www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Potujoči napis

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s54jp
Član
Član

Pridružen-a: Pet 21 Nov 2008 16:57
Aktiv.: 4.29
Kraj: Ljutomer

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 9:09 am    Naslov sporočila:  Potujoči napis Odgovori s citatom

Vsi se sedaj oklepajo izdelave nekakšnih migajočih ledik, lučk a niti eden ni tako korajžen da se loti izdelave potujočega napisa.

Ledike niso več tako drage, procesorji tudi ne, pa še zelo zmogljivi so.

Jaz bi se tega lotil ampak nisem programer za to dam izziv mladim programerjem ki bo im to v prihodnosti poklic da do nesljednjega novega leta nekaj spesnijo.

Kot opažam je kar nekaj zelo dobrih tukaj na forumu in z skupno močjo upam da bi lahko nekaj naredili.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
martinopresnik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2010 14:42
Aktiv.: 1.20
Kraj: Šentrupert nad laškim

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdi se mi zanimivo, ampak se ne počutim dovolj sposobnega (največ kar sem naredil je 3x3x3 LED kocka z Arduinotom). Sad
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče v obliki modulov, matrika 8 x 8, vsak ima svoj procesor ki prižiga-ugaša ledike, zraven tega skrbi za komunikacijo s sosednjimi moduli. Moduli so izvedeni tako, da se jih da lepo zlagati drug do drugega, kot puzzle.
Že vidim Lingva panel št. 35, na katerem se pojavijo vezja za ta modul.
Brez šale. Takoj sem za 20 takšnih ploščic.
Za procesor predlagam nekaj iz družine Atmel.
Za ledike pa ne vem, kaj bi bilo bolje. Takšne z nogicami ali smd.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že davno nazaj sem se igral. ***Klik2** Mislim, da je koda nekje na forumu.
Sicer je bilo sestavljeno na testni plošči. Tole se doma ne izplača delati, saj dobiš recimo v Conradu (ki je drag) tekoči napis za ca 100€ Za tak denar v samogradnji niti slučajno ne prideš skozi z materialom.

Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbrž imaš prav.
Ampak.
S takšnimi moduli, bi lahko naredil tudi kak led display, ni nujno da je tekoči napis.
Tako preko palca si predstavljam, da bi lahko en tak modul izdelal za manj kot 10 Eur.
Moduli bi bili lahko zelo fleksibilni (kakorkoli pač to razumemo).
Pa skupinski projekt bi bil Wink
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47
Aktiv.: 10.33
Kraj: Maribor (Pohorje)

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 23, 2012 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Matrix LED Displayji "poznanega" prodajalca (sureelectronics).
Jaz imam doma 16x24, na njem je HT1632 kontroler, lahko jih povežeš tudi več zaporedoma. S kvaliteto sem zadovoljen, razmišljam o nakupo malo večjega.
Sem že mislil delati svojega, ampak sem ugovotil da se enostavno ne splača.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam od Sure el. matrične 16x32, trobarvne. Nekaj kosov imam viška za prodat. Kar luštna igračka.

Sem si pa naredil knjižnico (v cju), ki omogoča poljubno sestavljanje displayev po x in po y. Če jo kdo rabi, jo lahko dobi.

6dan8
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2011 10:53
Aktiv.: 6.00
Kraj: Goriška

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 11:58 am    Naslov sporočila:  Re: Potujoči napis Odgovori s citatom

Citiram:
...se loti izdelave potujočega napisa.
Recimo takšen: Božično-novoletno vezje ?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 22 Dec 2006 14:19
Aktiv.: 1.65
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

še ena varianta:
http://www.youtube.com/watch?v=sbdvrfwr6Sg&feature=related

program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 12:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

damo je napisal/a:
Jaz imam od Sure el. matrične 16x32, trobarvne. Nekaj kosov imam viška za prodat. Kar luštna igračka.

Sem si pa naredil knjižnico (v cju), ki omogoča poljubno sestavljanje displayev po x in po y. Če jo kdo rabi, jo lahko dobi.

Bil bi zelo vesel, če bi bil pripravljen delit knjižico. Sam sem že nekaj sprobaval, ampak si ne vzamem časa da bi dokočno usposobil moj display... Mogoče ga pa s tvojo knjižico le usposobim in mu končno dam neko funkcijo, da ne bo več ležal v predalu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

joc je napisal/a:
še ena varianta:
http://www.youtube.com/watch?v=sbdvrfwr6Sg&feature=related

Ogledal sem si video in ne razumem kako deluje tak display.
Kako lahko ledice enostavno vežeš paralelno v dolg trak in vseeeno z 4 mi kontakti krmilih cel displaj da vsaka ledica naredi kar je namenjeno?

Tak trak jaz uporabljam samo za razsvetljavo kuhinjskega pulta.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 1:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajanje, gnd, tx, rx.
Vsaka plata pa ima potem gor procesor, ki dela prikaz (matrika).

Lp, g

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 1:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hočeš reči, vsak trak ima procesor, ali vsaka ledica ima svoj procesor, ok kakorkoli ampak potem bi potrboval veliko rx pinov za krmiliti veliko rx procesorjev

Saj ledice niso vezane v matriko, temveč paralelno..
Nazaj na vrh
program_er
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 1:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

vilko je napisal/a:
Hočeš reči, vsak trak ima procesor, ali vsaka ledica ima svoj procesor, ok kakorkoli ampak potem bi potrboval veliko rx pinov za krmiliti veliko rx procesorjev

Saj ledice niso vezane v matriko, temveč paralelno..

Vsaka ima svoj procesor. Nekdo je prodajal na tem forumu tak trak, ampak je seveda dražji od navadnega LED traku.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 24, 2012 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ponavadi ima procesor neka matrika ledic, npr 5x8 ali kaj podobnega.
Tam nai videu pa ima dejansko vsaka ledica svojega.

Lp, g

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni