www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DS18b20 pri nizkih temperaturah

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 22, 2006 8:20 pm    Naslov sporočila:  DS18b20 pri nizkih temperaturah Odgovori s citatom

LP!

Naredil sem kontrolo hlajenja, za senzorje pa sem uporabil ds18b20. Pri sobni temperaturi merijo natančno (za "etalon" je uporabljen neki profesionalni termometer s sondo), pri -54 pa kaže 18b20 le -41.

V podatkovnem listu je podana napaka le za območje od -10 do 85 oz 0 do 70 stopinj celzija.

Zanima me, če je možno, da meri tako napačno. Imate kakšne izkušnje?

Sedaj nameravam uporabiti lm335. Upam da bo bolje. Če ne drugega, ga bom kalibriral pri -40 in +20... Izgubim pa na ločljivosti.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 22, 2006 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na eni vakumski mašini v firmi je profi dozator za tekoči dušik je uporabljal PT100 sondo za merjenje temperature v pasti za vodo, ki je bila hlajena z tekočim dušikom.
Torej je senzor meril temperaturo okoli -196oC

Verjetno bi s takšnim senzorjem lako meril tudi -54oC Wink
Polprevodniki ponavadi niso mišljeni za tako nizke temperature.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.61
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 22, 2006 11:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

malce offtopic, a vseeno: kako si prišel do tako nizke temperature? Z zmrzovalnikom bolj težko... Smile
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
zcetrt
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29
Aktiv.: 1.16
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 23, 2006 11:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, neki zanesenjaki se gredo neko ultra hlajenje procesorjev in bi imeli fancy modre zaslone na kištah, ki bi prikazovali temperature in vklapljali še ventilatorje (ker če pa še piha pri -50, "pol je pa ziher kul!").

Sem videl, da so zadeve izvedene z lm335, tako da se še stroški močno zmanjašajo, je pa res, da je potreben ADC. Pic16f876 bo več kot zadostoval, ni poceni, a saj ne plačam jaz Smile Če dajo za modre zaslone, bodo pa še za to.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni