|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Nov 19, 2012 8:18 am Naslov sporočila: Motnje v delovanju TLC5940 - LED driver |
|
|
Pozdravljeni!
Iz "naftalina" sem potegnil še en, do sedaj nedokončan projekt. Pred leti sem si zamislil ambientno osvetlitev dnevne sobe z LED diodami, razporejenimi v mrežo na stropu. Vseh LED diod je 100 belih in 100 RGB, razporejenih v dve mreži 10 x 10, malo zamaknjeni med sabo.
Za "pogon" LED diod sem uporabil TLC 5940. Na vsakega so priklopljene 4 bele in 4 RGB (3 izhodi za vsako) LED diode (skupaj 16). Trenutno imam narejenih 25 takih modulov, kar pokrije ravno vseh 200 LED diod. Vse module in LED diode sem stestiral posamezno in delujejo tako kot treba.
Sedaj sem pa za test želel vse to sestavit v pomanjšan "LED panel" cca 40x40 cm, ki bi med prihajajočimi prazniki deloval kot enostaven 10x10 RGB in 10x10 beli display, kar bi tudi bilo uvodno testiranje, preden vgradim na strop dnevne sobe.
TLC 5940 se krmili preko neke vrste SPI protokola (clock, serial in, serial out). Vsebuje 16 bitni shift register, ki na out pošilja vrednosti, padejo iz njega. Na ta način je omogočena zaporedna vezava več teh čipov.
Za test sem poskušal ploščice krmilit z IO kartico na računalniku. Postopoma sem jih priklopil vedno več. Vse je delovalo brez problema nekje do 15 kartic. Ko sem jih priklopil še 5, se pa tiste zadnje več niso obnašale, kot bi morale (LED diode niso dobivale pravih signalov in so gorele bolj ali manj naključno). Med vsako kartico imam cca. 50 cm flat kabel, napajanje je narejeno posebej preko 2,5 mm2 električnega kabla (zaradi večjega toka - cca > 15A na 5V, če vse LED diode gorijo).
Zanima me naslednje. Ker so linije za clock, grayscale PWM, xlat in druge vezane na isti izhod iz IO kartice in je razdalja od prve, do zadnje kartice kar precejšnja (> 10m), bi moral vmes vsakih par kartic dat kake ojačevalnike, tako da ne bi bili izhodi IO kartice tako obremenjeni oz. bi signal ojačal na vsakih par metrov?
Opazil sem še eno pomankljivost. Ko prižgem / ugasnem fluorescentko, se LED diodam / driverjem zmeša. Kaj je tu za naredit? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni