www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Senzor za merjenje nivoja vina v sodu?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zračni mehurček pred manometrom se bo raztopil.
Če ni potrebno daljinsko odčitavanje, je najbolj preprosta plastična prozorna cev, privita na dno soda, na zunanji strani. Da ne bi vrtal v sod, bi lahko uporabil T člen med pipo in sodom. Odčitavanje je natančno na desetinko milimetra.

Jur

vin.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.33 KB
 Pogledana:  6888 krat

vin.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nostromo
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Dec 2005 18:19
Aktiv.: 1.06
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 11:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri meni deluje naslednja "preprosta" rešitev:
v cevki imam reed stikala vezana na F628, le-ta pa proži plovec z magnetom......v plovcu je magnet zaščiten, plovec je higienski (vino OK), stikala so zaščitena, resolucija pa je odvisna od "gostote" oz. razporeditve stikal........najbolše pa je=cena!!:jurja za reed-e (1=cca150sit)... Very Happy

Ceneje in enostavneje ne gre........... Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 11:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je to!
Mislim, da je nostromova resitev najbolj enostavna in ucinkovita.
Ce pa bi zelel res natanceno odcitovanje, pa bi mogoce uporabil plovec, ki je priterjen na multiturn potenciometer (z vrvico, in kontra vzmetjo, da s padcem kolicine vrti os potenciometra) in potem bi enostavno z A/D pretvornikom meril gladino.

egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:

- Ne vidim, zakaj se nebi dalo meriti kapacitivnosti v sodu. Na vrhu montiraš neko ploščo in meriš spremembe kapacitivnosti. S spreminjajnem nivoja se bo spreminjala tudi kapacitivnost med to ploščo in okoljem.

Se strinjam da bi se dalo. Kar me tukaj moti je to, da bi na tak način delalo samo za rostfrei cisterne. Seveda bi lahko za lesene sode naredil dve izolirani elektorodi, ki bi jih dal v vino. Vprašanje tukaj tudi je, katero metodo uporabit, za merjenje kapacitivnosti. Lahko bi z mikrokontrolerejm meril čas, ki je potreben, da se elekrodi nabijeta na določeno napetost in iz tega izračunal kapacitivnost. Kar me pri takem senzorju skrbi je fizična izdelava, saj bi moral za vsak sod različen sod narediti različno dolge elektrode. Pa še vinski kamen bi se nabiral gor, kar bi sigurno vplivalo na spremembo kapacitivnosti. Če bi v taki meri, da bi to motilo, pa bi bilo treba poizkusiti. Če se je kdo že ukvarjal s podobnim merjenjem kapacitivnosti, pa bi kakšen načrt vseeno prišel prav, če si bom mogoče vzel čas za poskusiti.

reber je napisal/a:
Mislim, da usedlin pri vinu ni toliko, da bi vplivale na meritev, sicer pa ni potrebno, da bi bile elektrode do dna.

Usedlinin se ne bojim, saj ne bi dal senzorja do dna in bi bilo rešeno. Problem pa je nabiranje vinskega kamna.

Sokrat je napisal/a:
Kaj pa tokovna zanka (krat zeljena "resolucija", vino kot prevodnik med kontaktoma) ali tlacni senzor ? Freescale izdeluje avtomobilske tlacne senzorje z nastavkom za cev, posljejo tudi sample, obmocje delovanja se mi zdi primerno ravno za sod (kjer sploh ne presezes 1.5G).

To s tlačnim senzorjem se mi precej dopade, saj bi lahko imel iste za vse tipe sodov, pa še manjen je. Vprešanje tukaj pa je, če bodo ti senzorji zdržali kislino v vinu. To da obstajajo vzorci je super. Vseeno pa bom pogledal ceno, saj vzorcev lahko vzamem le nekaj.

MarE69 je napisal/a:
Med pipo in sod daj "T" kos in gor senzor tlaka. Težava je samo kislina, predvsem mravljinčna, saj ta razžira vse živo. Primeren senzor brez elektronike (to boš delal sam, kot predvidevam) poišči pri švicarjih. Umerjanje je enostavno, saj je senzor temperaturno kompenziran. Tlak pa pomeriš pri polnem seodu in ofset pri praznem.

S temi senzorji je verjetno strah pred kislino odveč. Sem pogledal na njihovo stran. Kako je z naročanjem pri njih. Vzorcev na strani ne ponujajo. Se da kaj dobit, če jih prosim? Verjetno pa cena samih senzorjev ni ravno poceni.

reber je napisal/a:

Zakaj zakomplicirati nekaj, kar ni komplicirano? mislim, da se išče poceni in preprosta rešitev, verjetno pa se dopušča nekaj % pogrešek.

Vsekor se išče dokaj poceni in preprosta rešitev, sicer bi nabavil že industrijsko narejene senzorje za take namene, ki pa niso ravno poceni. Rešitev pa naj bi bila preprosta predvsem v tem smislu, da bi bila čim bolj prilagodljiva za različne oblike in velikosti posode, pa da ne bi bilo treba veliko mehanskih delov uporabljat.

lucca brassi je napisal/a:
kolikor jaz hodim po vipavskih kleteh sem skoraj za vsak kovinski sod uganil višino vina ( malo zarad kondenza ) malo pa zaradi glasu pri odboju. Je pa res da ne funkcionira pri hrastovem sodu.
Moje mnenje manj ko je elektronike okoli soda bolje je vino. Sicer pa se za tako rabi ping od aktivnega RF ( kapacitivni ) senzor ali UZ senzorja , ampak to se rabi za hram ne za 100lsod Exclamation Wink

Se strinjam, da se da s trkanjem ugotoviti, kliko je vina v sodu. Pri hrastovem sodu deluje trkanje ravno tako. No, gledanje kondenza pri njem pa ne gre. Sicer pa se da tudi v sod pogledat, če smo že pri tem. Vendar jaz sem mislil tu predvsem na daljinsko merjenje nivoja.

jur je napisal/a:
Zračni mehurček pred manometrom se bo raztopil.
Če ni potrebno daljinsko odčitavanje, je najbolj preprosta plastična prozorna cev, privita na dno soda, na zunanji strani. Da ne bi vrtal v sod, bi lahko uporabil T člen med pipo in sodom. Odčitavanje je natančno na desetinko milimetra.

Ravno za daljinsko odčitavanje gre tukaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nostromo je napisal/a:
pri meni deluje naslednja "preprosta" rešitev:
v cevki imam reed stikala vezana na F628, le-ta pa proži plovec z magnetom......v plovcu je magnet zaščiten, plovec je higienski (vino OK), stikala so zaščitena, resolucija pa je odvisna od "gostote" oz. razporeditve stikal........najbolše pa je=cena!!:jurja za reed-e (1=cca150sit)... Very Happy

Ceneje in enostavneje ne gre........... Wink

Zanimivo, na to pa nisem pomislil. Kaj cevko si dal plastično? Kakšno pa si vzel?
Kaj plovec si dal kar plutovinasti, vanj pa vgradil magnet?

Kar me pri tem načinu moti pa je, da bi za različne sode moral delati različno dolge cevke.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70822.30

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 1:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Proteus
Član
Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03
Aktiv.: 8.20

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 3:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ostane ti še merjenje teže soda Smile
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
- Z virom svetlobe in z letvico fotoobčutljivih elementov se da izmeriti razdaljo do površine tekočine. Če je vir usmerjen pod nekim kotom proti površini, potem se bo odbiti žarek na pokrovu pojavil na različnih mestih, glede na razdaljo do površine tekočine.

Tele moje ideje ni nihče komentiral ?
Oglasil sem se zato, ker sem sam naredil nekaj podobnega, le da imam 32 led diod in en sam fotoelement. Diode prižigam zaporedoma z mikrokontrolerjem in spotoma kontroliram pri kateri dobim najboljši odboj. Deluje v vseh sodih. Z spremembo kota pod katerim svetijo diode pa se da narediti merjenje različnih globin.

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 4:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vino ima na kovino neverjetno koroziven efekt. Sem videl elektroniko, ki so jo polili z vinom (iz dolenjske) in jo niso obrisali. Vezice na tiskanini (baker) je prežrlo skoz in skoz. Kar ni bilo požrto je bilo pozelenelo. Plošče so bile v ohišju vgrajene vertikalno, tako da je večina vina stekla proti tlom, pa je vseeno naredilo veliko škode. prve okvare so se pojavile čez teden ali več. To pomeni, da pridejo v poštev le nerjaveče elektrode (rostfrei jeklo). Če bo skozi njih tekla elektrika, jih bo vsseno nažrlo. Brez da bi zarjavele, se bodo začele krajšati in tanjšati.

Jur
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@MarE69, se to ne bi dalo naredit tudi s tistim medicinskim senzorjem iz vaše firme, ki ima membrano zaščiteno z želatino? Think
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:

Ce pa bi zelel res natanceno odcitovanje, pa bi mogoce uporabil plovec, ki je priterjen na multiturn potenciometer (z vrvico, in kontra vzmetjo, da s padcem kolicine vrti os potenciometra) in potem bi enostavno z A/D pretvornikom meril gladino.

Iz električnega vidika bi bila ta varianta zelo preprosta in kar natančna. Mehanski del pa me tu malo manj veseli. Narediti plovec in ga obesit na vrvico ni problem. Malo večji problem je potenciometer z dovolj obrati. Če bi odvijal kar iz 5mm osi potenciometra, bi rabil kakih 100 obratov. Kolikor se spomnim, imajo multiturn potenciometri okrog 10-15obratov. No, mogoče obstajajo tudi taki s 100, vendar jih sedaj na hitro nisem dobil v naših trgovinah. Sicer bi lahko os nekako odebelil in potem ne bi ravil več toliko ovojev, vendar bi bilo vse skupaj potem kar veliko. Pa še vzmeti si ne zamislim, da se bi lahko 100 zasukala brez problema. Mogoče se bi dalo tudi brez vzmeti. Mogoče pa se tako konsturkcijo dobi ža narejeno?
Seveda se bi dalo namesto potenciometra uporabit kakšen enkoder. Npr, predelan koračni motor, sistem iz starih mišk...

@Mare:
Ta zamisel z manometrom pa je res enostavna za izvedbo. Za izdelavo bi potreboval le nekaj minut. Kot mehanska ideja se mi zdi zelo v redu in poceni. Problem je le v tem da bom naredil elektronsko varianto:)

Če bi pa nabavil T člene, pa bi bila jurova rešitev z manometrom še robustnejša, saj ne bi mogel balonček počiti.

@VolkD: Ta rešitev z diodami je precej zanimiva. Nekako je nisem prej pokomenitral, ker sem pozabil. Enkrat sem poskušal podobno stvar z lasesrko diodo. Svetil sem ob steklo pod kotom. Nazaj sem dobil lepo piko, tako da na ta način se bi dalo zelo lepo izvesti merjenje globine. Je pa res, da bi moral svak izdelan senzor umeriti posebej tako, da bi svetila dioda točno pod željenim kotom.
Kakšne diode pa si uporabljal pri tvoji izvedbi, da si dobil dokaj točkast odboj?

Uf, veliko zanimivih idej je nastalo v tej temi. Za vse preizkusiti pa ne bo časa. Katero bom izbral še ne vem. Najlažje se mi zdi varianta s tlačnim senzorjem. Zanj naredim eno elektroniko ga potopim na dno sodo (malo nad dno, da ne bo usedlin) in je strar rešena. Predvsem mi dopade, ker bi bilo tako univerzalno za vse vrste sodov. Pri ostahil variantah pa je treba vsaj nekaj spreminjati za različne sode. Bom povprašal švicarje, če so pripravljeni odstopiti kakšen vzorec.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 5:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne tlaci senzorja po nepotrebnem neposredno v sod, ampak uporabi vmesni medij, ki bo senzor izoliral od vina. Mare je predlagal eno moznost, za katero mislim, da ne bi zdrzala prav dolgo (guma razpade), sam bi uporabil kar primerno cev z vmesnim "zamaskom" (kot hidravlicni cilinder, le da te sploh ne zanima gibanje "zamaska" gor in dol, ampak tlak tekocine na drugi strani - npr. vode, ki senzorju ne bo skodovala, ali cesa podobnega).

Manj kot bo vina v sodu, manjsi bo tlak na "zamasek" in nizji bo tlak v zaprti komori na drugi strani, v kateri bo senzor. Izvedes lahko cisto preprosto izven soda tako, kot je zgoraj skiciral jur.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 10, 2006 8:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz nisem imel laserskih diod, ampak diode z relativno ozkim kotom. Najprej sem to smatral kot oviro, kasneje pa se je izkazalo za prednost. Napetost iz fotoelementa sem peljal na A/D pretvornik. Ko sem prižigal zaporedno vse diode sem dobil za vsako posamezno diodo odčitek, pri diodah, ki so samo delno osvetlile fotoelement je bila vrednost manjša, kot pri tistih, kjer je bil fotoelement bliže fokusa. Na ta način sem lahko izračunal tudi vmesne vrednosti. In to precej natančno. Stvar ima še eno prednost pred laserskimi diodami. Ni tako občutljiva na valovanje površine.
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 11, 2006 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@egomez
No saj ne rabis ravno vzmeti. Na eni strani obtezen plovec (ki se vedno plava), ki je ovit okoli osi (ja malo vecji premer bo treba, kot je os potenciometra, ali pa ustreni reduktor) in na drugi strani utez, ki drzi vrvico napeto.
Seveda je resitev z enkoderjem prav tako super. Tezava pri tej resitvi je, da ce se ti uC zresetira, potem ne ves vec, kje si.....
Sicer pa pri kovinskih sodil namesto plovca povezes kar na plavajoci pokrov. Proti utez pa pustis zunaj. Tako imas se hkrati vizualno visino vina v sodu

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 11, 2006 9:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi za meritve uporabil plovec in multiturn potenciometer (10 obratov) in če je višina soda (oziroma vsebine) 1 meter (na primer), bi na potenciometer moral natakniti kolešček (valj) premera 3.5 centimetra. Razlaga: obseg= pi * premer. Pri 3.5 cm premera je obseg koleščka 10 cm. Pri 10 obratih potenciometra je to ravno en meter, kolikor je vina v sodu.

Pri tej meritvi je problem v tem, da bo lahko vrvica na koleščku spodrsavala, če bo kolešček preveč gladek (gumi cevka na kolesu bi pomagala) in meritev bo čez čas dobila nek offset. Če se sod prazni počasi in merilec ob polnem sodu na novo nastavi, te napake verjetno ne bo.

Jur

Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 11, 2006 10:53 am; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Periferija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni