|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 5:36 am Naslov sporočila: Manjka mi kolešček |
|
|
Pri DVD predvajalniku Onkyo je zobnik v mehanizmu za odpiranje predalčka izgubil nekaj zob, zato iščem nadomestek.
Razkopal sem že par starih rač. cd/dvd pogonov, a brezuspešno; našel sem sicer enega podobnega, ampak ima malo ozobje (12mm) samo na eni strani.
Premer zobnika = 28/12 mm; luknja = 6,5mm; debelina = 6,8mm.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
33.86 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
23.95 KB |
0 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Košček plastike,dobro pilo,superatak pa malo korajže.
|
28.27 KB |
7 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

Pridružen-a: Sob 31 Jul 2010 22:28 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Opcija je tudi 3D tisk. Majhni zobje se načeloma natisnejo brez problema. Tudi ABS plastika ima dobre trdnostne lastnosti.
Če se ti ne mudi, ti lahko natisnem. Imam pa trenutno precej dela, se pozna, da gre leto h koncu
LP, Tadej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.35 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam da bo to videl Satelitko . Sigurno bo z kolegi našel kaj podobnega...
_________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mirko Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 16:03 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.99
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Včasih je težek problem dobro prespati.
Pa lepe praznike želim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Tor Dec 25, 2012 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
tkamni je napisal/a: |
Opcija je tudi 3D tisk. Majhni zobje se načeloma natisnejo brez problema. Tudi ABS plastika ima dobre trdnostne lastnosti. |
To je sicer res. Pa ABS se odlično lepi z nitro razredčilom. Iz njega so ohišja malodene vseh gospodinjskih aparatov. Pa oh in sploh, pa ni da ni, ....
Ampak ... zobniki so običajno iz PoliOksiMetilen-a (POM) in ta material je precej neugoden za spajanje. Sploh zato, ker ponavadi nadomešča železne zobnike in ima zadosti visoko ceno, da ga pri dimenzioniranju obremenitev otimizirajo za uporabo na robu mehanske vzdržljivosti.
@tkamni: Ali lahko tiskaš tudi POM? Pred menjavo materiala ABS->POM->ABS je potrebnno čiščenje s PE (ABS->PE->POM->PE->ABS).
Celoten zobnik iz ABS bi morda bil mehansko dovolj močan, a bi se bolj obrabljal, zaradi mnogo slabših drsnih lastnosti od POM. Nekaj malega bi pomagalo redno mazanje z mastjo.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SolarPlazma Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2012 10:47 Prispevkov: 175 Aktiv.: 1.08 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 12:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete in informacije.
Razmišljal sem že, da bi iz dveh zobnikov napravil enega, ali da bi "poštukal" manjkajoče zobe, kot je predlagal Mirko, vendar me skrbi, da lepilo (kakršnokoli, tudi najboljše sekundno ali dvokomponentno) ne bo držalo? Lepljenja se bom zato lotil, ko bo odpovedalo vse drugo.
Najraje bi imel originalen zobnik, ali da se ga poskusi izdelati novega.
@tkamni: koliko bi pa stala izdelava? Kako bi se obnesel PA, mehansko je precej žilav, ali se ga da 3D tiskati?
Mudi se mi nikamor, ker aparat stoji že dva tedna in bo z lahkoto počakal še malo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.88 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 1:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Če boš samo lepil ne bo dolgo držalo. Razen lepila je v plastiko treba vtopiti še jekleno vzmet. na tak način se je popravilo mnogo videorekorderjev , DVD-jev kamer in še česa.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5824 Aktiv.: 24.51 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 2:28 am Naslov sporočila: |
|
|
@SolarPlazma: danes dopoldan bom pogledal, imam namreč kar nekaj starih CD/DVD pogonov od audio komponent (Arcam, Naim......).
Nič ustreznega ni, na žalost.
_________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tkamni Član

Pridružen-a: Sob 31 Jul 2010 22:28 Prispevkov: 24 Aktiv.: 0.13 Kraj: lj
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 4:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je, da ABS plastika ni obrabno obstojna. Sem pa ravno s tem namenom tudi testiral. Na printerju za glavni pogon extruderja uporabljam 2 ABS zobnika v ubiranju. Namenoma ju nisem nič namazal in po enem letu intenzivnega printanja, lahko rečem, da se je manjši zobnik obrabil za 1/3, večji pa ocenim za 1/4. Načeloma, bi ju še lahko uporabljal, ampak sem ju preventivno zamenjal in namazal s teflonsko mastjo.
Po mojih izkušnjah, če bi dobro namazal ni skrbi za preveliko obrabo. Sem zmontiral že nekaj takih zobnikov v Volvote za odpiranje LCD zaslona navigacije. Dobro namažem in še ni bilo reklamacije.
POM je zelo zahteven za printanje. Temperatura tališča je višja in težko ga je spraviti skozi majhno odprtino na spodnji strani šobe. Bi potreboval ogromno silo za podajanje. Sem pa testiral s PA(poliamid) ali najlon po domače, je tudi obrabno obstojen in printanje načeloma ni prevelik problem. Težko je zagotoviti konstantno temperaturo extrudiranja, PA ima zelo ozko okno. Če je stopinja premalo se ne extrudira, če pa je stopinja več, se že delajo mehurčki in se žge :S
Za zobnik takih dimenzij, rečeva kakšnih 10€ za print in še kakšen evro za modeliranje...
LP, Tadej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.06 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 6:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
@SolarPlazma
Ampak naslov teme je pa originalen. Smejem se pet minut, vsakič ko zagledam naslov te teme
LP
_________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.18 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, da. Človek vsaj prizna. Ampak jaz se s tem vseeno ne bi hvalil.
_________________ Še dobro, da bitje srca in dihanje nadzoruje vegetativno živčevje. V nasprotnem primeru nekateri ne bi preživeli niti 24 ur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 15.96
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2012 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
@tkamni:
glede težav, ki jih opisuješ ...
ABS in PA moraš pred ekstrudiranjem sušiti 2-3 ure na 85"C.
PA6 ima tališče na več kot 250"C , PA12 pa okrog 175"C. POM ima tališče okrog 165"C , ABS pa okrog 220"C.
Jaz bi kot največjo težavo pri PA pričakoval vlečenje nitk. PA, PET in PP zmorejo tvoriti izredno tanke nitke, zato se tudi uporabljajo za izdelavo nitk in tkanin. PP bi moral biti zanimiv za tisk, ker ima zelo ozko okno med trdnim in kot voda tekočim stanjem, kar je lahko prednost, ali slabost.
Pri prehodih med materiali uporabljaj PE-LD, ker zdrži zelo velik razpon temperatur in je nevtralen do drugih materialov. Nekatere mešanice (zlasti s PA) tvorijo pline, ki lahko dosežejo nevarno visoke tlake.
Če imaš možnost, uporabljaj N2 ali CO2 zaščitno atmosfero.
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni