|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2006 8:20 pm Naslov sporočila: DS18b20 pri nizkih temperaturah |
|
|
LP!
Naredil sem kontrolo hlajenja, za senzorje pa sem uporabil ds18b20. Pri sobni temperaturi merijo natančno (za "etalon" je uporabljen neki profesionalni termometer s sondo), pri -54 pa kaže 18b20 le -41.
V podatkovnem listu je podana napaka le za območje od -10 do 85 oz 0 do 70 stopinj celzija.
Zanima me, če je možno, da meri tako napačno. Imate kakšne izkušnje?
Sedaj nameravam uporabiti lm335. Upam da bo bolje. Če ne drugega, ga bom kalibriral pri -40 in +20... Izgubim pa na ločljivosti. _________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2006 8:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na eni vakumski mašini v firmi je profi dozator za tekoči dušik je uporabljal PT100 sondo za merjenje temperature v pasti za vodo, ki je bila hlajena z tekočim dušikom.
Torej je senzor meril temperaturo okoli -196oC
Verjetno bi s takšnim senzorjem lako meril tudi -54oC
Polprevodniki ponavadi niso mišljeni za tako nizke temperature. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sob Jul 22, 2006 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
malce offtopic, a vseeno: kako si prišel do tako nizke temperature? Z zmrzovalnikom bolj težko...  _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zcetrt Član

Pridružen-a: Tor 13 Dec 2005 11:29 Prispevkov: 275 Aktiv.: 1.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 23, 2006 11:36 am Naslov sporočila: |
|
|
Ah, neki zanesenjaki se gredo neko ultra hlajenje procesorjev in bi imeli fancy modre zaslone na kištah, ki bi prikazovali temperature in vklapljali še ventilatorje (ker če pa še piha pri -50, "pol je pa ziher kul!").
Sem videl, da so zadeve izvedene z lm335, tako da se še stroški močno zmanjašajo, je pa res, da je potreben ADC. Pic16f876 bo več kot zadostoval, ni poceni, a saj ne plačam jaz Če dajo za modre zaslone, bodo pa še za to. _________________ 4. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni