www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

300V iz 5V
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 11, 2006 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no kot sem obljubil prilagajam shemo takoimenovanega blocking oscilatorja
mogoče bo še komu koristila

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 11, 2006 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cero: Hvala za shemo, vsekakor jo bom shranil za nadaljno uporabo.

Moram pa se pohvalit s tem, da mi je uspelo! Obe shemi delujeta odlično, le pri diodi na visoko-napetostni strani sem "zašuštral". Težava je bila v tem, da sem uporabljal 1N4148 ki je dovolj hitra za 15kHz težava pa nastane pri povratni napetosti, ki je le 96V .... torej na diodi je prebijalo. Zdaj sem tisto diodo zamenjal z BY255 (1300V/ 3A 10ns).
Aja pa še praktična razlika, ki jo je opazit pri različicah vezji. Druga oziroma push-pull zasnova vezja veliko hitreje polni kondenzator kot izvedba z enim samim FET-om. Cool

Ena mala dioda in taka velika razlika. Rolling Eyes Bom moral poiskat kakšno knjigo in obnovit teorijo.

Hvala za pomoč Exclamation O nadaljnih rezultatih bom poročal.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 8:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, prav sramota je, da noben od nas ni opazil, da sta uporabljeni navadni usmerniški diodi. Res je, da je napis na diodi bolj majhen ampak elektronika je natančno delo. Pri vseh preklopnih vezjih so potrebne hitre (schottky) diode.

Vse tri diode morajo biti hitre, ne samo dioda na visokonapetostni strani. Impulzi so hitri na obeh straneh transformatorja. Dioda vezana preko tranzistorja mora tudi biti hitra, da bo učinkovito rezala sunke čez tranzistor. Diode pravzaprav ne prebijajo, ampak je to normalno delovanje počasne diode pri (pre)veliki hitrosti.

Jur
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 8:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jur tudi ti nisi natančen in pozoren. Uporabil je 1N4148, če prav je risal 1N400x.
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 9:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja res sem narisal druge diode, kot sem jih uporabil. Ko sem risal sem kliknil na prvo diodo, ki mi je prišla pod miško, prav tako sem pri sestavljanju vzel prvo diodo, ki mi je prišla pod roke. Nauk te zgodbe: preveri kakšne lastnosti imajo elementi preden jih uporabiš.

Pa še podatek o hitrosti 1N4148 -->" trr reverse recovery time when switched from IF = 10 mA to IR = 60 mA; RL = 100 W; measured at IR = 1 mA; 4 ns"

BY255 ima trr ~ 3us, kar je še vedno dovolj hitro (15Hz polperioda = 33us)

Torej dioda ni bila prepočasna ampak jo je "motila" reverzna napetost, ki je bila večja od nazivne ~ 80V
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 9:23 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Jur tudi ti nisi natančen in pozoren. Uporabil je 1N4148, če prav je risal 1N400x.

Ja, res je. Ampak za to napravo sta oba modela neprimerna. 1N4148 je small signal dioda, neprimerna za napetosti, 1N400x pa je za 50 Hz. Ta je tudi mene zafrkavala, ko sem bil še majhen, pa nisem slišal za schottky diode.

Jur
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih, ko drugih ni bilo smo uporabljali BYF diode od ISKRE (diode za horizontalno stopnjo pri TV).
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se prav spomnim, so bile črne in v obliki kvadra...??

Jur
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 10:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz se spomnim rdečih, takih kot 1N4007. Bile so pa tudi 3A, večje in ravno tako BYF.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, res je. Kvadrasti so bili eni modeli BYxxx.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

by235, še zdaj imam kak vzorec. Very Happy
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.26
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 12, 2006 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam doma še ene 200 kosov BY238...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni