|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sas Član

Pridružen-a: Pet 15 Maj 2009 1:43 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.10 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2012 12:02 pm Naslov sporočila: Prosim za pomoč, kako deluje tale razdaljemer? |
|
|
Kupil sem kitajski razdaljemer http://www.ebay.co.uk/itm/UT391-Laser-Distance-Meter-Tester-Range-Finder-Measure-0-1m-60meter-4in-197ft-/280754782489?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item415e4a0119
in rad bi doumel, kako zadeva funkcionira - kako senzor zazna razdajo in na kakšen način se podatki posredujejo mikrokontrolerju. Muči me to, da je senzor zelo natančen ne glede na kot merjenja, tudi pri kotu 60 stopinj, in barvo predmeta, lahko je celo alu folija, pa bo pravilno izmeril.
Predvidevam, da je poleg laserja še IR dioda in videti je, da senzor zaznava svetlobo obeh. Po začetku merjenja izmenično svetita IR in laser dioda in težje kot je za izmerit, dlje časa svetita - od 1 do 5 sekund. Ne svetita pa stalno, ampak vsaj IR utripa s frekvenco cca 5 KHz. Od senzorja, ki ima tudi neko svoje vezje, do mikrokontrolerja je videti da pride analogni kao sinusni signal pri cca 5 KHz. Videti je, da se le iz razlike v višini napetosti tega signala razdalje ne da razbrati, saj višina rahlo niha, četudi so izmerjene razdalje na nekaj mm enake (pri razdalji cca 40 cm).
Če bi mi kdo lahko pomagal doumeti princip delovanja tega instrumenta, bi bil zelo vesel. Ta senzor bi namreč rad uporabil za neko drugo aplikacijo in moram razumeti princip delovanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni