www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Osciloskop in funkcijski generator
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 7:54 pm    Naslov sporočila:  Osciloskop in funkcijski generator Odgovori s citatom

V blližnji oziroma daljni prihodnosti si imam namen omisliti nek malce zmogljivejši osciloskop kot je Poscope in pa funkcijski generator.

Potreboval bi nekaj enostavnega in poceni. Tudi Poscope bi mi sicer zadostoval, vendar me je že omejevalo frekvenčno območje.

Gledal sem klasične in digitalne dvokanalne osciloskope 10MHz tja do 30Mhz, kar se da dobiti za zmerno ceno, recimo tja do 300€, recimo digitalni na ebay... Ampak, če bi že kupoval osciloskop za tak denar, bi bil glavni pogoj Component tester, ki pa je kakor sem gledal vgrajen predvsem v Hamegove osciloskope, ki pa se s to funkcijo začnejo pri cca. 750€, kar je krepko preveč za mojo rabo. Poeg tega bi mi tak osciloskop zasedel 3/4 površine delovne mize, drugam ga pa ne morem dati.

Funkcijski generator sicer imam izdelan. Gre za nek starejši načrt, stvar pa smo izdelovali v SŠ. Sicer je menda zadeva kar dobra samo bi moral dodati še števec frekvence... Pa še nastavljen je bolj tako, ker smo se že tako zafrkavali več ur, da smo dobili kolikor toliko lepo obliko vseh signalov na vseh območjih.

Čisto slučajno sem naletel na dve zadevi, ki ju pripenjam spodaj, zaradi česar sem zgolj zaradi zanimanja odprl tole temo. Je tole dvoje kaj vredno ali ne? Zaenkrat mi en kanal povsem zadostuje.

Osciloskop
Funkcijski generator

Vem, da zadeva ni ravno profi, vendar mislim, da bi bila za mojo rabo dovolj. Še posebej mi je všeč, ker je kompaktna in prenosna.

Prosim za mnenja.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
žan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Feb 2009 8:39
Aktiv.: 0.25
Kraj: Tihaboj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi bil na tvojem mestu takega osciloskopa ne bi niti pod razno kupoval(sploh pa ne digitalnega). Bolje da odšteješ kakih 100€ več in imaš 40MHz dvokanalnega hamega.
link
http://www.hameg.com/446.0.html?L=0
link dobavitelja za slovenijo
http://www.s-tmm.si/

RUros
Član
Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26
Aktiv.: 4.38

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za osciloskop bi ti popolnoma zadostoval kakšen Owon oz. Rigol, ki je še v tvojem finančnem obsegu.
Funkcijski pa kot sem gledal tudi zase, bi lahko dobil kaj ugodnega okoli 200€ pri Insteku, ampak ne gre ravno v velike MHz.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsako mnenje je seveda zaželjeno pa tudi, če je negativno.

100€??!! Res, da Conrad ni neka referenca, ampak vseeno.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nakup analognega osciloskopa se meni dandanašnji zdi stran vržen denar. Spodoben DSO dobiš za zelo malo denarja: http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Low-Cost-Oscilloscopes.html
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
žan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na farne* je malo bolj ugodno
drugače pa pokliči na S-TMM sistemi, pa povprašaj za ceno. Ti tudi nudijo servis v primeru nedelovanja.
Lahko pa na ebayu pogledaš za kakšnim zgodovinskim Tektronixom

Nazadnje urejal/a žan Sre Sep 19, 2012 8:28 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
vitez93
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00
Aktiv.: 4.98
Kraj: Celje- Dobrna

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rigol ds1052e, 335€ in "odkleneš" ga lahko do 100 MHz.

http://www.youtube.com/watch?v=sO5iGwHpmHc

http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Rigol-DS1052E.html

Ta osciloskop sem si jaz lani kupil. Za to ceno dobiš pomojem dober kos opreme. Kaj veliko pa ne morem povedati, ker nimam veliko izkušenj na tem področju. Samo predlagal sem.

Nazadnje urejal/a vitez93 Sre Sep 19, 2012 8:45 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Žan prvič je informacija, drugič pa že reklamiranje Evil or Very Mad .

Ostali, ki limate linke do spletnih trgovin ... utemeljite, zakaj ravno tisto, na kar kažete!

Pzufic povsod po forumu te je dovolj, tegale pa nisi videl? Dobiš osciloskop, s katerim se boš naučil delati, ne boš se tresel, če bo kje "počilo", pa še "servis" imaš vedno na dosegu roke. Ko boš videl, kaj so stvari, ki te motijo, bo odločitev za naslednika veliko lažja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
žan
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

frenki je napisal/a:
Žan prvič je informacija, drugič pa že reklamiranje Evil or Very Mad .

Ostali, ki limate linke do spletnih trgovin ... utemeljite, zakaj ravno tisto, na kar kažete!

Pzufic povsod po forumu te je dovolj, tegale pa nisi videl? Dobiš osciloskop, s katerim se boš naučil delati, ne boš se tresel, če bo kje "počilo", pa še "servis" imaš vedno na dosegu roke. Ko boš videl, kaj so stvari, ki te motijo, bo odločitev za naslednika veliko lažja.

sem popravil d'oh!

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Nakup analognega osciloskopa se meni dandanašnji zdi stran vržen denar. Spodoben DSO dobiš za zelo malo denarja: http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Low-Cost-Oscilloscopes.html

Vedeti treba, da sta to dva različna instrumenta in jih ne gre metati v isti koš.

blay44
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17
Aktiv.: 3.41

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

d'oh! Najprej nisem "sploh" mislil komentirati.

Jaz bi poslušal starejše. Se mi zdi, da se boš na novo učil kaj je ozemljitev, ničenje, galvanska ločitev, itd. Tako kot sem se Jaz Laughing Kljub opozarjanju, teoriji. Ko padeš v trans pri iskanju napake se v začetku marsikaj zgodi Anxious .

Max038 čista analogija v dip tehniki. Kot za šalo 20Mhz.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ozemljitev ničenje... nebi smela predstavljati težav pri osciloskopu, ki sem ga omenil in je napajan na baterije. Pri klasiki pa je to seveda drugače. Pa ne me narobe razumet, da zdaj hvalim samo osciloskop za mnenja o katerem sprašujem.
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.07
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osciloskop in FG, katera si navedel na začetku teme sta igrači in škoda vsakega denarja za take zadeve. Moje mnenje pač.

LP

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mi747 je napisal/a:
Osciloskop in FG, katera si navedel na začetku teme sta igrači in škoda vsakega denarja za take zadeve. Moje mnenje pač.

Vsa mnenja so zaželjena. Wink

Sport Billy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22
Aktiv.: 0.54
Kraj: Severni pol na Tralfamadorju

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 20, 2012 1:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za osciloskop so že napisali, še glede fukcijskega generatorja:

- Na voljo imaš razne DIY module z displayem, potrebno je narediti ohišje in napajanje, cena 10 - 50€
- Victor VC2002, 0 do 2MHz, cca 90€ + dajatve
- Atten, Rigol,... do 20 MHz, imajo zraven še števec frekvence, cca 250€ + dajatve

Ostale zadeve so verjetno manj zanimive zaradi cene.

Nič nisi napisal, kakšno frekvenco potrebuješ, kakšen rise/fall time pričakuješ,....
Od 1 MHz generatorja pričakovat, da bo dal ven lep pravokotni signal pri 1 MHz, je seveda iluzija.

Velja formula: 0.35 / rise time = pasovna širina
Rise time v sekundah, pasovna širina v Hz

Enako kot za funkcijskega, velja tudi za osciloskop. Ne moreš natančno meriti 5 nS pravokotnega signala z 20 MHz osciloskopom, ker ti instrument predstavlja omejitev.

PS: za "igranje" in proizvajanje sinusnih signalov kHz ranga je dovolj domač računalnik.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni