|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
haki Član

Pridružen-a: Ned 23 Sep 2012 12:58 Prispevkov: 90 Aktiv.: 0.58 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Pon Sep 24, 2012 8:18 pm Naslov sporočila: Radio SAVICA Gr ssg1260 -Težave |
|
|
Ker sem nov na forumu,najprej vsem lep pozdrav.
Kot verjetno marsikdo sem se tudi jaz prijavil,da bi rešil kakšno težavo.
Imel sem možnost nabaviti omenjen radio.Ki je sicer vrhunsko ohranjen,a me moti nekaj stvari.Preden začnem šariti po njem bi želel mnenja izkušenih poznavalcev teh radijev.
Najbolj me moti,da ob poslušanju radia (ukv)zvok ni čisto jasen ,ampak se pojavlja zraven tako kot bi hreščalo(podobno kot da bi ne bilo čisto na postaji).
To se dogaja na vsaki postaji in še najbolj slišno je pri nizki jakosti zvoka(kot bi trokiralo).Pri višji jakosti zvoka to niti ni toliko opazno.Drugače pa vse regulacije zvoka delajo odlično.Le gumb za base je potrebno čist pripreti ,drugače je tisto hreščanje še bolj moteče.Ali je to krivda kakšnih kondenzatorjev(katerih?)ali morda celo zvočnika.?
Drug problem pa je gramofon,ki je samo vrtenje malo glasno,a kot sem malo prebiral je to menda kar serijsko.Ali se pač motim in se da popraviti?
Mislim pa,da tudi malo prepočasi vrti,ker rahlo zavija.
Prosim za kakršenkoli nasvet in tudi shema bi bila dodbrodošla.
Tega modela jaz ne najdem nikjer SSG1260 ???
Upam na pomoč in hvala.
Cveto
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 11:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
ali bi mogoče to vprašanje moral zastaviti v forumu "Nostalgije" ??
Če je tako prosim moderatorja za prestavitev ?
Bilo je kar nekaj ogledov an nobenega odziva.?
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
haki je napisal/a: |
Pozdrav,
ali bi mogoče to vprašanje moral zastaviti v forumu "Nostalgije" ??
Če je tako prosim moderatorja za prestavitev ?
Bilo je kar nekaj ogledov an nobenega odziva.?
Hvala. |
Urejeno.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če se hreščanje pojavlja predvsem takrat, ko vrtiš gumbe (glasnost, barva zvoka,...) je najverjetnejši problem v potenciometrih. Niso več mladi.
Če se hreščanje spreminja, ko pritiskaš ali pa malo premikaš gumbe, je težava v njih. Tudi ti niso več mladi.
Največja težava pri tem je v umazaniji. Nekaj se da sčistiti, nekaj pa tudi ne
Pa si "še mlad" tu na forumu, tako da priponk ne moreš videti (tri dni od prijave). potem pa boš že v tem podforumu mogoče kaj našel.
Ko sem jaz eno Savico popravljal, sem si pomagal s knjigo, kjer sem podoben ojačevalnik na tranzistorje opazil (problem v izhodni stopnji), ker tu ni bilo načrta .
So pa mislim da ene Savice bile tudi na lampe...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sama regulacija deluje brez težav,in tudi potenciometri nič ne škrtajo.
Kot sem opisal se to najbolj opazil ko je glasnost bolj na tiho.Kot bi ne bilo čisto na postaji ,vsaka beseda malo zahrešči.Se pa to veliko manj opazi ko glasnost povečaš.Je pa to tranzistorska Savica.
Ideje ?
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za test poskusi z drugim zvočnikom....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bom tudi to poskusil ,a dvomim glede na to da je pa drugače radio kar glasen.
Mogoče ,da se tuljavica pri nizki glasnosti težko premika??
Verjetno bo pa kaj drugega.
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če pa to nebi pomagalo, bi pa jaz preveril izhodno stopnjo. Morebiti z nekim drugim ojačevalcem, magari od računalniških zvočnikov. Če do nje pride zvok v redu, oz če se v njej "pokvari".
Mogoče je v tej stopnji nepravilno nastavljen mirovni tok, eden od tranzistorjev zanič, ... Pa po spominu govorim, da je v njej tudi ena dioda, ki lahko spusti dušo...
Kar nekaj sem podal za preizkusit..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 1:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem tudi že sam razmišljal v tej smeri.Sicer trenutno ne morem ,bom pa poskusil in potem javim če bom kaj več vedel.
A do sheme pa ne morem priti.?
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Tor Sep 25, 2012 7:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav,
za radio še vedno iščem rešitev.Ne igra čisto,kot bi ne bil čisto na postaji.
Za gramofon sem pa ugotovil ,da je tisti mali pogonski kolešček čisto izrabljen.
Kje se kaj da nabaviti.?Ali se sploh dobi nov.?Od kakšnega drugega gramofona?
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 7:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Haki, si poskusil vse, kar so ti že drugi predlagali? Slab stik na stikalih - čiščenje. Pa možna napaka v izhodni stopnji (ojačevalcu) - meritve sestavnih elementov ali pa še prej preizkus s pomočjo druge izhodne stopnje?
Pri moji Savici so bili fuč potenciometri in elektrolitski kondenzator na tiskanem vezju.
Deli za gramofon bi tudi meni prišli prav. Za Iskra Triglav mi ga je podaril BraneZ - brezhibnega. Glasnost, oz. prenos zvoka in vibracij pogonskega mehanizma sem odpravil z gumijastimi podložkami pod vzmetmi (nosilci) gramofona.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja poizkušal sem marsikaj.Najenostavneje za hreščanje je bilo začeti pri zvočniku.Ko sem se samo dotaknil membrane,je zvočnik nehal igrati.Zvočnik sem odmontiral,ker nimam drugega,sem začasno dokler ne dobim drugega usposobil obstoječega.Zamenjal sem pletenični žički ki gresta od priključka do membrane.Sicer to verjetno ne bo trajno,a sedaj pri nizki glasnosti ni več hreščanja ker je stik bp.
Imam sicer še vedno občutek ,da je radio težko nastaviti točno na postajo.
Če slučajno kdo ve,kaj bi to lahko bila krivda prosim za odgovor.
Gramofon,je še vedno pod vprašajem.Sicer normalno deluje,a po moji presoji zaradi obrabe in otrdelosti koleščka z gumo ne zagotavlja več pravilnih obratov,in tako sedaj gramofon rahlo zavija.Manjkajo mu obrati.
Zelo dobrodošel bi bil podatek kakšen fi ima ta kolešček(mojega zaradi izrabljenosti ne morem uporabiti kot mero),in bi potem lažje iskalkakšno alternativo.
Sicer sem našel v tujini dve firmi ki to obnavljata,a tudi tam rabiš fi,ker ti gramofoni pri njih niso poznani in oni mer nimajo.(obnovitev stane od 30-40dolarjev)
Kakršnekoli informacije dobrodošle
l.p.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.77 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 1:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Najverjetneje je sprejemnik "zdriftal" oz. je razglašen.
Tu pa drugo ne pomaga kot ponovna uglasitev.
Jaz sem na enem gramofonu nalepil drugo gumo in je zadeva delovala.
Debeline ni težko ugotoviti ponavadi je tam 3mm.
,
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
haki Član

|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 1:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tista uglasitev,po moje ni tako enostavna ,da bi kar vsak lahko.
Ali je mogoče potrebna samo uglasite ene tuljave,glede na to da ni bilo ničesar menjano??
Na kolešćku je pa več kot pol kolesa gume,tako da je kar potrebo vedeti točen fi .
Nisem slikal dotičnega koleščka.ampak nekej podobnega kot na sliki je original.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.46 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
42.46 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Nace Član

Pridružen-a: Pon 12 Maj 2003 0:12 Prispevkov: 828 Aktiv.: 3.50 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Čet Sep 27, 2012 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ta kolešček snel dol in gumo namazal z glicerinom - bila je precej trda. Namazal sem jo večkrat, to sem ponavljal nekaj dni, dokler se guma ni omehčala, potem pa sem jo opral z detergentom za posodo in zadeva ni več zavijala.
Gramofon je na Iskra Triglav radiu letnik 1965.
Nazadnje sem ga poslušal pred kakšnim letom in bi bilo dobro, da ga spet malo vključim, če je še vse OK. Tisti kolešček pa sem postavil na ničelno pozicijo, da ne pritiska guma na osovino motorja, ker se v nasprotnem primeru naredi na gumi manjši utor, če dalj časa stoji tako.
Probaj, mogoče ti bo uspelo popravit. V najslabšem primeru pa obnoviti.
_________________ LP Nace |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni