|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andi5 Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2012 22:28 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.45 Kraj: nova gorica
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

Pridružen-a: Čet 01 Mar 2012 22:28 Prispevkov: 73 Aktiv.: 0.45 Kraj: nova gorica
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
vsaj 500 m je kar precejšnja razdalja.
Pred leti sem objavil na SE projekt: Z SMS-i vodeni avtomat.
Naprava ima GSM modul in mikrokontroler, in lahko izvaja ukaze, ki jih dobi po SMS-u iz v programu pooblaščenih GSM številk, vklaplja in izklaplja releje. Nazaj lahko posreduje tudi informacije o različnih stanjih, temperaturah, itd.
Ena taka naprava mi upravlja centralno ogrevanje pri sinu. Drugo imam doma za demonstracijo in rezervo, in bo tudi v kratkem verjetno v uporabi.
Če te zanima, ti pošljem projekt, (mislim, da ga bom našel še kje na disku računalnika), tudi kakšno tiskano vezje bi se še našlo. Ostalo je seveda treba se malo potiti, nabaviti materija, zlotati, predelati ponujeni program za mikrokrmilnik, (ali pa tudi ne, če so zahteve majhne). |
Ena taka napravica bi pa tudi meni prišla prav ... tako iz palca kolko stanejo deli ?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.55 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Nov 15, 2012 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
v primeru da je izvorna koda napisana v bascomu bi mi prisla zelo prav...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Nov 16, 2012 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naprava je bila opisana v SE ne vem več, kateri številki, bascom izvirna koda, je seveda bila zraven.
Ja sedaj ko gledam
http://www.digitshop.si/izdelek_GSM-ALARM-BREZ-I-NI-KOMPLET-007M3A
seveda ni primerjave v ceni,
Za to ceno komaj dobiva tiskano vezje...
_________________ Nihče ni za vojno in vsi so za mir,
vsi so za bratstvo, nihče za prepir.
Od same ljubezni vsak čas na granatah
bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja za vebasto vključit je odličen jst bi ga pa rad uporabil pri centralni kurjavi, pa nevem če ima zadosti žičnih izhodov in pa če se da samostojno sireno vklopit-izklopit da bi jo lahko uporabljal kot avtomatski rele izhod
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 11:01 am Naslov sporočila: |
|
|
andi5 je napisal/a: |
.. tako iz palca kolko stanejo deli ?
LP |
Hja, seštevaj:
GSM modul in MAX232 čip z pripadajočimi kondezatorji
mikroprocesor ATM16 ali 32 ali 32P ali 644 v odvisnosti od zahtevnosti programa
transformator 10VA dva 7805 ( eden za mikroprocesor, drugi za GSM modul ) z pripadajočimi diodami (graetz) in kondenzatorji
8 relejev 12V napajanih preko ULN2804 in PCF8574
RTC PCF8583 z kristalom, akumulatorjem za neprekinjeno napajenje in pripadajočimi diodami
MAX485 za komunikacijo z sosednjimi mikroprocesorskimim elementi v hiši. (ni nujno)
16 različnih konektorjev za priklop senzorjev temperature, raznih stikal skratka vhodov.
Tiskano vezje velikosti cca 20 X 16 cm
plastična škatla, led diode, morda LCD displej, (jaz ga ne uporabljam več)
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
77.81 KB |
Pogledana: |
8 krat |

|
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 11:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Vilko hvala, zanima me pa še če bi se dalo to tvojo napravo dodelat in sicer v mislih imam to idejo.
Da bi hišni alarm in ta naprava uporabljala en gsm modul oziroma preko ene sim kartice komunicirala z gsm telefonom ali se da to kaj predelat oziroma ali obstaja že narejen tak "združevalnik" signala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Ta naprava je lahko sama tako hišni alarm kot tudi hkrati izvajalnik ukazov. Samo program ji je treba primerno prirediti.
Meni podobna naprava varuje hišo, odpira garažna vrata, prižge dvoriščno luč, in podobno...
Sicer pa se da realzirati vsaka ideja, saj veš:
Kdor hoče, ta najde pot,
Kdor noče, ta najde izgovor.
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko je napisal/a: |
Sicer pa se da realzirati vsaka ideja, saj veš:
Kdor hoče, ta najde pot,
Kdor noče, ta najde izgovor. |
Jaz imam dober izgovor .... neznanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.90 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sob Nov 17, 2012 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
andi5 je napisal/a: |
Jaz imam dober izgovor .... neznanje  |
Ja pa naučit se tudi nočeš !
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2012 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Ja pa naučit se tudi nočeš ! |
Rade volje ampak za strojnega tehnika to pomeni od nič naprej .... čeprav neki sem po netu že iskal.
Mogoče kak predlog kje začet, razen nazaj v srednjo šolo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2012 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Zadeva ni tako zelo zapletena, če se ne spuščaš v visoke teorije.
Ta tehnika v večini dela na električnem nivoju stikal, binarnih nivojev: vklopljeno/izklopljeno (stikala, tipke, releji bodisi elektromagnetni bodisi polvodniški, in pa obdelave informacij/tekstov.
Osnove elektrotehnike so seveda predpogoj, ki ga kot strojni tehnik gotovo imaš. Ohmov zakon, usmernik, transformator gotovo poznaš.
Je pa res, da se v vsem tem sam hitro izgubiš in potrebuješ vodiča.
In pa čas, veliko časa in eksperimentiranja. Hja, in pa na začetku kar nekaj denarja.
V ta namen prodajajo začetniške komplete. Bil sem pred mnogimi leti na nekem uvodnem tečaju, kjer smo delali osnovne eksperimente na takem kompletu, in na koncu tečaja sem dal vso opremo v aktovko in rekel, da je ne dam nazaj, naj pošljejo račun. Tako se je pri meni začelo, in od tedaj sem seštrikal ( in večkrat tudi zaštrikal) kar nekaj programov in na tega za vodenje centralne kurjave sem kar najbolj ponosen.
Obladam odtipavanje stikal, pretvorbo analognih napetosti v digitalne, delo z nekaterimi zunanjimi elementi, kot GSM moduli, Dallasovimi termometri, in z temi elementi se da kar nekaj narediti.
Veliko časa gre tudi, da spoznaš računalniška orodja za delo, recimo za načrtovanje električnih vezij, tiskanih vezij, programskega jezika, za katerega se boš odločil uporabljati, .. potem kak osciloskop, PoScope je kar v redu, .. ampak ne vse naenkrat... poočaasii
Če se odločiš, pa ne veš kam, se bova pod zasebno dogovorila, pa te bom vodil po poti, ki sem jo prehodil. Nič ne računam, pa še kaj dam, kar ne potrebujem več..
Pozdrav
VS
Janez Menart |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2012 10:27 am Naslov sporočila: |
|
|
No neke osnove res imam ampak to je toliko da vem da je elektrika edina ženska ki se ne pusti dotikat
in pa frazo ki je ne bom nikoli pozabil od mojega učitelja fizike ki pravi da Ohmov zakon pamet uri. (u=r*i) upam da je tako da je nisem že res pozabil.
Sicer pa Vilko hvala za ponujeno pomoč in brez skrbi da jo bom izkoristil, če bom resno začel spoznavat svet elektronike.
Problem je v času ki ga nimam veliko na razpolago in od vseh veselji in hobijev (računalništvo,fotografija,elektronika in še kaj bi se našlo) ki jih imam, pa še vse drugo delo, mi za resno učenje ne ostane prav dosti
Je pa res da zdaj pri skoraj 40 letih mi je malo žal da med elektro in strojno šolo sem izbral strojno ah takrat je bil poklic strojni tehnik še nekako aktualen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Krampus Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07 Prispevkov: 1853 Aktiv.: 9.05
|
Objavljeno: Ned Nov 18, 2012 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
andi, nič bat, kar začni, počasi kup stvari in znanja pride kar samo, ko pogruntaš sistem.
Jaz sem tudi strojnik, s kakim letom več
_________________ Nisem ravno najbolj pameten na svetu, tu in tam pa imam kakšno idejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andi5 Član

|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem se preselil v rubriko "elektronika za začetnike" v "osnove elektronike"
Tam je povezava na youtube kako se lota raznorazne elemente iz daljnega leta 1982 in sem kar nekaj časa porabil da sem si malo ogledal te tehnike in moram reč da je blo kar zanimivo kljub starosti
Tako da bom nehal tukaj z pisanjem da me ne bo moderator za uhe potegnil
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni