|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.55 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 7:54 pm Naslov sporočila: Osciloskop in funkcijski generator |
|
|
V blližnji oziroma daljni prihodnosti si imam namen omisliti nek malce zmogljivejši osciloskop kot je Poscope in pa funkcijski generator.
Potreboval bi nekaj enostavnega in poceni. Tudi Poscope bi mi sicer zadostoval, vendar me je že omejevalo frekvenčno območje.
Gledal sem klasične in digitalne dvokanalne osciloskope 10MHz tja do 30Mhz, kar se da dobiti za zmerno ceno, recimo tja do 300€, recimo digitalni na ebay... Ampak, če bi že kupoval osciloskop za tak denar, bi bil glavni pogoj Component tester, ki pa je kakor sem gledal vgrajen predvsem v Hamegove osciloskope, ki pa se s to funkcijo začnejo pri cca. 750€, kar je krepko preveč za mojo rabo. Poeg tega bi mi tak osciloskop zasedel 3/4 površine delovne mize, drugam ga pa ne morem dati.
Funkcijski generator sicer imam izdelan. Gre za nek starejši načrt, stvar pa smo izdelovali v SŠ. Sicer je menda zadeva kar dobra samo bi moral dodati še števec frekvence... Pa še nastavljen je bolj tako, ker smo se že tako zafrkavali več ur, da smo dobili kolikor toliko lepo obliko vseh signalov na vseh območjih.
Čisto slučajno sem naletel na dve zadevi, ki ju pripenjam spodaj, zaradi česar sem zgolj zaradi zanimanja odprl tole temo. Je tole dvoje kaj vredno ali ne? Zaenkrat mi en kanal povsem zadostuje.
Osciloskop
Funkcijski generator
Vem, da zadeva ni ravno profi, vendar mislim, da bi bila za mojo rabo dovolj. Še posebej mi je všeč, ker je kompaktna in prenosna.
Prosim za mnenja. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žan Član

Pridružen-a: Tor 03 Feb 2009 8:39 Prispevkov: 49 Aktiv.: 0.25 Kraj: Tihaboj
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi bil na tvojem mestu takega osciloskopa ne bi niti pod razno kupoval(sploh pa ne digitalnega). Bolje da odšteješ kakih 100€ več in imaš 40MHz dvokanalnega hamega.
link
http://www.hameg.com/446.0.html?L=0
link dobavitelja za slovenijo
http://www.s-tmm.si/ _________________ Ni je čez elektrike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.38
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za osciloskop bi ti popolnoma zadostoval kakšen Owon oz. Rigol, ki je še v tvojem finančnem obsegu.
Funkcijski pa kot sem gledal tudi zase, bi lahko dobil kaj ugodnega okoli 200€ pri Insteku, ampak ne gre ravno v velike MHz. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vsako mnenje je seveda zaželjeno pa tudi, če je negativno.
100€??!! Res, da Conrad ni neka referenca, ampak vseeno. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.40 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nakup analognega osciloskopa se meni dandanašnji zdi stran vržen denar. Spodoben DSO dobiš za zelo malo denarja: http://www.batronix.com/shop/oscilloscopes/Low-Cost-Oscilloscopes.html _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žan Član

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
na farne* je malo bolj ugodno
drugače pa pokliči na S-TMM sistemi, pa povprašaj za ceno. Ti tudi nudijo servis v primeru nedelovanja.
Lahko pa na ebayu pogledaš za kakšnim zgodovinskim Tektronixom _________________ Ni je čez elektrike.
Nazadnje urejal/a žan Sre Sep 19, 2012 8:28 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vitez93 Član

Pridružen-a: Pet 19 Sep 2008 20:00 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.98 Kraj: Celje- Dobrna
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6736 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žan prvič je informacija, drugič pa že reklamiranje .
Ostali, ki limate linke do spletnih trgovin ... utemeljite, zakaj ravno tisto, na kar kažete!
Pzufic povsod po forumu te je dovolj, tegale pa nisi videl? Dobiš osciloskop, s katerim se boš naučil delati, ne boš se tresel, če bo kje "počilo", pa še "servis" imaš vedno na dosegu roke. Ko boš videl, kaj so stvari, ki te motijo, bo odločitev za naslednika veliko lažja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
žan Član

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 8:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Žan prvič je informacija, drugič pa že reklamiranje .
Ostali, ki limate linke do spletnih trgovin ... utemeljite, zakaj ravno tisto, na kar kažete!
Pzufic povsod po forumu te je dovolj, tegale pa nisi videl? Dobiš osciloskop, s katerim se boš naučil delati, ne boš se tresel, če bo kje "počilo", pa še "servis" imaš vedno na dosegu roke. Ko boš videl, kaj so stvari, ki te motijo, bo odločitev za naslednika veliko lažja. |
sem popravil  _________________ Ni je čez elektrike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vedeti treba, da sta to dva različna instrumenta in jih ne gre metati v isti koš. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
blay44 Član

Pridružen-a: Ned 19 Dec 2010 18:17 Prispevkov: 604 Aktiv.: 3.41
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 9:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najprej nisem "sploh" mislil komentirati.
Jaz bi poslušal starejše. Se mi zdi, da se boš na novo učil kaj je ozemljitev, ničenje, galvanska ločitev, itd. Tako kot sem se Jaz Kljub opozarjanju, teoriji. Ko padeš v trans pri iskanju napake se v začetku marsikaj zgodi .
Max038 čista analogija v dip tehniki. Kot za šalo 20Mhz.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ozemljitev ničenje... nebi smela predstavljati težav pri osciloskopu, ki sem ga omenil in je napajan na baterije. Pri klasiki pa je to seveda drugače. Pa ne me narobe razumet, da zdaj hvalim samo osciloskop za mnenja o katerem sprašujem. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.07 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osciloskop in FG, katera si navedel na začetku teme sta igrači in škoda vsakega denarja za take zadeve. Moje mnenje pač.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Sre Sep 19, 2012 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Osciloskop in FG, katera si navedel na začetku teme sta igrači in škoda vsakega denarja za take zadeve. Moje mnenje pač. |
Vsa mnenja so zaželjena.  _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sport Billy Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2010 19:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.54 Kraj: Severni pol na Tralfamadorju
|
Objavljeno: Čet Sep 20, 2012 1:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Za osciloskop so že napisali, še glede fukcijskega generatorja:
- Na voljo imaš razne DIY module z displayem, potrebno je narediti ohišje in napajanje, cena 10 - 50€
- Victor VC2002, 0 do 2MHz, cca 90€ + dajatve
- Atten, Rigol,... do 20 MHz, imajo zraven še števec frekvence, cca 250€ + dajatve
Ostale zadeve so verjetno manj zanimive zaradi cene.
Nič nisi napisal, kakšno frekvenco potrebuješ, kakšen rise/fall time pričakuješ,....
Od 1 MHz generatorja pričakovat, da bo dal ven lep pravokotni signal pri 1 MHz, je seveda iluzija.
Velja formula: 0.35 / rise time = pasovna širina
Rise time v sekundah, pasovna širina v Hz
Enako kot za funkcijskega, velja tudi za osciloskop. Ne moreš natančno meriti 5 nS pravokotnega signala z 20 MHz osciloskopom, ker ti instrument predstavlja omejitev.
PS: za "igranje" in proizvajanje sinusnih signalov kHz ranga je dovolj domač računalnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni