www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Modul 433Mhz
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.97
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rabiš še do kitajskega ali pa do avstralskega? Vse je to ena velika štacuna!

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Rabiš še do kitajskega ali pa do avstralskega? Vse je to ena velika štacuna!

Hvala za pojasnilo. Bom, kar angleškega uporabil.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domnevam, da če vzamem en komplet 433MHz in drugega 415MHz bo zadeva v istem prostoru funkcionirala kot dva ločena kompleta ali ne?
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako je!

Kje, na keterem eBay-u kupiš tudi ni vseeno. Lahko prištediš tudi do 10% pri kursu menjave plačila.. Pri taki ceni kot je za ta primer, se ne pozna tako dosti.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.68
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že kakšen mesec nazaj sem hotel naročit tiste module iz E baya, vendar imam nekaj nejasnosti. Za test in prototip bi naredil komunikacijo do 200m na odprtem, brez ovir. Če sem pravilno dojel, bi za takšno razdaljo zadostovala antena v obliki žičke, razdalje med 20 in 40cm (odvisno od proizvajalca)?

Še nekaj se mi plete po glavi in ne najdem odgovora. Hvaležen bi bil, če bi mi kdo lahko malo razložil.
-Je nujno potrebno signal pretvoriti z AD pretvornikom ali lahko na oddajnik pripeljemo analogni signal?
-Je nujno potrebno dodati kodirnike na vhod oddajnika in izhod sprejemnika?
-V podatkovnih listih sem zasledil domet oddajnika, nikjer pa ne zasledim "domet" sprejemnika, podana je samo občutljivost, vendar si ne znam predstavljati kaj bi to pomenilo.
-Želim narediti čim preprostejšo komunikacijo. Za sedaj ni pogoj da mora biti komunikacija obojestranska, vendar, če zadeva ni pretirano komplicirana, bi naredil kar s transiverji. Gledal sem te -> http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=17365

Kako je s modulacijami, iz šole se spomnim, da je frekvenčna modulacija manj občutljiva na nihanje amplitude signala, ker se spreminja frekvenca in ne amplituda. Način moduliranja je določen z modulom in mi ni potrebno ničesar nastavljati, na vhod pripeljem primeren signal, modulator bo preoblikoval signal in ga poslal, demodulator bo sprejeti signal preoblikoval v prvotno obliko?

Hvala!
Pray

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@start
start je napisal/a:
sem zasledil domet oddajnika, nikjer pa ne zasledim "domet" sprejemnika, podana je samo občutljivost, ...

Če je oddajnik tvoj oče ki govori in sprejemnik tvoje uho ki posluša.

Koliko je "domet" tvojega ušesa?
Verjetno je odvisno od tega ali se oče dere ali pa mrmra se ti ne zdi?

Kaj pa je občutljivost tvojega ušesa?
Pove ti kako majhne razlike v tlaku lahko zaznava.

V neposredni bližini lahko normalno razumeš tudi šepet,
če pa oče šepeta nekomu v sosednji vasi, pa tega verjetno ne boš šlišal.
Morda čez par dni ko bo prišel "odmev" v lokalnem "ojačevalcu" / žurnalu.

Iz podatka o oddajni moči, in občutljivosti sprejemnika potem lahko izračunaš na kakšni razdalji še lahko zanesljivo poslušaš.

Seveda tvoja mlajša sestra očeta sliši tudi bolj na daleč, ne zato ker ti očeta ignoriraš, ampak zato ker je mlajša in ima bolj občutljiva ušesa.

Če pa oče molči ti pa še tako občutljivo uho ne bo zaznalo ničesar razen sosedovega ata ki pa se ga itak sliši po celi vasi.

LP, Gregor
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 5:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej, če gledam ponudbo v "SLO" je potem to + oddajnik spodaj v dodatkih ok? Ker tiste s kitajske bom na zdajšnje izkušnje čakal 1-2 meseca, mene pa že malo trga. Mr. Green

Upam le, da mi vse skupaj uspe slačiti noter. Modul bo definitivno šel.

Kakšen SMD tranzistor pa bi mi priporočili za PWM? Tokovi verjetno niso ravno ogromni, če gre za mali DC motorček.

Ali omenjenemu modelu delovanje DC motorja v njegovi neposredni bližini predstavlja težavo?

Branez
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 6:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsakemu sprejemniku delajo težave DC motorj v bližini, sploh pa če se napaja iz istega izvora. Kolikor te paznam, bo tale tema dobila deset strani, preden boš kaj premaknil.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 12, 2012 10:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Vsakemu sprejemniku delajo težave DC motorj v bližini, sploh pa če se napaja iz istega izvora. Kolikor te paznam, bo tale tema dobila deset strani, preden boš kaj premaknil.

V času pisanja tvojega posta sem jaz že premikal in to svinčnik. Mr. Green

In nastalo je kar prilagam. Načeloma bi na papirju zadeva morala delovati.

Moti me edino podatek v podatkovnem listu oddajnika, katerega izrezek prilagam.

Oddajnik.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.38 MB
 Pogledana:  49 krat

Oddajnik.jpeg

Sprejemnik.jpeg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.43 MB
 Pogledana:  41 krat

Sprejemnik.jpeg

Transmitter.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  53.52 KB
 Pogledana:  26 krat

Transmitter.png

PZUFIC
Vseved

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 4:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj me zanima. V tabeli kjer sem označil piše, da je logični nivo 0,2V. To pomeni, da z uporabljenim dekodirnikom ta sprejemnik ne sme delovati zaradi polne napetosti 5V?

PS: Pred bazo tranzistorja sem pozabil dodati upor.

Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram ravno nove teme, bom vprašal kar tukaj. Ali obstajata modula TX/RX s katerima bi lahko brez kakršnihkoli večjih komplikacij (uporaba uC in podobno) napravil brezžično tipko? Torej na oddajniku sklenem tokokrog preko tipke in to posredujem na sprejemnik, ki potem sklene tokokrog eventuelno preko kakšnega tranzistorja? Gre za razdaljo cca 1m (od belance kolesa do lučke na čeladi), in je zaželjeno, da je vse skupaj miniaturno. Napajanje oddajnika bi bilo izvedeno z eno CR2032 baterijo ali mogoče celo s kakšnim mini Li-Po akumulatorčkom in mini USB polnilcem v ohišju tipke z oddajnikom.
Nazaj na vrh
davyd1994
Član
Član

Pridružen-a: Sob 17 Okt 2009 21:26
Aktiv.: 0.28
Kraj: Šentjur pri Celju-Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 19, 2012 6:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z mikrokrmilnikom atmega8 in senzorjem SHT11 merim temperaturo in vlago v nekem prostoru. Podatke mi prikazuje na LCD displaju 16*2. Rad bi te podatke pošiljal preko brezžičnega modula in bi jih bral v hiši na računalniku. Razdalja je nkje 10m. Kateri modul mi priporočate?

Lp. David
Nazaj na vrh
zok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59
Aktiv.: 5.55
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:
Da ne odpiram ravno nove teme, bom vprašal kar tukaj. Ali obstajata modula TX/RX s katerima bi lahko brez kakršnihkoli večjih komplikacij (uporaba uC in podobno) napravil brezžično tipko? Torej na oddajniku sklenem tokokrog preko tipke in to posredujem na sprejemnik, ki potem sklene tokokrog eventuelno preko kakšnega tranzistorja? Gre za razdaljo cca 1m (od belance kolesa do lučke na čeladi), in je zaželjeno, da je vse skupaj miniaturno. Napajanje oddajnika bi bilo izvedeno z eno CR2032 baterijo ali mogoče celo s kakšnim mini Li-Po akumulatorčkom in mini USB polnilcem v ohišju tipke z oddajnikom.
teh modulov imas na ebayu kot smetja. PRIMER
Nazaj na vrh
Matej79
Član
Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 21:15
Aktiv.: 2.03

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zok je napisal/a:
Matej79 je napisal/a:
teh modulov imas na ebayu kot smetja. PRIMER

Mogoče bi bilo izvedljivo s kanibalizacijo enega od takšnih kompletov. Ampak! Moti me nekaj stvari. Napajanje oddajnika je 12V, moja želja je napajanje 1.5-5V (kot že omenjeno CR2032 ali mogoče 1S LiPo). Sprejemnik deluje kot stikalo. Ne pride v poštev. Delovati mora kot tipka. Dokler je tipka na oddajniku pritisnjena, bo na sprejemniku odprt krogotok. Ko tipko spustiš, se krogotok prekine. Gonilnik za svetilko na čeladi uporablja "momentary action" tipko za programiranje in uporabo. Seveda, kot sem že omenil mora biti oboje čim manjše. V mislih sem imel nekaj takšnega, vendar zaradi komunikacijskega protokola, takšna možnost odpade, saj brez uC ne gre.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 20, 2012 5:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matej79 je napisal/a:
... Dokler je tipka na oddajniku pritisnjena, bo na sprejemniku odprt krogotok. Ko tipko spustiš, se krogotok prekine ...

Tega ne razumem najbolje. Če je krogotok odprt, zakaj ga je potrebno prekinjati ?
Mogoče si mislil tako. Če pritisneš tipko, mora lučka na čeladi zasvetiti ?
To lahko narediš z moduli, ki sem jih omenil nekje na začetku te teme.
12V napajanje za oddajnik ni problem. Uporabiš baterijo tipa 23A. Dolga je približno 28 mm in ima premer 10 mm.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni