www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

ISDN ožičenje pomoč, prosim.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
toshiba
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Okt 2003 8:56
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana - Šiška

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2004 10:11 am    Naslov sporočila:  ISDN ožičenje pomoč, prosim. Odgovori s citatom

Hojla, imam sledeči problem iz isdn končnika (ntba), bi rad na dve različne lokacije potegnil tel. linijo. Zato sem iz ene vtičnice ntba-ja potegnil linijo v eno smer (cca 40m) in iz druge vtičnice drugo linijo v drugo smer (cca50m). Na prvi liniji je telefon na drugi pa modem in tukaj se sedaj pojavi problem. Vse deluje o.k. dokler je na ntba-ju samo ena naprava (samo modem ali samo tel.), ko sta obe napravi priključeni daje tel. znak za zasedeno modem pa ne opravi klica. Ko je prišel telekom so v ntba vtaknili 2 telefona (z 2m dolgimi vrvicami) in zadeva je delala, kar je za njih rešen problem, meni pa so rekli, da so predolge linije. V specifikaciji ntba-ja je najkrajša omenjena linija 100-150m in 8 naprav???? Kje je zdej fora? Če kličem na telekom pravijo, da bojo še enkrat prišli vtaknit dva tel. in da bo za njih rešena zadeva meni pa istavili račun. Zato me zanima kake iskušnje z dalšimi linijami imate in če kdo ve kako bi rešil nastalo tragedijo.

Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2004 12:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S0 vodilo mora biti kolikor vem pravilno 100\Omega terminirano. Preveri kateri tipi vtičnic so uporabljeni. In pa seveda, kako je s terminacijo priklučenih naprav.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2004 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat smo se na elektro-n razpisali na to temo, tako da, poišči malo tam. Vsekakor ti mora ta dolžina delovati, če je povezano tako kot je treba in uporabljen pravi kabel.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2004 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Omrežje je postavljeno po t-568b standardu, patch kabli od ntba do patch panela so po b standardu, prav tako od vtičnice do naprave (modem in tel.) Ena vtičnica je original kupljena, pri drugi pa sem upore nalotal sam. Upori so med zeleno in belozeleno in modro in belomodro parico. Torej med 3 in 6 pinom eden in med 4 in 5 pinom drugi upor. V ntba sem stikala 1 in 2 (mislim da sta ta dva za terminacijo postavil v off pozicijo, ostali so na on. To je vse kar jest vem o tej zadevi, ne vem pa če je 100% pravilno. Zadeva mi po tej zadniji varjanti deluje popolnoma isto kot brez končnih vtičnic z vsemi stikali v ntba na on položaju, in tukaj meni pregori znanje........

Hvala
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 12, 2004 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tile standardi mi iskreno rečeno ne povejo nič Embarassed , ker jih ne poznam. Enako se je stvar obnašala meni v dveh primerih. V primeru neterminiranih oziroma narobe terminiranih linij ali obrnjenih paric na priključnem kablu naprave. Sam sem zadevo rešil enostavno na ta način, da sem en konektor priključnega kabla odrezal in stisnil gor novega obrnjeno glede na prejšnjega. Ne vem, katere naprave imaš priključene - v mojem primeru je Courier I-modem, ki ima možnost nastavitve zaključnih uporov in pa telefon Euro 30, ki ima zaključne upore že vključene. Drugih napak na sami instalaciji ne bi smelo biti. Ostane ti še konfiguracija NT, ki pa je verjetno odvisna od tipa. Sam imam NT+2ab, kjer je (kolikor se še spomnim - že nekaj časa je od takrat, ko sem to počel) potrebno povedati, katere naprave se napajajo iz NT, katere številke so aktivne na posameznem priključku, ... Toliko "iz glave", za kaj več bi moral pobrskat po papirjih.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2004 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ha zadeva rešena, bla je pa fora v tem, da je modem že imel terminacijo itegrirano in jest tega nisem vedel Embarassed . No ja zadeva sedaj deluje naučili pa smo se tudi nekaj novega, ISDN aparati, vsaj nekateri imajo notranji terminator.

Lp in hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2004 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel problem s tem. Ugotovil sem, da zadeva deluje, če vključim konektor zrcalno. To pomeni, da je npr. telefon1 vključen normalno, telefon2 pa vključim s kablom, ki ima na konektorju zrcalno razporeditev pinov. Potem je zadeva delovala brez problemov.

Paziti je potrebno tudi to, da uporabiš pravilen kabel. Ploščati kabel je primeren do razdalje cca 10m, za večje pa je bolje uporabiti UTP cat4, ker je ISDN in telefonija nasploh priključena simetrično.

Lep pozdrav.

Matjaž
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 17, 2004 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Toshiba, v prejšnjem sporočilu sem pisal o vključitvi terminacije na posameznih kosih opreme. Lepo da dela, saj drugih napak od omenjenih praktično ne bi smelo biti. Malo potuhe je v tem, da na krajših razdaljah dela tudi v primeru, če je nepravilno zaključeno.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
toshiba
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2004 9:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je Frenki, samo jest tega nisem vedel in zato ko si omenil, da to obstaja sem poiskal navodila za modem in glej ga zlomka dvakrat terminirano Laughing , ko sem odstranil terminacijo na aparatu je zadeva začela delati Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni