www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nova Ni-MH AlwaysReady
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 5:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kobranka je napisal/a:
@Azrael, ko omenjaš te baterije pa poglej za PowerGenix in podobnimi NiZn baterijami. Te baterije so prav za nalašč narejene za v flash bliskavico in jim ne zmanka sape kar tako.

In kolikšen je tokovni sunek pri uporabi fleša, v primerjavi s kapaciteto celic?
10C mogoče?
Ni-Mh celice, ki ne omogočajo vsaj 50-80C tokovnega sunka, so zame povsem neuporabne. Da bo bolj jasno, celice kapacitete 2 Ah, morajo brez težav zdržati 100 - 160 A sunke, trajni tok pa vsaj 70-80 A. Seveda je baterija pri taki obremenitvi zelo hitro prazna, pa še intenzivno hlajena mora biti. Običajno jo tako opbremenim za 10 - 20 sekund, zagon (tokovna špica) pa traja kakšno sekundo ali dve.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NiZn, so prav temu namensko zdizajnirane, se pravi imajo nizko notranjo uporanost, imajo malenkost višjo napetost, posledično pa manjšo kapaciteto(nekje se mora varirat).

No v svoji temi sem spraševal po baterijah in iz kitajske se da dobiti li-po baterije v velikosti AA in AAA vendar tu nastopita dve težavi. Te polnilne baterije so vredu dokler se ne znajdeš pred dejstvom da za napajanje zadostuje en člen namesto dveh se pravi nova alkalna baterija ima po členu recimo 1,6 volta in rabiš dve, da skupaj znese 3,2 volta. Ena polna celica li-po naj bi imela nekje 3,6-3,7 volta odvisno kaj trofiš.

En problem je kje nabaviti mostičke velikosti AA in AAA oz. pod kakšnim imenom se jih najde v tuini, da narediš povezavo na praznem delu ležišča za baterijo.

Drugo pa je, recimo da je naprava nominirana za delovanje na 4,5 volta torej pridejo po tije členi od 1,6 volta(skupno 4,8) takrat pa mi ne pride več v poštev li-po člen, ker bi bila naprava podhranjena s še enim dodanim členom bi jo pa skuril. V tem primeru mi ne preostane drugega kor da posežem ravno po NiZn baterijah.
Nazaj na vrh
Pyr0Beast
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11
Aktiv.: 24.00

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 2:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakor sem jaz gledal je bila kritična meja na 2xAA napajalcu 5.5V
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(maj '12) po enem letu sta akumulatorja na sliki popolnoma zgubila kapacitivnost. To pomeni, da sedaj prenosni telefon z dvema 550mAh deluje vsaj 2 dni, s tema dvema 970 ali 1000mAh pa še enega klica ne zdrži, tudi če ju polnim z zunanjim polnilcem.
GP bi naj bila priznana firma, zato sem kupil ta dva akuja. Ima še kdo slabe izkušnje z GP, ali sem slučajno naletel na škart ?

DSC00314.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  527.32 KB
 Pogledana:  0 krat

DSC00314.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam tudi jaz nekaj podobnega šrota doma od GPjk. Nevem, če so dale 20 ciklov skozenj, ampak zame so falamensko slabe. Kapaciteta jim tako varira, da tudi res ni, ene se takoj po dveh tednih spraznejo na nulo. Mislim, da jih je dokaj vredu le slaba polovica od 12tih členov.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 15, 2012 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se je enako zgodilo z GP baterijami, ki jih dolgo nisem uporabljal (napolnil in v predal za eno leto ali dve). Ko jih napolnim, so čez dva dni prazne.
Ta stara serija 750 mAh pa še vedno dela kot da bi bile nove.

tele99
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 11 Okt 2012 21:26
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 13, 2012 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy Tudi jez imam dokaj slabe izkušnje z GP baterijami tipa kot so bile na sliki.Njihova stopnja samoizpraznitve je bila absolutno pevelika ,saj se fotoaparat po dveh tednih neuporabe ni niti prižgal več!

Imam pa vprašanje na katerega vem ,da je težko odgovoriti, vsaj po mojih izkušnjah, vendar pa če, ima kdo kakšno dobro idejo bi bilo super!
Vprašanje:Kako stestirati baterije ne samo na kapaciteto (zato imam računalniško krmiljen polnilec) ampak tudi na tokovne špice ,ki jo prenese ,saj se je izkazalo ,da se tudi dobre baterije (vsaj po polnilcu) zelo slabo vedejo, naprimer v aku vrtalniku.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 9:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede GP akujev- ko sem jih pred leti nabavil nekaj kompletov za fotoaparat (2100, 2300, 1800), so mi držale, da je joj! Vse brez napake, vedno za akcijo....
Pa sem pred malo manj časa nazaj kupil 2700, ki pa so bile v nekaj ciklih pokvarjene (dve od štirih) in so mi zamenjali za nove, ki pa so bile tudi zelo slabe po nekaj ciklih.
Izgleda, da se je kvaliteta z leti poslabšala pri GP.
P.s. Imam pa njihov polnilec PowerBank SMART2 že vsa ta leta, nanj polnim tudi enelopke in dela super.
Pri nakupu novih akujev sploh ni kake filozofije- kupiš eneloop in potem samo fotkaš, kadar rabiš. Vedno bo delalo, kapaciteta je zadovoljiva, cena ni pretirana.

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 1:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smart 2 je slab polnilec, če mene vprašaš. Polnilni tok je prevelik, posledično se accuji pregrejejo in polnjenje se konča, še preden je accu poln. Poleg tega tako visoka temperatura dan na dan ni ravno v prid accuju. Jaz imam počasnejši polnilec. Imam tudi smart2, pa mi dostikrat javi napako (ledica utripa) pri popolnoma dobrem accuju.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem a mnenja, da večji polnilni tok malo zbudi akuje in potem dajo od sebe več. Seveda ne prevelik tok.
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.78
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 2:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Definitivno. Samo ne vsakič. Občasno je dobro napolnit z velikim tokom, nikakor pa ne vedno. Kot rečeno, accuji se v smartu preveč segrejejo. Temperatura preko 40 stopinj je smrt zanje.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 14, 2012 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na hitro povedano je tako: če akuje polnimo z večjim tokom, bodo tudi pripravljeni zagotavljati večji tok pri obremenitvi, a na račun življenske dobe in povečanega samopraznjenja.

Lp, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni