|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 6:19 pm Naslov sporočila: Sampli - zaklenjena tema (pojasnilo) |
|
|
Nekdo je v temi od samplov vprasal o stroskih spediterja pri uvozih preko kurirskih sluzb, a je tema ze zaklenjena - to je samo pojasnilo:
Za Maximove in Microchipove sample ne placate uvoznih dajatev (in spediterja), ker deklarirajo nerealno vrednost sampla. S tem so oni v carinskem prekrsku, prejemnik pa v bistvu ne, saj se samo zanasa na njihovo informacijo.
Pri TIju (in vecini drugih firm) posljejo po kuriski sluzbi (FedEx, DHL, UPS, itd.), s polno vrednostjo, a s pariteto "vse stroske krije posiljatelj" (povprasajte za fino anglesko kratico ko vas poklice deklina s spediterske sluzbe ). To pomeni, da vso tisto ogromno carino in stroske spediterja placa posiljatelj z racuna, ki ga ima odprtega pri doticni firmi. Posledicno to pomeni, da bo posiljatelj to nekajkrat pokril, ko pa bo ugotovil, da je ena "Slovenia" luknja brez dna (koliko narocil pride za vsak uvoz za $100+ stroskov potnine + dajatev + uvoza, ce odmislis vrednost komponent ?) in jo bo dal na blacklisto, potem pa kupuj "sample" kjer jih lahko
No, zdaj veste kako je s tem s stroskovne strani - veselo projektiranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Teme nisem zaklenil jaz a so me srbeli prsti. Potem sem raje pritisnil Ignore gumb
Glej Sokrat, nekdo ki napiše "...Jaz bi tudi rad naročil kakšen sample. Pa me zanima koliko ste vi lagali o tem kakšen projekt delate itd." Ne vem zakaj bo tale uporabnik rabil sample ? Za preprodajo? Zato da jih bo imel ?? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6734 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Temo sem zaklenil zaradi tegale:
mucek4 je napisal/a: |
Jaz bi tudi rad naročil kakšen sample. Pa me zanima koliko ste vi lagali o tem kakšen projekt delate itd... |
Verjamem, da je lahko to nepošteno do tistih, ki jim je namen vzorcev jasen. Zaradi takih "projektantov", ki z vzorci polnijo svoje predale po sistemu ... mogoče pa kdaj prav pride ... ali pa se hvalijo kako jim je uspelo, pa se verjetno formirajo blackliste o katerih govoriš. Sprašujem se, kaj bo z nekimi mikrokontrolerji počel nekdo, ki mu dela probleme že pravilna registracija na spletni strani proizvajalca (ja kar nekaj debate o takih primerih je že bilo na forumu).
Tudi sam občasno uporabim možnost naročila. Vedno pa takrat, ko vem čemu bom porabil določen kos. Do sedaj z naročili (razen v nekaj primerih, ko sem bil napoten na slovenske distributerje - tem pa se niti odgovoriti ne zdi vredno (z eno svetlo izjemo, ki se oglaša tudi na tem forumu)) še nisem imel posebnih težav. Nobenih laži o nekih visokoletečih projektih ni bilo potrebno, enostavno napisal sem zakaj pravzaprav stvari potrebujem.
Ja, doma mi leži par kalibriranih oscilatorjev (zaprosil sem za enega, poslani pa so bili trije) in nekaj integriranih vezij, kjer je bila minimalna količina višja od potrebne.
Mnenje o napisanem pa naj si ustvari vsak sam.
Lp, Frenki
Edit: Silvo kaže, da sem odgovor pisal tako dolgo, da si med tem že ti odgovoril (dnevnik, ...). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 7:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi poste v temi pravočasno videl, bi temo zaklenil jaz.
Sprijazniti se je treba s tem, da danes ni ničesar, kar bi lahko dobili zastonj. Vzorci, ki jih proizvajalci pošiljajo imajo določen namen. In sicer minimalno ta, da se z njimi nekaj naredi in potem ta izdelek tako ali drugače prikaže ostalim. To je neke vrste reklamiranje. Menim, da celo zelo pošteno reklamiranje, saj proizvajalec dopusti, da ga bodoči uporabniki reklamirajo sami, po lastnem prepričanju in izkušnjah.
Moralno nedopustno je, da taki vzorci služijo zbirateljstvu in hvali, koliko ima kdo tega po predalčkih. Prodaja takega materiala pa je celo kaznivo dejanje kraje. O tem koliko škode naredijo ljudje, ki "nič ne naredijo" za razvoj na tem področju, pa raje nebi govoril.
Prav in lepo je, da se izdelki s primerki, ki so dobljeni na tak način, objavijo v časopisih, na internetu ( home page, forumi,.. ) in/ali ostalih pismenih publikacijah. Na ta način bodo stroški proizvajalca vsaj delno vrnjeni skozi neke vrste reklamo. Sam se ob taki priložnosti vedno javno zahvalim za na ta način dobljene primerke.
Prav zaradi takega neprimernega odnosa, kot ga imajo nekateri do te problematike prihaja do tega, da vzorci niso več "free", še več, nekatere firme ( Xilinx naprimer) sploh ne distribuirajo vzorcev.
Na našem forumu imamo uporabnika silica, ki je zelo darežljiv z primerki čipov. To so pravzaprav vzorci in njihov namen je, da se z njimi tudi dejansko nekaj naredi in s tem popularizira uporabo določenega proizvoda. Lepo je, da se takemu darilu reče:hvala. Ni pa to dovolj. Naša moralna obveza je, da s tem vzorcem tudi nekaj naredimo in, da o uspehu ali neuspehu obvestimo tudi ostale. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 7:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
No... Sam se z elektroniko ukvarjam samo kot hobi in ne delam na projektih zato, da bom zaslužil. Tisti naslov projekta se pač potrudim in napišem tako, da je v povezavi s tistim, kar nameravam narediti, a malce olepšano (npr. če bom delal nekaj, kar bo zalivalo rože, napišem Home automation system...)... Prav tako velja za predvideno letno količino (<1000 ... ).
So pa pri meni dosegli svoj namen. Začel sem s PICi ter ostal sem pri PIC-ih (trenutno še). Če bi zdajle šel kaj delat, bi najprej po njih posegel. _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 9:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz nisem še nikjer naročil free samplov ... ker jih zaenkrat ne potrebujem. Če se lotim večjega projekta, bo projekt narejen tako, da bo uporabljeni material lažje dobavljiv in je že v naših trgovinah, ali pa ga je mogoče enostavno naročiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 10:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
Temo sem zaklenil zaradi tegale:
mucek4 je napisal/a: |
Jaz bi tudi rad naročil kakšen sample. Pa me zanima koliko ste vi lagali o tem kakšen projekt delate itd... |
Verjamem, da je lahko to nepošteno do tistih, ki jim je namen vzorcev jasen. Zaradi takih "projektantov", ki z vzorci polnijo svoje predale po sistemu ... mogoče pa kdaj prav pride ... ali pa se hvalijo kako jim je uspelo, pa se verjetno formirajo blackliste o katerih govoriš. Sprašujem se, kaj bo z nekimi mikrokontrolerji počel nekdo, ki mu dela probleme že pravilna registracija na spletni strani proizvajalca (ja kar nekaj debate o takih primerih je že bilo na forumu). |
Hej!
Kje sem napisal, da bom preprodajal tistih 5 PICkov ki bi jih dobil zastonj. Ljubiteljsko se pač ukvarjam in delam poizkuse, nikjer pa nisen napsal (pre)prodaje Pač sem se z besedo "zlažete" malo čudno izrazil.
V redu. V splošnem hvala za vzpodbudo. Si bom pač moral odtrgati od študentskega kosila in za svoj hobi kupiti tistih 5 čipkov. Zato sem vprašal kaj naj se "zlažem"?
In Silvo. Ne bom jih hranil v predalu, učil se bom na njih... Če mi bo sploh ratal.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.04 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 10:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vzorci so namenjeni prav temu. Da se naučiš delat z njimi. Ne vidim nobene potrebe da bi lagal. Če si pač omenil laganje, potem je torej vsakemu jasno, da se ne nameravaš z njimi kaj dlje časa ukvarjati.
Zelo je vprašljivo, kdaj si bil bolj iskren v prvem ali v tem postu zdajle ! _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 10:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za ucenje potrebujes samo en cipek. Oz. dva, ce enega skuris oz. nisi preprican, ce je se ziv, kar se pri testiranjih rado dogaja. No glej to je cena enega piva v gostilni, ki se mu bos pa ze nekako izognil. Vec skode bos naredil, ce (ni nujno, da zaradi tebe, ampak beri zgoraj) Slovenijo dajo na crno listo.
Jaz sample narocam, ce tega cipa ne dobim v trgovinah in se mu drugace ne morem izogniti. Zato pa so tudi sampli namenjeni _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Vzorci so namenjeni prav temu. Da se naučiš delat z njimi. Ne vidim nobene potrebe da bi lagal. Če si pač omenil laganje, potem je torej vsakemu jasno, da se ne nameravaš z njimi kaj dlje časa ukvarjati.
Zelo je vprašljivo, kdaj si bil bolj iskren v prvem ali v tem postu zdajle ! |
V mislih sem imel napisati "learning". Ampak nisem vedel če je to OK ali ne? Meni se je to zdelo nekako neprimerno in sem pač želel vprašati kaj vi napišete v to polje. Sem pa uporabil, kot sedaj vidim, zelo neprikladno besedo.
Oprostite.
SimonS je napisal/a: |
Za ucenje potrebujes samo en cipek. Oz. dva, ce enega skuris oz. nisi preprican, ce je se ziv, kar se pri testiranjih rado dogaja. No glej to je cena enega piva v gostilni, ki se mu bos pa ze nekako izognil. Vec skode bos naredil, ce (ni nujno, da zaradi tebe, ampak beri zgoraj) Slovenijo dajo na crno listo.
Jaz sample narocam, ce tega cipa ne dobim v trgovinah in se mu drugace ne morem izogniti. Zato pa so tudi sampli namenjeni |
Cena enaga piva v gostilni je mnogo manjša od cene enega PICka. Lahko pa naročiš največ 3 enakega tipa. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
sploh pa je pri naročanju samplov treba vnesti ime podjetja preko katerega naročaš sample,kar pomeni da to običajno ni namenjeno fizičnim osebam,ampak podjetjem ki razvijejo določen produkt in potem nabavijo večjo količino za masovno proizvodnjo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 11:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
http://www.s5tech.net/forum/techletter.php?p=%2Fssbrtx%2Fmerilnik+frekvence
Poslal sem vse tole na Atmel, napisal, da se gre za hobi in da bi rad namesto 8MHz kristala uporabil 10MHz TCXO. Dobil sem 2 vzorca ATMega8. V tistih časih v trgovinah niso niti slučajno vedeli kaj ATMega je.
Pri Atmelu so mi še prijazno pomagali narediti prehod z AT90S4433 ma ATmega8. SW je pisam v assemblerju.
Celotna stvar je bila objavljena tudi v Svetu elektronike.
Tako je moje videneje sodelovanja nas hobistov z proizvajalci. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Čet Jun 29, 2006 11:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Enkrat na dva meseca upam da ni prepogosto |
Umnik je napisal/a: |
Jaz pri Microchipu narocim mogoce enkrat na cetrt leta. |
Silvo je napisal/a: |
Naročil sem par kosov po moje najmanjših mikorokontrolerjev 10F206 v SOT23 ohišju. |
Highlag je napisal/a: |
Sam sem od TI vzorce ojačevalnika, ki jih omenjam v eni drugi temi dobil, v treh dneh |
egomez je napisal/a: |
Ta teden sem dobil vzorce od Microchipa, ki sem jih naročil pred 20 dnevi. |
mujo je napisal/a: |
Evo ravno danes sem dobil paket samplov z microchipa, katerega sem naročil pred nekje tednom. |
_ID_ je napisal/a: |
Sam sem si pred dobrim tednom naročil nekaj vzorcev, ki jih še čakam. |
trully1 je napisal/a: |
Jaz sample iz Microchipa vedno naročan preko faksa, ki ga pošlem direktno v Nemčijo. |
matjazkariz je napisal/a: |
Pred kratkim sem naročil neke vzorce pri TI in sem jih dobil preko Fedex-a v 4 dneh. |
aly je napisal/a: |
Pred enim tednom sem dobil sample od Dallasa (Maxim) in nisem dobil nič za plačat zraven. |
Zanimivo, koliko podjetij, ki se v Sloveniji ukvarjajo z mikrokontrolerji imamo kajne?
frenki je napisal/a: |
...ali pa se hvalijo kako jim je uspelo, pa se verjetno formirajo blackliste o katerih govoriš. |
Zaradi mojih 3 kosov bomo na črni listi?
VolkD je napisal/a: |
... Naša moralna obveza je, da s tem vzorcem tudi nekaj naredimo in, da o uspehu ali neuspehu obvestimo tudi ostale. |
O vseh mojih (ne)uspehih, ki jih sicer ni veliko, sem pa poročal. Moj uspeh je JDM programator, "night rider" efekt z ledicami in en neuspel projekt dimmerja, s katerim mi je uspel onesposobit procesor. Delam na novem in (žal) potrebujem PICka. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
silica Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01 Prispevkov: 360 Aktiv.: 1.52 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 9:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Naj se jaz dodam par besed okoli sempliranja.
Najprej bi se zahvalil za pohvale na racun Silice in mene kot clanu tega foruma.
Sam sem se pred davnimi leti pricel amatersko ukvarjati z elektroniko, nadaljeval
profesionalno ko razvojni inzenir, pred leti pa pristal v marketingu elektronskih
komponent. Sedaj imam tudi to cast in moc, da po lastni presoji delim in narocam
razne vzorce razlicnih proizvajalcev iz nasega programa.
V prvi meri so vzorci namenjeni potencialnim kupcem za izdelavo prototipov
in vcasih tudi testne serije. Poleg tega se lahko vzorci uporabljajo tudi za
promocijo proizvajalca oziroma dolocenega segmenta produktov.
Vzdrzevanja sample programa je za vsakega proizvajalca izredno drago, ne zardi
vrednosti poslanih komponent, ampak zaradi stroskov posiljanja (ki so ponavadi
10 in veckrat drazji od vrednosti chipa) ter logistike. Prakticno je to zastonj
maloprodaja po posti, vecinoma hitri posti.
Zaradi tega vedno vec proizvajalcev prehaja na bolj konzervativno sempliranje,
s kontrolo lokalnih distributerjev. Ti naceloma poznajo domaci trg in skozi sample
program tudi dobijo t.i. leads (sledi do vecjih potencialnih projektov).
Sam zagovarjam kontrolo sempliranja preko distributerjev, saj mi to pomaga
pri mojem vsakdanjem delu, vendar se nisem (upam da ne, naj me kdo
popravi) do sedaj nikogar zavrnil, ce mi je povprasal po vzorcih tudi za domaco
uporabo, ce le je to bilo mogoce, in ce sem dobil obcutek da bo iz tega res nekaj
nastalo. Celo nasprotno, za Philipsovimi ARMi in LPC900 lahko delam celo
promocijo kot odgovor Microchipu in Atmelu v amaterskih krogih. V profesionalnih
projektih ta dva niti nista toliko prisotna, vsaj v Sloveniji ne. So pa proizvajalci,
ki nimajo sample programa, Xilinx naprimer, vendar se tudi tukaj da kaj zmenit,
ce potrebujes kaksen kos za izdelavo diplomske ali seminarja.
Dodal bi se par besd Sokratu na zacetku. TI podaja na fakturah pravo vrednost.
Carina pregleduje posiljke poslane izven EU. Takoj ko je taksna posiljka izven
EU malo vecje vrednosti (ceprav zastonj) pade pod kontrolo. Kontrola (spediterju)
je strosek, ki se avtomatsko zaracuna posiljatelju (4Ksit). Ce se ugotovi da je
vrednost vecja (okoli 21KSIT) pa mora carina to prijaviti davcni. Vsako darilo
(darilo je misljeno kot dajanje predmetov brez proti placila) , v vrednosti nekaj
vec kot 21KSIT, pa mora prejemnik (ali pa odgovorna oseba, carinik) prijaviti
davcni upravi. Zato so z Brnika sprasevali tudi za osebno davcno stevilko.
Lahko se sgodi da bos moral vrednost TI posiljke vnesti v davcno napoved .
Toliko zaenkrat.
LP Tomaz _________________ Za www.quectel.com |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Jun 30, 2006 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tomaz, hvala za (se) dodatno pojasnilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni