|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 02, 2006 12:11 am Naslov sporočila: Backup particije ali diska |
|
|
Zivjo,
pred nekaj dnevi sem nanovo instaliral WindowsXP ter nekaj malega must-have-ware (torej Acrobat Reader, IZarc za zipanje, CDburnerXP, VMWare, Firefox in Thunderbird...) in gonilnike za graficno, zvocno, mrezno.. Skratka zapravil sem eno popoldne za ponastavljanje sistema po moji meri.
Sedaj pa bi rad naredil 'snapshot' trenutnega stanja sistema. VMware ima istoimensko funkcijo ze vgrajeno. Poznam sicer nekaj komercialnih programov npr Norton Ghost in Acronis True Image. Iscem pa nekaj brezplacnega za isto opravilo.
Nasel sem sicer g4u (ghost for unix) in z njim uspesno naredil image sistemske particije (z ukazom uploadpart), vendar me malo skrbi kaj bi se zgodilo, ce bi naredil image restore na particijo drugacnih dimenzij oziroma na kak drug disk, ker ne vem kako je z boot recordom. Ce kdo ve bi prosil za mnenje, sicer bom pa itak zvedel ob naslednji priliki za ponovno namestitev WindowsXP.
Kaj pa ostali uporabljate?
Marko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Ned Jul 02, 2006 4:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam Powerquest Drive Image 7.0 za izdelavo image-a. Za reševanje podatkov iz sesutega sistema pa priporočam Knoppix.
Lp _________________ slemi.info - en
slemi.si - slo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Ned Jul 02, 2006 9:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš okna XP imaš v le ta okna vgrajen Backup. Deluje prav lepo in preverjeno. Če narediš full system backup lahko system restore narediš z windows CD-jem in ponvadi DVD-jem, ki vsebuje podatke. Če delaš ročno za backup potrebuješ "System state" in sistemski disk. Sicer ni brezplačen program, vendar je vštet v ceno oken. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 03, 2006 8:42 am Naslov sporočila: Re: Backup particije ali diska |
|
|
sundancer je napisal/a: |
...must-have-ware (torej Acrobat Reader, IZarc za zipanje, CDburnerXP, VMWare, Firefox in Thunderbird...) in gonilnike za graficno, zvocno, mrezno... |
Take uporabne zgoraj omenjene softwere je najbolje zbrati in zapisati na CD, ki je vedno pri roki. Ko sistem krepne, zgine tudi backup particija. Če človek nima kopije sistema na drugem fizičnem disku, ali na DLT ali podobni tračni enoti restore traja predolgo. Poleg tega restore vrne nazaj software, ki je lahko poškodovan (od okvare, virusov, ...).
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4225 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Pon Jul 03, 2006 10:03 am Naslov sporočila: re |
|
|
no jaz imam dva diska po 80Gb/8Mb
prvi :
20gb: XP - samo XP
20gb: Instalacija -vsi programi , sistem , updajti ...
20gb: Elektro -samo elektro
20gb: Files - vse ostale acad, ofice ,tis, acrobat ..
drugi:
20gb:Temporary (začasno pisanje , nero, alcohol, rar, filmi, datoteke za pisanje in brisanje)
20gb:Ghost ( backupi )
20gb:Home ( moji dokumenti)
20gb:Multimedia (igre, filmi, slike....,MP3..)
Nekako sem prišel do tega da mi particije z 20Gb najbolj odgovarjajo , defragmentacija , skeniranje , poraba:
uporabljam ghost od symanteca , mika me ppa da bi poskusil ker imam GIGABYTE MB pride že v BIOSU - expres recovery samo ta ni združljiva s Ghostom
pa je še nisem uporabil
( nažalost pravkar ker sem zaradi miši na USB moral sformatirat C: )
drugače pa tak restore traja par minut (2Gb - RAM ) _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sundancer Član

Pridružen-a: Ned 08 Avg 2004 22:30 Prispevkov: 374 Aktiv.: 1.57 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Jul 03, 2006 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zapekel g4u (ghost for unix) na CDRW (nekaj malega zasede) in bootal. Pozene se NetBSD a naj to nikogar ne prestrasi, ker je vsega skupaj le nekaj ukazov s prilozenim helpom. Naredil sem image sistemske particije (wd0d) in jo preko f*p nalozil na domaci streznik. Trajalo je slabo uro, ker mi g4u ni zaznal mrezne na plati in sem moral v PC montirati realtekovo za jurja in pol.. je pa image preko FTPja letel na drugo masino kot sem ze omenil.
Particija je velika 45Gb, zasedenih je 4.3Gb, image pa je velik 1.7Gb (gzip kompresija).
Glede virusov me ne skrbi, ker danes vecinoma dobis neumne trojance, ki posiljajo razne cookie, gesla, pritiske tipk in ostale podrobnosti v Internet. Te zadeve me pa ne skrbijo, saj razno programsko navlako poganjam na vmware, pa tudi kot sistemc mi gre geekanje po svojem FreeBSD routerju do te mere dobro, da trznem takoj ko opazim cudne pakete na mrezi. Se mi je zgodilo da sem znotraj vmware staknil neko neumnost, ki je zacela posiljati spam. Sem imel v 5 minutah stvar izolirano, ker sem opazil da mi je net zacel pocasi delovat (jasno, zabilo mi je upload) pa tudi moj NetFlow analyzer na routerju me je opozoril na anomalijo na mrezi.
Tako da.. antivirusnih programov ne uporabljam.
lp, Marko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni