|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
shad Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.77 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Čet Okt 04, 2012 5:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ohišje kot vidim, je tudi zelo lepo ohranjeno.
To se da lepo spolitirat, jaz bi dal original šelak polituro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 7:48 am Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
ohišje je precej dobro ohranjeno, le skala za frekvenčna območja je počena. Na ohišju pa se tudi lak lušči dol. Zato sem razmišljal, če bi stari lak zbrusil dol, seveda bil zelo previden da ne bi tudi lužila prebrusil, saj se mi zdi da je ohišje luženo (morda je češnja, malo vleče na rdečo), ter na novo prelakiral z pol mat lakom.
V bistvu ne vem prav točno kako bi to izvedel, da bi ostalo čim bolj podobno originalu, nimam izkušenj iz restavriranja...
Shard kaj je to ''Šelak politura''? _________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dyfan Član

Pridružen-a: Sob 05 Maj 2007 9:54 Prispevkov: 652 Aktiv.: 2.96
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Da je ohišje luženo, se mi zdi manj verjetno (ni pa izključeno).
Bolj verjetno je, da so kombinirani različni furnirji ali različen les.
Če je tako, bo brušenje nezahtevno.
Če pa je res luženo, bo pa kar težko doseči enakomerno brušenje in s tem enakomerno barvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

Pridružen-a: Ned 23 Okt 2011 16:17 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.77 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ti napotki so meni zelo nejasni, kako zapira pore (temeljno politiranje) brez plovca (pumice stone po ang.)? Pa še to v smeri letnic, kar sproti odnaša iz por.
Tudi z dosti ostalega se ne bi strinjal...
Evo je literatura, sicer v srbohrvaščini, ki ti bo, vsaj meni je, največ koristila.
https://dl.dropbox.com/u/1977939/henc_politure_i_poliranje_1938.pdf |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sončne celice Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 11:20 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.48 Kraj: Velike Žablje
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, sem malo na hitro preletel te napotke in ugotovil, da ta šelak premaz ni nvem koliko uporaben je zgolj za gledat in ne tikat je ful občutljiv:
''Svež nanos šelaka je bister, prozoren in tanek. Francoska politura je steklena in brez sledi
copica ali brusnega papirja.
Noben od teh dveh premazov na dolgi rok ne ostane nepoškodovan, saj je šelak izpostavljen
zunanjim vplivom. Pod vplivom toplote razpade in tvori neprozorne lise. Voda, ki dlje casa
stoji na površini, pusti bele, polprozorne lise. Praske so vidne zaradi rumenih, odlušcenih
robov. Ce na s šelakom premazano površino starejšega pohištva kanemo kapljico špirita,
postane premaz na tistem mestu mehak in brez sijaja.'' _________________ KDOR IŠČE TA NAJDE. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 6:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, razvoj je šel naprej in z današnjimi laki se ne more primerjati.
Ni pa tudi tako občutljiv, ima pač svoje lastnosti kot vsak naraven material.
Se pa restavrirajo starine, vsaj tiste, ki bi jih jaz kupil še vedno z šelakom.
Ima pa prednost, da se da površina brez posebne priprave obnoviti oz. nanesti novo plast šelaka in ponovno izpolitirati.
Zanimivo je tudi da zapiranje por še dandanes nima ekvivalenta, kar je zelo nenavadno.
Pravijo pa, da ima politirana površina eno globino, ki jo z današnjimi laki nikoli ne dosežeš in se kar strinjam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shad Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2012 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Noben od teh dveh premazov na dolgi rok ne ostane nepoškodovan, saj je šelak izpostavljen
zunanjim vplivom. |
Tudi ta trditev je nepravilna.
Šelak se na dolgi rok ne poškoduje ampak sčasoma zbledi sijaj.
Ker je elastičen redkeje razpoka, veliko težje kot moderni laki.
Seveda vse to velja ob pravilno izvedeni francoski polituri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alamut Član

Pridružen-a: Pon 19 Dec 2011 14:51 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2012 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ker imam radio Oceanic, Recif in tudi kolektorski časopis v katerem je predstavljena ta firma to tudi tukaj objavljam. Žal takšnega modela ni med njimi, kar pa ne pomeni, da ga niso izdelali. Moj Recif, tudi ni tukaj predstavljen ampak je zapisan samo na spisku.
 _________________ Mir in vse dobro! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Alamut Član

Pridružen-a: Pon 19 Dec 2011 14:51 Prispevkov: 16 Aktiv.: 0.10 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2012 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa še moj Le Recif. Manjka mu skala. Radio sem prejel z zlomljeno skalo, ki čaka na photoshop retušo in printanje na prozorno folijo.
 _________________ Mir in vse dobro! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2012 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni