|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
borisl1 Član

Pridružen-a: Sre 23 Feb 2011 20:46 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.16 Kraj: fram
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 2:43 pm Naslov sporočila: tiskalnik epson LQ-100 |
|
|
pozdravljeni!
Imam težavo z enim starejšim igličnim tiskalnikom epson LQ-100.
Uporablja ga občasno mama za printanje kakih obrazcev na samokopirni papir pa tudi za druge stvari je uporaben ker se z njim printa veliko ceneje kot z drugimi inkjet tiskalniki ki jih še imam. Problem je pa najverjetneje v gonilniku in sicer:
ko začne tiskati najprej natisne kako vrsto teksta(ali druge grafike) nato pa potisne list približno 1.5cm naprej in tiska dalje tako da ostane med tiskom prazno mesto ki deli tisk. to se ne zgodi če naprej ročno vložim papir(paper feed tipka), in nato začnem tiskati. takrat je vse ok! hec pa je v tem, da se velikokrat ne spomniš naprej stisnit tipko... če se prav spomnim je dobro deloval tudi na starem win95. gonilnik je windowsow(uporabljam xp). z googlanjem sem ugotovil da ima tak problem veliko uporabnikov ampak nobene rešitve. zasledil sem edino da bi naj problem nastal ker printer dobi 2 ukaza za "paper feed" na začetku. ko nalagam driver imam 2 možnosti:
LQ-100 ESC/P2 ali LQ-100 scalable font, in če izberem "scalable font" gonilnik je problem s prazno črto rešen ampak tiska veliko počasneje tudi na najmanjši ločljivosti.
(ko glava doseže skrajni rob za kake 2 sekundi obstoji preden se začne premikati v drugo smer).
pri Epsonu itak nimajo pojma. že nekaj časa nazaj sem pisal na podporo kako omogočiti bi-direkcionalno tiskanje glave na tem modelu in so rekli da lq-100 tega ne podpira, par dni pozneje pa sem sam odkril kako!! in tudi za ta problem sem jim pisal, pa seveda ne vedo nič.
še lahko kaj naredim?? ima mogoče še kdo kak star original epson gonilnik?
LP
Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Nov 21, 2012 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti stari Epsoni načeloma sloh ne rabijo gonilnika (razen da ga windowsi prepoznajo), saj imajo fonte že vgrajene. Če printaš samo besedilo iz kakega starejšega DOS programa, bo tiskal dvosmerno in zelo hitro. To je namreč način, za katerega je bil printer narejen. Kasneje je bila dodana grafika (kot razširitec ESC/P2 programskega jezika) in printer seveda počasneje dela, saj ima bistveno več podatkov za premlet. Grafika ponavadi tudi ni visoka samo za eno vrstico, zato tiska samo v eno smer, da niso vrstice zamaknjene ena malo levo, ena malo desno. Ti printerji namreč nimajo enkoderjev za odčitavanje pozicije tiskalne glave.
Današnji moderni printerji besedilnega načina (z vgrajenimi fonti) sploh ne poznajo več in zato je tudi printanje iz windowsov počasno. Ker je sama grafika.
Glede spuščanja vrstic - printer ima verjetno tudi opcijo neskončnega papirja z luknjicami ob robu? To je po mojem včasih tam prav prišlo. Zato, če mu ne porineš lista naprej, misli, da ima neskončni papir in vzame nastavitve zanj. Sicer samo razmišljanje, točnega vzroka ne poznam. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
6dan8 Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53 Prispevkov: 1053 Aktiv.: 5.98 Kraj: Goriška
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
LQ-100. Eh. Umotvore, ustvarjene v urejevalnikih besedil, sem pošiljal temu tiskalniku. Ampak, če me spomin ne vara, sem vedno poskrbel, da je bila prva vrstica dokumenta prazna (press enter inc). Poskusi, saj te ne stane prav dosti.
Offtopic: kam pa je priklopljen podatkovni kabel tiskalnika? Na paralelni port PCja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregoral Član

Pridružen-a: Pet 24 Nov 2006 9:42 Prispevkov: 688 Aktiv.: 3.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 3:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uhh LQ-100
Jaz imam za tiskanje plačilnih nalogov še LX-100.
Kar zabavno, ko šele po nekaj urah ugotavljanja kaj imaš narobe ugotoviš, da uporabljaš ESC/P2 ukaz ki ga LX-100 ne podpira.
Seveda nikjer ne dobiš nobene napake, le izpis ni tak kot si želiš.
Dokumentacija je pa sicer še kar dobra a z napakami, ker ni točno za tvoj model tiskalnika ampak na splošno za ESC/P2 jezik in ima kup cel opomb.
Na LX-100 sem vedno tiskal iz svojih programov, tako da ti glede težav z gonilnikom težko pomagam.
Če pa boš uporabil lasten program ti pa lahko pomagam.
Glede na starost tiskalnika boš moral verjetno googlat in improvizirat.
aly je napisal/a: |
Današnji moderni printerji besedilnega načina (z vgrajenimi fonti) sploh ne poznajo več in zato je tudi printanje iz windowsov počasno. Ker je sama grafika. |
To ni vedno res. Vsaj nekateri printerji imajo vgrajene tudi fonte.
Če printer podpira PostScript ima sigurno tudi osnovne fonte.
Tudi večina HPjev ima po mojem vsaj nekaj osnovnih fontov noter.
Je pa res da če želiš posebne fonte, potem morajo biti v datoteki ki jo tiskaš.
Večina programov vključi vse fonte, da ne prihaja do razlik med tem kar izračuna program in kar bi izpisal tiskalnik.
Vsi resni programi tiskajo na tiskalnike tekst kot tekst in ne kot grafiko.
To se vidi tudi tako da je dokument ki ga natisneš iz Notepad++ bistveno krajši kot če tiskaš sliko.
Sem ravno zato odprl spool file (pause printer, copy file) in noter se tekst prav lepo vidi.
Gre pa (v mojem primeru) za HP tiskalnik in PCL gonilnik.
Tako da ne tiska se vse kot grafika.
LP, Gregor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.59 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo! Vsak dan nekaj novega
Moje pisanje pač izhaja iz analize nekih Lexmark in podobnih low-cost inkjetov. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borisl1 Član

Pridružen-a: Sre 23 Feb 2011 20:46 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.16 Kraj: fram
|
Objavljeno: Čet Nov 22, 2012 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem že kar nekaj časa porabil za to na googlu...nič.
kot sem že povedal če v čarovniku za dodajanje tiskalnika izberem "ESC/P2" tiska z hitro kot mora ampak pusti prazno mesto. če pa izberem "scalable font" pa pri istih nastavitvah tiska počasneje(glava ni nič počasnejša ampak se ko doseže levi ali desni rob malo ustavi) ampak ne pusti prazne linije. na win95 se spomnim da takih težav ni bilo.
aly@ za dvosmerno tiskanje glave pa sem moral priti v nastavitve tiskalnika, s tem da med vklopom držiš tipko "yes"(ima 2 tipki yes in no), nato pa te tiskalnik z izpisovanjem na papir sprašuje za nastavitve(npr.: "bi-direkcionalno tiskanje off. spremeniti?" odgovoriš z yes ali no) ki si jih tiskalnik zapomni in nimajo veze z programsko opremo računalnika. ni pa opaziti nič slabše kakovosti tiska ali zamaknjenosti. glava je itak fiksna na jermenu ki ga žene koračni motor in po tem "ve" kje je glava.
6dan8@ tudi to sem delal dokler nisem odkril fore z "paper feed" tipko. moraš pa obvezno nekaj napisat, in sem naredil samo piko(da je čim manj opazno). zaradi tega pa tudi tiskani dokument ni na pravem mestu in še na listu je potem tisti cm manj prostora.
saj imam še 4 tiskalnike(brizgalni lexmark), ampak za tega vem da bo skoraj večno deloval, pa še na samokopirni papir ne gre tiskat z ink-jeti kar pa uporablja mama za kake račune ipd..
Hvala za odgovore! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni