www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Carina - ali me odirajo
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Beer
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Mar 2007 20:34
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:02 pm    Naslov sporočila:  Carina - ali me odirajo Odgovori s citatom

Zdravo.

No takole je na stvari.

Naročim ene AC regulatorje (4 kose) po skupni ceni $30. Po 45 dneh pride zadeva na carino in domov dobim pošto, da moram dostaviti podatke o plačilu in o spletni strani (ebay) kjer sem zadevo nabavil.
Zahtevano pošljem preko maila takoj naslednji dan.

Čez 2 dni dobim obvestilo o pošiljki na katerem piše, da moram doplačati 10,60€.

Grem na pošto, vprašam zakaj je toliko in dobim odgovor:
- Opravljen je bil carinski postopek.
Na listku, nalepljenem na paketu (vrečka z mehurčki povita s selotejpom) pa so navedene 3 postavke (kaj točno si nisem zapomnil, slikati mi pa niso pustili)
1. postavka ...... 1,4 €
2. postavka .......4,6 €
3. postavka ....... 2,8 €

Cifre niso nujno prave.

No in potem me oderejo še za 0.96 na pošti in skupni znesek je bil 10,60€

To se mi je zdelo precej veliko, zato pošte nisem prevzel.

Ali mi lahko kdo kaj svetuje / obrazloži. Kako in zakaj so mi naračunali 30% vrednosti blaga.

PS: V 3-mesech sem prejel 2 takšna paketa (popolnoma enaka, vsebina in od istega dilerja). Pri prvi pošiljki, ni bilo problemov, pa tudi poštnine mi niso računali.

Hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.91
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so ti izračunali vrednost blaga preko 22€, potem zaračunajo še 20% plus stroške cca. 5-6 €. Na hitro izračunano, bi bil tvoj znesek ravno toliko! Tukaj jaz ne vidim nobene nepravilnosti.
SiByte
Član
Član

Pridružen-a: Pet 18 Mar 2011 17:01
Aktiv.: 1.80
Kraj: Sv. Trojica v Slov. g.

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tistih 5-6€ so stroški obveščanja (pismo ki si ga dobil po pošti in obdelava pošiljke), žal imaš samo možnost da plačaš ali pa bodo vrnili.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
me2d
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Sep 2009 11:10
Aktiv.: 1.52

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Plačaj. Pa vesel bodi, da ti je nekaj pošiljk šlo skozi brez vsakih pristojbin.
Nazaj na vrh
majstr2
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Sep 2012 0:12
Aktiv.: 0.26
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 3:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Več se boš sekiral - samo slabše bo.

Plačaj zadevo, drugače bodo poslali nazaj in ti mimogrede zaračunali še kakšen ekstra strošek.

Carini se izdelke+poštnina
Nazaj na vrh
igor_k
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44
Aktiv.: 4.26
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

1. carina
2. DDV
3. stroški uvoznega postopka

Pošta pa si vzame 1€, da denar pošlje carini.

Vse v mejah normale.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 4:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da bodo po novem od tega kar se da hoteli služiti, da se nakup izven EU ne bo več izplačal. Na tak način bodo zavarovali domače uvoznike, ki se jim te dajatve pri večjih količinah ne poznajo.
Beer
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Mar 2007 20:34
Aktiv.: 0.14

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo preverjam, ker se mi je zdelo veliko.

Hvala za odgovore.
Nazaj na vrh
gregoral
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ElGrigon
Mislim da se motiš pri razmišljanju da želijo zavarovati domače uvoznike.
Carino in Pošto le ti prav malo brigajo.

Carina je načeloma (v odstotkih) enaka ne glede na to kdo uvaža blago.

Obojim je pomembno le to koliko bodo pobrali vsak mesec.
Temu se bolj ali manj prilagajajo cene njihovih storitev, ki jih v praksi ne moreš zavrnit, saj so edini ki ti postopek lahko izpeljejo.
Če njihov račun zavrneš pa gre pošljka nazaj in imaš še večje stroške ali pa dalj traja.

No končni efekt je pa podoben temu kar praviš ja, čimveč pobrat od vseh ki uvažajo tako ali drugače.

Kdo je kaj na boljšem?
Če uvažaš zelo male pakete je velika verjetnost da pride skozi brez vseh stroškov.
Če pa se carini, so tisti ki uvažajo večje pakete na boljšem, ker imajo fiksne stroške enake kot tisti ki imajo male pakete.

Lp, Gregor
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno te dni sem prejel podobno pošiljko - male switcherje. 10 kosov po skupni ceni cca 16 evrov. Sem dobil obvestilo od carine, ko sem poslal kaj je, nisem plačal nič. Sreči je bilo pod magično mejo 20... Dancing
Torej - drugič raje 2x po dva naročit - seveda če se splača zaradi poštnine. Problem je samo ker moraš drugič naročiti potem, ko že dobiš obvestilo da je pošiljka poslana, sicer ti bodo kljub vsemu dali v en paket...no, se pa seveda tudi zgodi da 20 v-meter modulov dobiš kot "razsuti tovor"....mi je poštar enega po enega nosil cel teden Brick wall d'oh! pa je bilo naročeno naenkrat od istega prodajalca.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.70
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To kar pravi protoncek je res, pa vendar, zadnjič sem naročil 30 LCDjev, kar je naneslo cca. 60€. Naročil sem po deset kosov v razmaku dveh dni.
Pride iz carine pošta, da moram poslat račun. Vidim teža paketa 0.8kg. Malo mi je bilo čudno, da 10 LCDjev toliko tehta.
Jim vseeno pošljem račun za prvih 10 LCDjev in čez nekaj dni dobim domov paket, pogledam noter in glej ga zlomka 30 LCDjev.

Tudi o številu ne komplicirajo, samo da je račun. Dvakrat se mi je to zgodilo, kar pomeni, da se tako da... Razz

Ima še kdo take izkušnje?

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.75
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, recimo ko semjaz nabavil SMD škatlo sem jo dobil direktno na dom. Kolega je nabavil ENAKO škatlo, je dobil obvestilo in plačal carino...
TO je kakor se mu dvigne tistemu na carini. Če zjutraj ni dobil, pač =be stranke.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.86
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2012 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregoral je napisal/a:
@ElGrigon
Mislim da se motiš pri razmišljanju da želijo zavarovati domače uvoznike.
Carino in Pošto le ti prav malo brigajo.

Lp, Gregor

Imaš prav. Brigajo pa jih tisti, ki pišejo zakone in tisti, ki dajejo predloge -> gospodarstvo, katero je v končni fazi na izgubi, če ne gre preko domačega distributerja.

Tonny
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Dec 2009 11:57
Aktiv.: 1.53
Kraj: Vrhnika - MS

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 9:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej opravičilo za smetenje teme o kitajskih spletnih trgovinah.

Predvsem zato, ker se je v odgovorih pojavilo nekaj napačnih informacij o načinu obračuna, bom pojasnil, zakaj je bil mojemu paketu dodeljen DDV.

Tečaj, katerega uporabljajo za izračun vrednosti pošiljke, NI referenčni tečaj Banke Slovenije 1. v mesecu za cel mesec, ampak referenčni tečaj banke Slovenije/ECB, ki ga kot referenčnega namensko za določanje carinske vrednosti blaga določijo sredi prejšnjega meseca (od cca. 15. - 25. v mesecu).

Ta tečaj je za vsak mesec posebej dostopen na straneh Carinske uprave:
http://www.carina.gov.si/si/carina/carinska_vrednost/tecajne_liste/

Imel sem veliko (12€ vredno) smolo, da so za referenčnega vzeli ravno tečaj dne 18.9. - to je zadnji dan, ko je bila vrednost $ proti € še solidna (že naslednji dan je padla za 1,4%). S tem je vrednost mojega paketka dosegla 22,18€.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 21, 2013 1:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

meja za davek 22% je 22 Eur
meja za carino pri elektorniki je 125 Eur
Do 22 Eur ni nic. Davek in carino se placa tudi za free sample ce je njihova skupna vrednost presega to mejo.(pri texas instruments napisejo tisto za, ki je na strani za 1kom ce vzames 1000kosov)

Ce je stvar dovolj majhna/lahka oz. zgleda dovolj plasticno dajo kar naprej. Ce zgleda pa, da je prevec kvalitetno ali prevelika kolicina za 22Eur pa zahtevajo racun.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni