|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 1:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
...si sposojam temo...
...pri gradnji hiše sem v fazi polaganja inštalacije (podomet) za LAN. Imam namen montirati podometno omarico, v kateri bi bil switch, od tam pa razpeljano omrežje do RJ vtičnic. A v omarico montirate kar "klasične" switche, ali se dobijo tudi kakšni za montažo v omarico in niso preglomazni? Pomisleke imam glede pregrevanja... .Kako imate izvedeno ostali? Bi za vsako nadstropje dali svoj switch? Kaj pa "dovodni" router. So razne siolovi, telemachovi,...boxi primerni za vgradno montažo?
Vem da obstajajo industrijski switchi, za montažo v stikalne omare,...vendar je cena...
Kljub wifi trendu nebi opustil kabelske izvedbe...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.87 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 2:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakršno koli omrežno opremo jaz ne bi zapiral v omare, ki se jih ne da zračit pa naj si to govorimo o modemih, usmerjevalnikih ali switchih profesionalne ali domače izvedbe. Stvari so ponavadi precej "obremenjene" in se radi tudi grejejo.
Več switchev....no odvisno koliko ti dovoljujejo finance in kaj bi stemi večimi rad dosegel. En konkreten switch, ki zna delat tudi z VLANI in usmerjevalnik s požarno pregrado bo kar OK. Pa če že nisi položil cevi jih daj s čim večjim premerom, da boš čez spravil tudi kakšen HDMI priključek...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmi Član

Pridružen-a: Pon 13 Sep 2010 16:18 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.43 Kraj: Straža pri Nm
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 2:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
poule je napisal/a: |
A v omarico montirate kar "klasične" switche, ali se dobijo tudi kakšni za montažo v omarico in niso preglomazni? Pomisleke imam glede pregrevanja... .Kako imate izvedeno ostali? Bi za vsako nadstropje dali svoj switch? Kaj pa "dovodni" router. So razne siolovi, telemachovi,...boxi primerni za vgradno montažo?
Vem da obstajajo industrijski switchi, za montažo v stikalne omare,...vendar je cena...
Kljub wifi trendu nebi opustil kabelske izvedbe... |
Kot prvo, kabel je zakon!
Predvidevaj kakšen kabel ali dva za dostopno točko.
Če boš vgradil stikalo v omarico, ne glede na to ali ima mrežna oprema aktivno ali pasivno hlajenje, je dobro urediti prezračevanje. Ne glede na to, ali je montažna ali zidana stena, potegni iz omarice proti tlem in proti stropu cevi da gledajo iz stene , ki ji potem zapreš z kakšno rešetko za lepši izgled.
Če misliš na rack izvedbo stikala, boš moral vgraditi precej veliko omarico, obstajajo tudi manjša ne rack izvedba. Vse je tudi odvisno od števila priključkov, ki jih boš imel, tako da če jih boš imel 10 je zadosti ena omarica.
Najbolje pa bi bila zunaja rack omarica, ki bi jo imel v kakšnem pomožnem prostoru(garaža, kurilnica).
Jaz sem sosedu napeljeval stanovanje z zunanjo omarico, ki jo ima v dnevni. Zadeva zavzema prostor in precej utripa
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
2.21 MB |
Pogledana: |
9 krat |

|
_________________ C2 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja z prezračevalnim kanalom+rozeta +ventilator se mi zdi dobra ideja. "Rack" se mi zdi preglomazen. Max globina je 30cm.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56RGA Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33 Prispevkov: 325 Aktiv.: 1.59 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 5:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo tudi 10' omare in mrežna oprema manjših dimenzij.
_________________ Agar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3477 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 6:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstaja tudi Ethernet stikalo za DIN letev. V ponudbi ga ima tudi MOXA, ki ima uvoznika v LJ.
Nekatera stikala se precej malo grejejo (torej tudi rabijo malo elektrike). Priporočam izbiro takih. Če se ne motim, imamo pri nas 16 vratna Level 1 stikala, ki so na otip hladna.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5537 Aktiv.: 24.02 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2012 11:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ista rešitev kot aly ...
Lp, g
_________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
poule Član

|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2012 8:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Malo OT: S čim spajate cevi-podaljševanje (RBT, RBC). Sem ravno včeraj gledal spojke za RBT16 v Bau... 0,45€/kos se mi zfi bogata cena za kos plastične cevi...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2012 11:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Odrežeš 5cm cevi, po dolžini narediš en rez, vtakneš oba konca cevi in poviješ z izolir trakom. Po možnosti še zagipsaš na spoju, in ni varjante da bi bilo kaj narobe, spoj je tak kot da je cev cela, seveda ob predpostavki da sta oba konca cevi enaka.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2012 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enako delam tudi sam le da sem bolj razsipen. Za "objemko" porabim 10cm cevi
Če pa je v betonu ne varčujem z izolir trakom saj cementno mleko hitro zalije kakšno cev. Še najbolje pa je zamenjati za cel kos cevi in prekratkega uporabiti drugje (če je možnost)
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
serdzodj Član

Pridružen-a: Sre 28 Feb 2007 20:53 Prispevkov: 343 Aktiv.: 1.54 Kraj: Lukovica pri Domžalah
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2012 1:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za v betonsko ploščo jaz uporabljam gumijaste, zategnem pa z železno vezico, tako za privezovanje cevi na mrežo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni