sinusnega...Ali je to škodljivo za motor(od oljnega gorilca 1- fazni seveda)
Takle je moj...
http://www.itsvet.com/proizvod/inform-guard-standby-1000ap/comp_comp_ups/111/147
http://www.informups.com/guard_standby_technics.html
LP Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 8:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem dvema kolegoma montiral UPS pri podobni peči in deluje brezhibno. Sta bila pa oba sinusna. Za daljše delovanje moraš dati zunanje accuje večje kapacitete (jaz sem dal po 55 Ah).
Če zadeva brni, potem izhod ni sinusen, ja. sicer če pogledaš TALE link boš videl, kaj je "simulated sine wave" in da je to v bistvu kvadrat, zato pa brni.
Menda zadeva lahko dolgoročno škodi motorju, ker lahko prebije. Sicer je motor "kao" preizkušen za prebojno trdnost par kV, ampak špice UPS-a vseeno lahko poškodujejo motor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 9:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Pravokotna napetost lahko res škodljivo vpliva, ker se zaradi oblike napetosti pojavijo napetostne konice v navitju motorja in to lahko povzroči preboj, tako kot pravi protoncek. Kako velika je nevarnost okvare je težko reči, zato se je uporabi nesinusnih pretvornikov za te namene bolje izogibati.
Ker za peč ne rabiš preklopa v trenutku, tako kot za računalnik, lahko uporabiš tudi klasičen sinusni pretvornik 12/230 ali 24/230 saj si med preklopom lahko privoščiš nekaj pavze, razen, če bi zaradi prekinitve peč nekako prešla v štartno proceduro, pa je to mogoče nezaželjeno. Ali si pavzo nekaj sekund lahko privoščiš, lahko ugotoviš sam.
UPS je naprava "vse v enem", ima akumulator, razsmernik in polnilec akumulatorja. Če greš sam sestavljat s klasičnim sinusnim razsmernikom, boš rabil še avtomatski polnilec akumulatorja in akumulator. Sinusni razsmerniki so občutno dražji od trapeznih (modificiran sinus), zato ta ideja marsikomu ni preveč všeč, ker ni ravno poceni, prav tako pa niso poceni sinusni UPS. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 12:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Starejše izvedbe SMART-APC-jev od 1000VA naprej so sinusne. _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, gre se mi zato ,da ni prekinitve, ravno v fazi vžiga, saj se sistem resetira in ponovno nasuje pelete in s tem zamaši dovodno cev, na koncu lahko pride do eksplozije dimnih plinov, to sem že doživel, zgleda pa tako, da se plini nabirajo v peči, ker ventilator ne more pihniti skozi zamašeno cev in si na koncu ves od saj, pa še kurilnica.
Ali ne obstaja kakšen način blaženja teh frekvenčnih špic?
LP Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.64 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko poveš znamko peči? Večina peči ima spominsko baterijo in ve kaj se je dogajalo prej. Videl pa sem po cca. 2 letih le to baterijo stečeno in možno, da se je to zgodilo tudi tebi. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.78 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 8:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih se v oglasih (reecimo bolha)dobi poceni sinusni UPS z zanič accuji. Lahko malce spmljaš oglase. Jaz sem prvega dobil za 80 evrov, 1000VA. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam na razpolago APC 1400RMINET sinusni UPS (1400VA oziroma 950W), ki ima 24V enosmerni sistem, torej 4x 6V 14Ah ali pa 2x 12V 12Ah in podobno, jaz sem imel notri 2x 12V 7,2Ah in ustrezno povezano, akumulatorji standardnih velikosti, ki se zlahka dobijo v trgovinah, naredil pa sem še priključke za zunanje akumulatorje 24V. Z lahkoto je držal računalnik in še laserski printer med delovanjem ali pa včasih stari monitorji z degauss tuljavo za razmagnetenje, te so potegnile velik tok, mali UPS ni zdržal noben, prav tako ne laserskega tiskalnika.
Ta UPS je brezhiben in ga prodam brez akumulatorjev, ker sem akumulatorje dal v druge manjše UPS. Ker je to rack 19" ohišje, mi ni preveč odgovarjalo in sem ga zamenjal z eno hudo zadevo FISKARS, ki ima 4x 12V akumulatorje, seveda sinusni, sicer le 500VA, ampak je dovolj za kar ga rabim in ima fletno tanko stoječe ohišje, visoko sicer ampak vsaj stoječe je. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne bo našla druga rešitev, se bova lahko kaj zmenla...Mi zaupaš ceno?
Lahko na ZS.
LP Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 10:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se ne bo našla druga rešitev, se bova lahko kaj zmenla...Mi zaupaš ceno?
Lahko na ZS.
LP Janez |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
med brskanjem po net sem naletel še na kvazi sinusni razsmernik, ki naj bi se pod obremenitviji približal sinusoidi...kdo kaj ve č ve o tem?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če so ti že drugi napisali sinus ti še jaz napišem SINUS.
A je tako težko skapirati, da mora biti za take regulacije sinusna oblika napetosti in nič drugega
Če si drugačnega mnenja lahko še naprej izumljaš toplo vodo - tudi sam sem jo dolgo ampak sem iz neznanega razloga izgubil voljo.
In tudi na moji peči bo v kratkem pristal pravi sinusni UPS, ki na žalost že predolgo čaka montažo. Kvazi sinus pa bo šel na modem,router,...-za tam bo dober. _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
janc2 Neznanec

|
Objavljeno: Tor Sep 11, 2012 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
robert je napisal/a: |
Če so ti že drugi napisali sinus ti še jaz napišem SINUS.
A je tako težko skapirati, da mora biti za take regulacije sinusna oblika napetosti in nič drugega
Če si drugačnega mnenja lahko še naprej izumljaš toplo vodo - tudi sam sem jo dolgo ampak sem iz neznanega razloga izgubil voljo.
In tudi na moji peči bo v kratkem pristal pravi sinusni UPS, ki na žalost že predolgo čaka montažo. Kvazi sinus pa bo šel na modem,router,...-za tam bo dober. |
ja,Robert, razumem, da je potrebna sinusna oblika, vendar sem tak,da rad kakšni stvari pridem do dna, če kaj ne vem, vprašam tiste ki vejo več od mene, v primeru kvazisinusnega razsmernika, pa me je zanimalo samo kakšno obliko ima, nič drugega...Mislim, da bom kar nehal odkrivati toplo vodo in nabavil sinusni UPS od Rebra,pa bo stvar rešena...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni