www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PMinMO "naredi si sam" krmilniki
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mato1111
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Dec 2012 14:42
Aktiv.: 4.05
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 9:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Rad bi izdelal krmilje za koračne motorčke. Uporabil bi tri bipolarne motorčke, tri L297-8 driverje in 4 osni vmesnik.

Motorček: http://www.robotica.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=2930&detailID=5847&ime=NEMA_17_bipolarni_48_mm_koracni_motor

L297-8: http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=L297-8

4 osni vmesnik: http://pminmo.com/PMinMOwiki/index.php5?title=DIY4axisinterface

Zanima me če bi to delalo s temi motorčki. Zanima me tudi če bi delalo s programom Kcam4
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načelooma ta zadeva deluje, ampak za kaj več kot igračkanje in spoznavanje ni uporabno. Da bi s tem poganjal kak stroj kar pozabi, tudi stiropor ne boš odrezal s tem! Motorčki so enostavno preslabi za kaj takega, če pa daš večje motorčke pa ti jih omenjeni driver ne bo poganjal, ker tokovno ni toliko zmogljiv, poleg tega se L298 grozno grejejo že pod majhnimi bremeni Wink. Za vmesnik pa je super če je ločen od računalnika z optosklopniki, da ti slučajno ne pride kakšna napetost ob napaki v računalnik in ti vse skupaj skuri Wink
Nazaj na vrh
mato1111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 30, 2012 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšne motorčke pa priporočaš??
Nazaj na vrh
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.36

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 31, 2012 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Coil Resistance 3.1V
Rated Current 1.25 Ohms

Raje najdi neko trgovino, kjer so jim vsaj osnovne fizikalne veličine poznane...

frimd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 15 Okt 2009 21:01
Aktiv.: 0.74
Kraj: Slov. Konjice

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namen imam izdekati krmilnik L297-8 pminmo
Gledal sem ta dva motorja:

http://www.goodluckbuy.com/new-nema-23-stepper-motor-3-9kgcm-1-8degre-6leads-41mm-57bygh41-602a.html

http://www.goodluckbuy.com/nema-23-stepper-motor-7-2kgcm-1-8degre-6leads-51mm-57bygh51-602b.html

Če drugega zvezem bipolarno ali se potem tok tudi poveča? Podatki so navedeni vrjetno za unipolarni način ?
Nazaj na vrh
mato1111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako to misliš če drugega zvežem bipolarno?? Ponavadi imaš ali vse unipolarne ali pa vse bipolarne

Če vprašaš mene so nekam švohceni motorčki, odvisno za kaj jih boš rabil

1 motor 55 oz-in = 0,38 N-m
2 motor 100 oz-in = 0,70 N-m
Nazaj na vrh
frimd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mato1111 je napisal/a:
Kako to misliš če drugega zvežem bipolarno?? Ponavadi imaš ali vse unipolarne ali pa vse bipolarne

Če vprašaš mene so nekam švohceni motorčki, odvisno za kaj jih boš rabil

1 motor 55 oz-in = 0,38 N-m
2 motor 100 oz-in = 0,70 N-m

Res so malo švoh, ampak če upoštevam mejo 2A zaradi krmilnika potem je to to.

Mislil sem da bi zvezzal tako kot je na tretji sliki:
http://www.mycncuk.com/images/dump/unipolar_ill_02.jpg
Nazaj na vrh
sars
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Jan 2010 20:40
Aktiv.: 3.56
Kraj: Vransko

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 7:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tule so cenejši. Wink Poleg tega, če prav gledam je trgovina v Angliji, s čimer se rešiš tudi carine. Lp
frimd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sars je napisal/a:
Tule so cenejši. Wink Poleg tega, če prav gledam je trgovina v Angliji, s čimer se rešiš tudi carine. Lp

Hvala za link, nasel definitivno bolj primeren motorček
http://www.zappautomation.co.uk/en/nema-23-stepper-motors/381-sy57sth76-3008b-nema-23-stepper-motor.html
Je s tak močjo možno rezkati aluminij ?
Ali pa tale Very Happy
http://www.zappautomation.co.uk/en/nema-23-stepper-motors/380-sy60sth88-3008bf-nema-24-stepper-motor.html
Samo cena poštnine je pa malo zasoljena :/
Nazaj na vrh
mato1111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 11:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem narocil iz nemcije 3x nema 23 2Nm motorčke + kontroler board + napajalnik + program za pc za skupaj 145 eur s postnino vred. Se cakam da dobim.

Glede rezkanja aluminija je odvisno tudi od konstrukcije ( les, železo, premikajoč most ali premikajoča mizica ...)
Nazaj na vrh
.
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Okt 2004 1:17
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2013 11:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
frimd
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 22, 2013 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kroko ta link ki sem ga pripel zgoraj je kopiran iz sporocila. Vceraj ko si mi poslal link sem spregledal da lahko motor vezem v serial, zato sem mislil da mi ne pride v postev ker nimam 4A driverja Brick wall, danes pa sem bolj potrobno pogledal in videl mojo napako Confused
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Oprema, stroji in orodja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni